Napušč iz pločevine kljubuje času in vremenskim razmeram

Napuščje tisti del strehe, ki sega čez zunanjo steno stavbe. Glavna funkcija napušča je zaščita fasade objekta pred neugodnimi vremenskimi razmerami, predvsem pred dežjem, preprečuje pa tudi prevelike temperaturne spremembe v objektu, predvsem pretirano segrevanje v vročih poletnih mesecih. Načeloma je značilen za klasične, poševne strehe, možna pa je tudi izdelava napušča pri ravni strehi. Njegova dolžina je odvisna predvsem od vrste, pogostosti in intenzivnosti vetrov na določenem območju. Pred začetkom izdelave napušča pa je seveda treba sprejeti še eno pomembno odločitev, in sicer odločitev glede materiala.

Izdelava napušča iz pločevine

Napušč na hišiNapušč iz pločevine je izjemno praktičen, obenem pa tudi estetski napušč, ki uspešno konkurira bolj tradicionalnim napuščem iz lesa. Glavne prednosti napušča iz pločevine so vsekakor njegova vodoodpornost, zaradi katere bo ohranil svoj prvotni videz in funkcionalnost še vrsto let. Po drugi strani pa se morate ob izbiri izdelave napušča iz lesa zavedati, da bodo v primerjavi z napuščem iz pločevine najverjetneje potrebne obnove napušča, s čimer imamo v mislih predvsem barvanje (z namenom zaščite ali estetskih popravkov). Sama cena barvanja napušča je v največji meri odvisna od površine, pomemben dejavnik, ki bo vplival na končno ceno barvanja napušča, pa je tudi višina objekta. Pogostost tovrstne obnove napušča je sicer težko predvideti vnaprej, nanjo pa zagotovo pomembno vplivajo klimatske razmere v določenem okolju. Pred izdelavo napušča se je glede izbire materiala tako vsekakor dobro posvetovati s strokovnjakom, vsekakor pa je smiselno, da je vaš napušč ustrezno izoliran.

Zakaj je izolacija napušča nujna?

Napušč je po eni strani res izjemno funkcionalen element stavbe, vendar obenem predstavlja tudi tako imenovani toplotni most, kar pa je mogoče nevtralizirati z ustrezno izolacijo. V podjetju Fibran za izolacijo napušča uporabljamo izolacijske plošče FIBRANxps, ki se izvrstno obnesejo tudi v vlažnih pogojih. Vsekakor pa vam svetujemo, da o ustrezni izolaciji razmišljate že med izdelavo fasade, saj predstavljajo morebitni kasnejši posegi precej večji finančni zalogaj. Preberite več o izolaciji hiše in o napušču.