Zelena streha - zazelenitev ravne strehe prinaša svežino v urbano okolje

Zazelenitev ravne streheZelena streha je ena od številnih prednosti, ki jih omogoča ravna kritina. V primerjavi s poševno je izvedba ravne strehe enostavnejša, izdelava ugodnejša, tako zunanji kot notranji prostor pa lahko bolje izkoristimo. Tako si lahko na strehi uredimo prostor za počitek, sončenje in rekreacijo, z nasaditvijo zelenja pa jo lahko spremenimo celo v manjši park. Še tako majhna zelena streha bo v urbano okolje prinesla svežino, prispevala k ohranjanju ekosistema ter izboljšanju zraka. Zato je zazelenitev ravne strehe v nakupovalnih središčih, spalnih naseljih ter na večjih zgradbah zavodov, bolnišnic, parkirnih hiš in industrijskih objektov še kako zaželena.

Zazelenitev ravne strehe pa poleg estetskih prinaša tudi povsem praktične prednosti. Zelena streha ob hudih nalivih zadržuje vodo, ki se zato počasneje steka v kanalizacijo. Nad strešno konstrukcijo je dodaten zaščitni sloj, zato so temperaturne spremembe v izolaciji in konstrukciji manjše. To pomeni, da je zelena streha zato tudi trajnejša. Zeleno streho je sicer treba vzdrževati, vendar pa si delo lahko znatno olajšamo, če poskrbimo za dobro drenažo in streho zasadimo z rastlinjem, ki ne potrebuje posebne nege. Če se na strehi zadržujemo in jo uporabljamo tudi kot površino za rekreacijo, pa jo je bolje zasaditi s parkovnim rastlinjem. Vzdrževanje teh rastlin je lahko prijetno rekreacijsko opravilo.

Izdelava ravne strehe - kakovostna izolacija zelene strehe pomembna

Pogoj za izdelavo zelene ravne strehe je seveda dobra izolacija. Hidroizolacija predstavlja vrhnji sloj izolacije in mora biti dobro zaščitena pred vdorom korenin. V celoti pa mora biti zelena streha projektirana tudi za dodatno težo sloja prsti, rastlinja in vode, ki jo lahko ta sloj vpije. Ena najzanesljivejših kakovostnih rešitev toplotne izolacije ravnih strešnih konstrukcij je trajna, učinkovita, optimalno grajena in vsestransko uporabna obrnjena ravna streha. Pri tej izvedbi se toplotna izolacija za zelene strehe FIBRANxps položi preko hidroizolacije in jo na ta način zaščiti pred neposrednimi vremenskimi in mehanskimi vplivi.

Obrnjena ravna streha je le ena od raznolikih sistemskih rešitev, ki so jih razvili strokovnjaki za učinkovitost ravnih streh. Glede na zahteve objekta ter vaše želje in vizije se lahko odločite tudi za:

  • osenčeno streho, pri kateri s površinsko zaščito podaljšamo trajnost sicer izpostavljeni strešni membrani;
  • nezaščiteno streho, katere trajnost je odvisna od izbire hidroizolacijske membrane; ali
  • hladno streho, kjer je toplotna izolacija nameščena z notranje strani.


Da bi bila vaša zelena streha trajna, trdna in energijsko zaščitena, izberite toplotno izolacijo FIBRANxps.

Fibran Nord d.o.o. | Zelena streha, ravne strehe, zazelenitev ravne strehe, izdelava ravne strehe- povezave do naše spletne strani: