Notranja izolacija sten FibranNotranja izolacija sten zahteva temeljit premislek

Notranja izolacija sten je bolj izjema kot pravilo. Zanjo se odločamo zgolj takrat, kadar na zunanji strani izolacija stene ni mogoča, zlasti v primeru starejših objektov. Dejstvo je, da z notranjo izolacijo sten izgubimo toplotno akumulacijo, ki skrbi za toplotno stabilnost. Hkrati pomeni tudi, da bomo izgubili delček površine določenega prostora. Kadar je izvedena na notranji strani balkona oziroma hiše, ima vlogo toplotnega ščita in je področje, kjer moramo za učinkovito zaščito že poznati osnove gradbene fizike, kot je prehod vlage. Poleg rešitve toplotnih mostov se običajno napravi nove instalacije ter nove omete ali obložitev stene z mavčnokartonskimi, lesenimi oziroma drugimi vrstami oblog. Iz tega razloga jo, če se le da izvedemo na zunanji strani, saj nas tako ščiti pred mrazom, vročino in nenazadnje tudi pred hrupom. Če je izvedena na kakovosten in pravilen način, nimamo težav niti s toplotnimi mostovi, ki so običajno posledica slabe izvedbe. Če gre torej za novogradnjo, praktično ni smiselno razmišljati o izvedbi notranje izolacije sten.


Kako se je lotiti, da bomo deležni nizki porabi energije v objektu?


Ne glede na to, na kateri strani jo bomo izvedli, mora biti njena izvedba kakovostna, sam projekt pa mora biti dobro in natančno načrtovan, saj bomo le tako lahko pripomogli k nizki porabi energije v objektu. Notranja izolacija hiše, stene, strehe, balkona prinaša več slabosti, kot koristi, če je nepravilno oziroma nekakovostno izvedena. Ni pomembno le, kateri toplotnoizolacijski material bomo izbrali, temveč je potrebno poznati področje gradbene fizike in celotno sestavo stene, na kateri nameravamo izvesti notranjo izolacijo, saj se je samo na tak način mogoče izogniti toplotnim mostovom, na katerih se kasneje prične nabirati vlaga, pojavi pa se lahko tudi plesen. Izkoristimo jo v primeru, kadar je z zunanje strani ne moremo ali ne smemo izvesti, kar pomeni v primeru stavb pod spomeniškim varstvom in takrat, kadar želimo iz takšnih ali drugačnih razlogov kakšen prostor dodatno izolirati.


Kaj moramo vedeti, preden se je lotimo?


Žal je notranja izolacija stene slabše učinkovita, če je naš namen zmanjševanje toplotnih izgub iz objekta. Toplotne mostove na zunanji strani mnogo lažje odpravimo, medtem ko je na notranji strani ta postopek zelo otežen ali v določenih primerih celo onemogočen, zato se v teh primerih toplotne mostove rešuje na drugačne načine. Notranja izolacija stene deluje kot toplotni ščit in se pogosto uporablja tudi takrat, kadar določen prostor uporabljamo samo občasno oziroma želimo v njem vzdrževati konstantno temperaturo, ki je že vnaprej določena (kot primer lahko vzamemo hladilnice). Predhodno se je seveda smiselno pogovoriti s strokovnjakom, ki bo znal odgovoriti na morebitna vprašanja o prednostih in slabostih izvedbe toplotne bariere z zunanje oziroma notranje strani. V vsakem primeru mora biti izolacija natančno izvedena, pri čemer je potrebno slediti določenim korakom, izbrani materiali pa morajo biti kakovostni.

Izolacija stene z notranje strani cena


Zaupajte timu strokovnjakov s tega področja


Če se notranje izolacije stene lotimo sami, lahko kmalu naletimo na težavo, ki je ne bomo znali odpraviti. Za uspešno izvedbo vseh korakov so nujno potrebne izkušnje, ki jih imamo v podjetju Fibran Nord. Za vas smo pripravili izvrstne proizvode in odlično tehnično službo, ki vam je vedno na voljo z nasveti, kadar jih potrebujete. Tim strokovnjakov vam je vedno na voljo, ne glede na to, ali potrebujete notranjo izolacijo stene ali boste raje pristopili od zunaj. Ker gre za enega najpomembnejših elementov gradnje, nikar ne tvegajte, temveč zaupajte strokovnjakom, ki bodo poskrbeli za pravo zaporedje postopkov in izjemno natančnost pri izvedbi.

IZOLACIJA RAVNE STREHE

AKUSTIČNI STROPI