Biološke čistilne naprave ohranjajo naše okolje čisto

Če ravno gradite stanovanje in nimate možnosti za priključitev na javno kanalizacijo, je nakup male biološke čistilne naprave Topas pametna odločitev. Biološka čistilna naprava deluje na podlagi bakterij, ki vanjo pritekajo s fekalijami. Preden se odločimo za nakup čistilne naprave, moramo preveriti več dejavnikov in jih upoštevati. Najpomembnejši kriterij predstavlja velikost posode čistilne naprave, sledijo mu materiali tehničnih komponent. Bolj kakovostne komponente kot bomo izbrali, dlje nam bodo služile. Ključen dejavnik pri izbiri pa predstavlja tudi cena.

Vgradnja biološke čistilne naprave preprosta in hitra

Biološko čistilno napravo namestimo tako, da bo dotok vode neposreden, raven, brez zavojev in brez dodatnih usedalnikov ter greznic pred napravo. Pravilen dotok vode in zraka je pomemben, ker je delovanje male biološke čistilne naprave tako, da se mora aktivno blato z mešanjem in prezračevanjem nenehno vzdrževati v stanju gibanja, saj le tako omogočimo naravno samočiščenje. Mikroorganizmi v napravi naredijo biomaso, ki se spremeni v usedlino, in predelajo organske in mineralne snovi v vodi, ki se nato kot aktivno blato v času mirovanja biološke čistilne naprave usedejo na dno. Ko se to zgodi, je voda dovolj očiščena, da jo lahko spustimo v vodotok ali tla.

Za postavitev male biološke čistilne naprave pri novogradnji ne potrebujemo posebnega gradbenega dovoljenja, saj gre za enostaven objekt, vgradnja male biološke čistilne naprave pa je na območjih, kjer komunalna infrastruktura ni urejena, tako ali tako del projekta gradnje hiše. Tudi za napravo ob obstoječem objektu ne potrebujemo gradbenega dovoljenja. Pred vgradnjo male biološke čistilne naprave moramo obvestiti pristojno komunalno podjetje, po vgradnji pa mu dostaviti ustrezno tehnično dokumentacijo.

AKCIJE - PREVERITE POSEBNO UGODNE ČISTILNE NAPRAVE

Čistilna naprava ali greznica?

Vgradnja biološke čistilne naprave lahko poteka tudi v obstoječo greznico, če je ta, seveda, ustreznih dimenzij. To pomeni, da v greznico postavimo celotno čistilno napravo, torej posodo z vgrajenim sistemom, in vse skupaj zasujemo s peskom. Tako prihranimo stroške, saj obstoječe greznice ni treba razbijati oziroma iskati primernega mesta za postavitev čistilne naprave. Voda, ki iz naprave izteka, je čista in ustreza zakonskim predpisom, pogojno pa jo lahko uporabimo tudi za zalivanje.Biološka čistilna naprava za vodo

Čistilna naprava - enostavna montaža