Fasada - toplotna izoliranost fasade nudi trajno ugodje bivanja

Fasada je zunanja, navadno čelna stran zgradbe, pročelje, zato so učinkovita toplotna zaščita, trajnost in videz pri načrtovanju fasadnega ovoja izjemnega pomena. Trajnost in funkcionalnost fasadne površine ter trajna toplotna učinkovitost fasadnega sklopa je odvisna od izbora toplotne izolacije in pravilne izvedbe izbranega fasadnega sistema. Učinkovita debelina primerne toplotne izolacije zagotavlja trajno ugodje bivanja.

Toplotna izolacija za fasade pozimi preprečuje prehod toplote iz objekta navzven in poleti od zunaj navznoter. Ker toplotne izgube skozi zunanje stene lahko predstavljajo tudi do 40 odstotkov toplotnih izgub stavbe, je toplotna fasadna izolacija zunanjih sten izjemno pomembna. Ustrezno toplotno izolacijo fasade izberemo glede na gradbeno-fizikalne karakteristike izolacije in drugih slojev zunanje stene, pri tem pa upoštevamo:

  • želen videz fasade (zaključni sloj ometa, fasadno oblogo),
  • lokacijo stavbe,
  • kako izpostavljena je fasada in
  • namembnost objekta.

Fasadna izolacija FIBRANxps - kakovostna in trajna toplotna izolacija za fasade

Izolacija za fasadeFasadne plošče FIBRANxps iz ekstrudiranega polistirena zagotavljajo trajen, trden in učinkovit energijski ščit tudi v okoliščinah, kjer druge toplotne izolacije obnemorejo. Po zaslugi zaprte celične strukture skoraj ne vpijajo vode (manj kot 0,4%), zdržijo velike tlačne obremenitve, obenem pa zagotavljajo visoko toplotno izolativnost. Stopničasti robovi plošč preprečujejo toplotne mostove na spojih. FIBRANxps fasadne plošče omogočajo neomejene možnosti pri izbiri zaključnega sloja ometa ali zaključne fasadne obloge, pa naj bo to ometana, obložena, obzidana ali obešena fasada.

Ometana toplotno izolirana fasada, ki jo v strokovnih krogih imenujejo tudi ETICS fasada, spada med najbolj razširjene fasadne sisteme v Sloveniji. Na FIBRANxps ETICS fasadne plošče lahko nameščamo tudi bolj parozaprte sloje, kot sta kamen in keramika. Pri tem se je odlično izkazala toplotna izolacija za fasade FIBRANxps ETICS BT.

Fasadni cokel izpostavljen vlagi, hkrati pa del zunanjega ovoja stavbe

Fasadne plošče uporabljamo tudi za preprečitev toplotnih mostov na okenskih in vratnih špaletah, z njimi oblačimo balkone, balkonske ograje, stebre, pilastre, pa tudi napušče in nadstreške. Nepogrešljiva pa je FIBRANxps ETICS izolacija na predelu cokla.

Vznožje stavbe, fasadni podzidek, ki ga običajno imenujemo fasadni cokel, je prehod med zasutim, npr. kletnim zidom in fasado. Cokel je izpostavljen vplivom meteornih voda, zato je hidroizoliran do potrebne višine glede na lokacijo objekta. Ker je fasadni cokel izpostavljen vlagi, hkrati pa je del zunanjega ovoja stavbe, ga je nujno toplotno izolirati s trajno toplotno izolacijo iz materiala, ki ne vpija vode.

Da bi bila vaša fasada trajna, trdna in energijsko učinkovita, izberite FIBRANxps fasadne plošče.

Fibran Nord d.o.o. | Fasada, fasadne plošče, izolacija za fasade, fasadni cokel- povezave do naše spletne strani: