Naj nakup novega računalnika ne prinaša več stresa

Nihče si več ne predstavlja našega vsakdana brez računalnika. Uporabljamo ga skoraj za vse. Pregled sporočil, poizvedbo vsebin, pisanje nalog ter celo za sprejemanje klicev. Zaradi vsakdanje uporabe, ga moramo slej kot prej nadomestiti z novim. Pa veste kaj in kako izbrati?

Zagotovo se morate najprej vprašati kaj točno želite od vašega novega računalnika. Želite poslovno linijo ali široko-potrošno? Veste kakšna je razlika med njima? Kateri bo deloval bolj stabilno in dlje časa? Kaj pa cena? Ker nas večina kupi računalnike preko spleta ali v bližnji trgovini, ne vemo, da obstajajo različne kakovostne linije računalnikov. Poslovna linija in široko-potrošna linija. Liniji, ki sta ustvarjeni zato, da lahko proizvajalci zadovoljijo širši krog kupcev.

Kaj je široko-potrošna linija?

To so trgovinski računalniki, ki so narejeni za domačo uporabo. Najdete jih lahko v spletni trgovini ali v kakšni trgovini blizu vašega doma. Navadno so to tisti računalniki z enoletno garancijo katerih ohišnja so narejena iz tanke plastike različnih barv. Vgrajene imajo bleščeče ekrane, ki sicer pri določeni svetlobi omogočajo intenzivnejše barve imajo pa slabši vidni kot. Njihova pričakovana življenska doba je med dve do tri leta. Zaradi komponent nižje kakovosti so sicer cenovno bolj ugodni.

Kaj je poslovna linija?

To so poslovni računalniki, ki so namenjeni za delo v podjetjih. Torej, poslovnim uporabnikom. Izdelani so iz najbolj kakovostnih materialov, za stabilno štiriindvajset urno delovanje, sedem dni na teden. Zaradi močnejšega ohišja, ki je trpežno ter bolj odporno na udarce in odrgnine, so primerni tudi za terensko delo. Ohišnje je namreč okrepljeno s kovinskimi vlakni iz magnezija in aluminija. Ekrani poslovne linije so matirani in boljše kakovosti. Njihova največja prednost je, da ne bleščijo in imajo večji vidni kot. Slika ostane nespremenjena pri različnih svetlobnih pogojih, zato se naše oči manj utrudijo. Baterije zdržijo dlje zaradi podvojenega števila celic, hladnilni sistem je močnejši in boljše kakovosti. Kolikšna je njihova življenska doba, se sprašujete? Življenska doba poslovnih računalnikov je trikrat daljša kot pri široko-prenosnih računalnikih. Pogostost reklamacij stacionarnih računalnikov, prenosnikov in monitorjev je nižja za faktor 10.

osebni računalnikposlovni računalnik

Kaj so torej glavne razlike poslovnimi in široko-potrošnimi računalniki

Glavna razlika med poslovnimi in široko-potrošnimi računalniki je v kvaliteti izdelave, ki je pri poslovni liniji višja. Z njo so povezane tudi življenska doba, hitrost, stabilnost in tiho delovanje računalnika. Prav tako imajo računalniki poslovne linije trpežnejše ohišje, tečaji katerega so kovinski, pri široko-potrošnih pa navadno plastični. Imajo tudi bolj vzdržljivo baterijo ter učinkovitejši hladilni sistem. Poslovni računalnik je primeren tako za vsakdanja opravila v pisarni ali doma, kot za zahtevnejše uporabnike, ki zaradi risanj v programih 2D ali 3D potrebujejo zmogljivejše računalnike. 

Kako do cenovno ugodnega računalnika poslovne linije?

Trgovina z obnovljenimi računalnikiKaj pa če ugotovimo, da bi našim potrebam bolj ustrezal računalnik iz poslovne linije, vendar zanj ne želimo ali zmoremo zapraviti velike vsote denarja? Potem vsekakor velja razmisliti o nakupu obnovljenega poslovnega računalnika, ki je bil predhodno v uporabi pri velikih podjetjih, kot so Mercedes, Lufthansa, Lloyd, BMW, in podobni. Le-ta svojo računalniško opremo menjajo na 2-3 leta, rabljeno pa posredujejo podjetjem, ki se ukvarjajo z obnavljanjem računalniške opreme najvišjega kakovostnega razreda. Podjetje, ki se s tem ukvarja v Sloveniji, je Brown Bear Team d.o.o., kjer rabljene računalnike najprej temeljito pregledajo, popravijo in očistijo, nato pa jih po izjemno konkurenčnih cenah ponudijo končnim kupcem. Več o prednostih nakupa obnovljenih računalnikov poslovne linije si lahko preberete na https://www.bbt.si/na-kratko.