Izolacija sten - notranja v ničemer ne zaostaja za zunanjo izolacijo

Osnovni namen izolacije je, da pozimi prepreči prehod toplote iz hiše navzven in poleti od zunaj navznoter, obenem pa v prostorih ohranja zaželeno temperaturo. Ker večina materialov za toplotno izolacijo dobro duši zvok, z njo ponavadi rešimo tudi problem zunanjega hrupa. Zvočna izolacija sten in stropa je prav tako pomembna za ugodje in kakovost bivanja.

Toplotno izolacijo navadno nameščamo na zunanjo stran objekta, v nekaterih primerih pa je z njo mogoče izolirati tudi notranje stene. Notranja izolacija sten učinkovito preprečuje toplotne izgube in v ničemer ne zaostaja za zunanjo izolacijo. Nasprotno: pogosto je toplotna zaščita notranjih sten edina rešitev, na primer pri starih objektih ali fasadah pod spomeniškim varstvom, poleg tega pa je cenovno ugodnejša, saj jo lahko namesti domači mojster sam.

notranja toplotna izolacijatoplotna izolacija stropa kleti

Toplotno izolacijo kot primarno izolacijo z notranje strani lahko izvedemo tudi v naslednjih primerih:

  • kadar moramo v nekem prostoru umetno vzdrževati točno določeno temperaturo (hladilnice, kopališča ...);
  • kadar prostore uporabljamo občasno oz. le del dneva in v konstrukciji akumulirana toplota ni koristna;
  • kadar stavbe ne moremo ali ne smemo izolirati z zunanje strani; ali
  • kadar želimo dodatno izolirati le določene prostore v stavbi.


Notranje stene ogrevanega prostora bomo najbolj učinkovito izolirali s toplotno izolacijo FIBRANxps ETICS, ki se je izkazala kot odlična notranja toplotna izolacija sten in stropa hladne kleti. Ekstrudiran polistiren (XPS) ima namreč edinstvene lastnosti, saj ne vpija vode (manj kot 0,4%), zdrži velike tlačne obremenitve, obenem pa ga odlikuje visoka toplotna izolativnost.

VEČ O NOTRANJI TOPLOTNI IZOLACIJI

Poleg toplotne pomembna tudi zvočna izolacija stropa kleti

Slaba toplotna izolacija stropa kleti ne povzroča le hladnih prstov na nogah, temveč tudi večjo porabo energije. Učinkovit energijski ščit stropnih konstrukcij je odvisen od vrste izolacijskega materiala ter pravilnega zaporedja vseh sestavnih slojev.

Strop in stene hladne kleti dodatno toplotno izoliramo, kadar želimo optimalno zmanjšati toplotni tok med hladnim kletnim in ogrevanim stanovanjskim prostorom. Strop nad odprtim podhodom je del fasade objekta, zato ga običajno toplotno zaščitimo s fasadnim sistemom ETICS (ometana fasada), ki ga lahko vgradimo istočasno z betoniranjem stropne plošče, po principu slepega opaža, ali pa sočasno z montažo preostale fasade objekta. S toplotno izolacijo FIBRANxps ETICS lahko z notranje strani izoliramo tudi strop nad odprtim prostorom.

FIBRANxps - trajna, trdna in energijsko učinkovita notranja izolacija sten in stropov.