Zazelenitev in izdelava zelene strehe

Izdelava zelene strehe

Zelene strehe so funkcionalne in privlačne na pogled, zato ne preseneča, da postajajo vse bolj priljubljene - ne samo pri Skandinavcih, temveč tudi pri nas.

Izdelava zelene streheSama izdelava zelene strehe je precej nezahtevna. Najpogosteje ozelenjujemo ravne strehe ali poševne strehe z majhnim naklonom. Kot nosilno podlago pri izdelavi strehe lahko uporabimo trapezno pločevino ali ladijski pod, najpogosteje pa armiranobetonsko ploščo, ki ima največjo nosilnost. Nosilno podlago izbiramo glede na predvidene obremenitve (ekstenzivna/intenzivna ozelenitev, pohodna/nepohodna zelena streha,..). Izdelava zelene strehe pomeni, da moramo okoli nosilne podlage obvezno narediti rob, ki preprečuje zdrs, odnašanje in raztresanje materiala. Plasti nad nosilno podlago so lahko razvrščene na dva načina. Izdelava klasične ravne strehe oziroma izdelava toplih ravnih streh pomeni, da se hidroizolacija nahaja nad toplotno izolacijo, ta je posledično suha in nudi večjo toplotno izolativnost ravnih streh. Pri obrnjenih ravnih strehah se hidroizolacija nahaja pod toplotno izolacijo in je zato varna pred točo, vročino. Slednja se pogosteje uporablja v zahtevnejših vremenskih razmerah, kjer bi poletna vročina lahko stopila plast hidroizolacije. Poznamo tudi kombinirane ravne strehe, kjer se hidroizolacija nahaja med dvema plastema toplotne izolacije. Pri izdelavi zelene strehe je pomembno namestiti tudi protikoreninsko zaščito ter sistem za zadrževanje in drenažo vode.

Zazelenitev ravne strehe

Ozelenitev varuje spodnje plasti (hidroizolacijo in toplotno izolacijo zelene strehe) pred prevelikimi temperaturnimi nihanji, UV-žarki in mehanskimi poškodbami. Na ta način ozelenitev podaljšuje življenjsko dobo strehe. Znatno se povečata tudi toplotna in zvočna izolativnost. Poleg tega nudi zazelenitev zelene strehe izredno estetski in naraven videz objekta. Poznamo dve vrsti zazelenitve, in sicer ekstenzivne in intenzivne zelene strehe. Ekstenzivne zelene strehe so lažje, saj nanje sadimo nižjo vegetacijo, kot so homuljice, trave in zelišča. V večini primerov namakanje ni potrebno, prav tako ne zahtevajo nobenega drugega posebnega vzdrževanja. Intenzivne zelene strehe so težje in zahtevajo močnejšo nosilno konstrukcijo. Za razliko od ekstenzivnih lahko po intenzivnih zelenih strehah hodimo. Primerna vegetacija za intenzivne zelene strehe so različne trave, okrasne grmovnice in manjša drevesa. Ker te rastline potrebujejo več vode, je v večini primerov potrebno dodatno namakanje in vzdrževanje.

Fibran Nord d.o.o. | Zelena streha prinaša svežino tudi v urbana okolja - povezave na našo stran: