Poševna streha - izolacija poševne strehe mora biti skrbno načrtovana

Izolacija poševne strehePoševna streha ima pred ravno zagotovo določene prednosti: usklajena je z okoljem, omogoča pa tudi izdelavo prijetnih podstrešnih bivalnih prostorov. Tako za ravne kot za poševne strehe pa velja, da mora biti njihova toplotna izolacija načrtovana in izvedena zelo natančno. Streha je namreč najbolj izpostavljena vremenskim vplivom in ima veliko površino, zato se natančnost pri delu obrestuje, prav tako pa se zelo poznajo napake. Dobra toplotna izolacija poševne strehe bo pozimi preprečila odvajanje toplote, v poletnih mesecih pa bo preprečila pretirano segrevanje stavbe. Strešna izolacija je še posebej pomembna, če je pod njo urejen bivalni prostor - mansarda. V nasprotnem primeru je dovolj, če izoliramo le tla podstrešnega prostora, saj bomo s tem preprečili uhajanje toplote prek stropa zgornjega nadstropja.

Pri izdelavi toplotne strešne izolacije je treba paziti na zadostno debelino toplotne izolacije ter na njeno ustrezno namestitev glede na izbrano rezervno kritino in odločitev glede parne zapore.

Kakovostno in trajno toplotno izolacijo poševne strehe zagotavljajo toplotne izolacijske plošče FIBRANxps. Ekstrudirani polistiren (XPS) ima edinstvene lastnosti, saj ne vpija vode, zdrži velike tlačne obremenitve, odlikuje pa ga tudi visoka toplotna izolativnost. Stopničasti robovi plošč preprečujejo toplotne mostove na spojih.

Izvedba izolacije ravne strehe ravno tako pomembna

Na drugi strani ima tudi ravna streha več prednosti pred poševno. Med drugim jo lahko izkoristimo za teraso, parkirišče ali pa za druge namene, na primer za zeleno streho. Izvedba ravne strehe mora vključevati predvsem dobro hidroizolacijo pred meteorno vodo in kondenzacijo ter kakovostno toplotno izolacijo, ki varuje strop najvišjega nadstropja pred uhajanjem toplote in prevelikim toplotnim vplivom. Obenem mora izvedba vključevati požarno in protihrupno zaščito.

Da bi bila izvedba ravne strehe čim bolj učinkovita in bi zagotavljala optimalno bivalno ugodje v prostorih pod njo, so na voljo različne sistemske rešitve. Eno najzanesljivejših predstavlja obrnjena ravna streha. Toplotno izolacijske plošče se položijo preko hidroizolacije in jo na ta način ščitijo pred neposrednimi vremenskimi in mehanskimi vplivi.

Poleg te izvedbe strokovnjaki poznajo še naslednje sistemske rešitve:

  • osenčeno ravno streho, pri kateri s površinsko zaščito podaljšamo trajnost sicer izpostavljeni strešni membrani;
  • nezaščiteno ravno streho, katere trajnost je odvisna od izbire hidroizolacijske membrane,
  • hladno streho, kjer je toplotna izolacija nameščena z notranje strani.

Fibran Nord d.o.o. | Poševna streha, izolacija poševne strehe, izvedba ravne strehe, ravne strehe - povezave do naše spletne strani: