Cokel pri fasadi zelo pomemben element hiše

Cokel hišeCokel oz. podzidek predstavlja del fasade ob vznožju hiše, ki je od tal dvignjen za približno 30 centimetrov, lahko pa tudi več. Gre za pomemben element hiše, saj prekine tok vode med hišo in tlemi. Ker je izpostavljen vlagi, hkrati pa je del zunanjega ovoja stavbe, je nujna toplotna izolacija cokla iz materiala, ki ne vpija vode. Učinkovito energijsko zaščito stene predstavljajo toplotno izolacijske plošče FIBRANxps. FIBRANxps 300-L je osnovna toplotna izolacija za zasute kletne stene in ustreza tehničnim karakteristikam, ki opredeljujejo kakovost izolacije glede na namembnost. Med njegovimi prednostmi velja omeniti veliko tlačno trdnost, razplastno trdnost, trajnost in dimenzijsko stabilnost ter nizko vodovpojnost, kar je zaradi stika z vlago še posebej pomembno.

Ker je cokel izpostavljen vplivom meteornih voda, je poleg toplotne izolacije pomembna tudi mehanska zaščita pred vlago - hidroizolacija. Hidroizolacijo namestimo v predel cokla, vsaj 30 centimetrov nad nivojem terena in jo po potrebi pritrdimo z ustreznimi vijaki.

Toplotna izolacija cokla s FIBRANxps izolacijskimi ploščami

Debelina izolacije na coklu je ponavadi kakšen centimeter tanjša kot tista pri fasadi ali pa enako debela, ne sme pa biti debelejša. S toplotno izolacijskimi ploščami FIBRANxps pazljivo obložimo površine zasute stene hiše, vključno z bočnimi stranmi temelja. Toplotno izolacijo se na hidroizolacijsko podlago pritrdi s posebno nizkoekspanzijsko poliuretansko peno. Pod nivojem podtalnice je treba toplotno izolacijske plošče lepiti po celotni površini, da med podlago in izolacijsko ploščo ni zračnih prostorov. Prav tako jih ne sme biti med stiki plošč. Čez plošče lahko naredimo plast tankoslojne fasade oziroma cokel, lahko pa se odločimo za kakšno drugo oblogo.

Cokel ima pri fasadi tudi estetsko vlogo

Poleg tega, da cokel varuje objekt pred vdorom vlage, ima tudi estetsko vrednost. Deluje namreč kot podstavek hiše, zato je ponavadi oblečen v težek material, kot je na primer kamen, ali pa je pobarvan v temno barvo, saj tako deluje težji, hiša pa lahkotnejša. Najlepše je, če podzidek oblečemo v kamen, lahko pa uporabimo tudi granit, ploščice ali pa debeloslojen ali tankoslojen zaključni sloj. Če smo se odločili za debeloslojen ali tankoslojen zaključni sloj, moramo tega pobarvati v temno barvo - ne samo zaradi estetike, ampak tudi zato, ker se na temnejšem coklu umazanija od dežja zaradi odboja kapljic manj pozna. Tankoslojni zaključni sloj je najcenejša izbira zaključnega sloja za cokel hiše.

Fibran Nord d.o.o. | Cokel, cokel hiše, cokel pri fasadi- povezave do naše spletne strani: