Pasivna hiša - hiša prihodnosti

Kaj so energetsko varčne hiše?

Pasivne hiše so veliko več kot samo modni trend. So evropska in slovenska realnost in - po vsej verjetnosti - tudi prihodnost. Sam koncept pasivne hiše je precej nov, star največ 20 let, vendar se izredno hitro uveljavlja. Čemu je temu tako? Razloge gre iskati v vse večjem zavedanju ljudi, da se bo onesnaževanje in pretirano obremenjevanje narave prej ali slej moralo končati, sicer se bo narava obrnila proti nam. Vse bolj se zavedamo, da uporabljamo preveč neobnovljivih virov energije in da nas bo odvisnost od njih drago stala, če ne poiščemo alternativnih virov. Ekološka usmerjenost je več kot modni trend, je edina možna rešitev za prihodnosti. Tisti, ki se tega že dandanes zavedajo, se odločajo za gradnjo pasivnih hiš, bodisi montažnih ali zidanih iz opek.

Principi pasivnih hiš

Pasivna hišaPrincipi pasivne hiše so jasni: visoka kvaliteta bivanja, velika količina oken (naravne svetlobe), uporaba lokalnih materialov za gradnjo, uporaba obnovljivih virov za ogrevanje zraka in vode (sončne celice in kolektorji, toplotne črpalke,...) in majhna, skoraj ničelna izguba energije. Da bi dosegli slednje, je potrebno poskrbeti za izredno dobro izolacijo, ki bo objekt ščitila pred vdorom vročine poleti in izgubo dragocene toplote pozimi. Pasivna hiša mora imeti zelo dobro izolirano fasado, streho in tla pod hišo (vsa toplotna izolacija mora biti položena brez toplotnih mostov pri balkonih, oknih, terasah, zunanjih stopnicah ... ). Osnovo za doseganje zahtev nizkoenergijskih gradenj predstavlja večja debelina toplotne izolacije, pomembno vlogo pa igra tudi izbira materiala za toplotno izolacijo. Izolacijski materiali Fibran so odlična izbira za pasivne hiše, saj nudijo izjemne izolativne lastnosti.

Poleg primerne toplotne izolacije se lahko z namenom doseganja nižje energijske porabe odločite za ozelenitev ravne strehe na pasivni hiši ter za optimalno izvedbo temeljenja, in sicer z izvedbo temeljne plošče. Za ustreznost naših rešitev za energetsko varčne alipasivne hiše smo prejeli tudi tri certifikate Konzorcija pasivne hiše Slovenije.


Fibran Nord d.o.o. | Investicija v pasivno hišo je dolgoročna, a se nam kmalu povrne - povezave na našo stran: