Kako se v središču Ljubljane zares sprostiti?

Življenje v mestu je lahko precej naporno. Velikokrat je še za obiskovalce naporen zgolj obisk slovenske prestolnice. A ko so obveznosti odkljukane in opravljene, mi pa imamo še nekaj časa, je dobro vedeti, kje se je mogoče v središču Ljubljane zares dobro sprostiti. Priložnosti za sproščanje je kar nekaj, od nas pa odvisno, ali se želimo razvajati aktivno, z lahkotno fizično aktivnostjo, se sprehajali ali martinčkali na soncu, ali pa bi raje zadovoljili svoje brbončice s kulinaričnimi poslasticami.

Plavalni bazen v Ljubljani

Je v središču Ljubljane sploh mogoče plavanje v bazenu? Zagotovo. Streljaj od Prešernovega trga je mogoče plavanje v bazenu na najvišjem nadstropju enega najlepših hotelov v mestu. Notranji bazen ima prečudovit razgled na grajski grič in okolico, zato lahko ob plavanju uživamo še v panoramskem razgledu na staro mestno jedro in grad. Obisk plavalnega bazena je mogoče dopolniti še z obiskom savne, kjer se bodo naše mišice še bolj globinsko sprostile. Če imamo torej na voljo nekaj ur prostega časa, si privoščimo oddih v najbolj privlačnem bazenu v Ljubljani, kjer se bomo sprostili s plavanjem in uživali v čudovitem razgledu na prestolnico.

Plavalni bazen v LjubljaniPlavanje v notranjem bazenu

Privoščimo si masažo

Napete mišice se najhitreje raztopijo pod veščimi prsti maserja in znano je, da masaža dobrodejno vpliva na fizično in psihično počutje. Dobra, globinska masaža nas bo zagotovo sprostila in pripravila, da se soočimo z vsemi izzivi našega življenja. Najbolje je, da se pred masažo razgibamo s plavanjem v bazenu ali celo na kratko obiščemo savno. Tako pripravljeni se bomo veliko lažje prepustili rokam veščih maserk, ki bodo  naše utrujene mišice pregnetle in jim spet vdahnile energije. Masaža je res eno izmed najbolj čudovitih daril, ki si jih lahko poklonite po napornem dnevu.

Obisk ljubljanske plaže

Le nekaj minut hoje ob reki Ljubljanici nas iz središča mesta privede do Špice ali t. i. ljubljanske plaže. V preteklosti je bila to zares plaža, kjer so se meščani hodili hladit v reko, danes pa je ta predel namenjen predvsem sproščanju na lesenih površinah in ležalnikih. Lovljenje sončnih žarkov je še posebej priljubljeno ob toplih spomladanskih in jesenskih dnevih, poleti pa se je bolje zateči čez leseno brv v Botanični vrt, kjer obilo zelenja poskrbi za dobrodošel hlad. A če nas po napornem dnevu bolijo noge, je pomirjajoče plivkanje vode in uživanje v ležalnikih na bivšem mestnem kopališču najboljše zdravilo za utrujene mišice.

Sprehod po parku nas bo zagotovo pomiril

Mestni vrvež in živahen ritem življenja sta dobrodošla spremljevalca mestnega življenja, a včasih se je potrebno hitremu mestnemu drvenju za kratek čas umakniti. Notranji mir in tišino najhitreje najdemo v naravi in v slovenski prestolnici imamo srečo, da se mestni park razteza skorajda do središča mesta. Mestni park nudi veliko zanimivih potk za raziskovanje, a tudi klopic, kjer se je mogoče oddahniti in se nadihati tišine in miru. Za tiste, ki bi radi presežke energije pokurili z aktivnostjo, je na voljo mestni hrib Rožnik, kamor se je mogoče povzpeti skozi gozd. Po tem kratkem vzponu se bomo zagotovo veliko bolj sproščeni in pomirjeni vrnili nazaj v mestni živžav.

Kulinarična razvajanja sredi mesta

S polnim želodcem je vsakršna prepreka videti manjša, zato si je vredno vzeti čas in se občasno tudi kulinarično razvajati. Ljubljana se lahko pohvali s pestro kulinarično ponudbo, ki bo zadovoljila še tako zahtevnega jedca. Ob reki Ljubljanici je mnogo restavracij, kjer se je mogoče razvajati s pogledom na ladjice, ki plujejo po reki, medtem ko restavracije na gradu ponujajo res veličasten pogled na mesto in gore v ozadju. Za tiste, ki bi radi poskusili kar največ različnih jedi, je poleti organizirana odprta tržnica, kjer se predstavljajo lokalne restavracije. Obisk tržnice je prav tako odlična priložnost, da se v sproščenem vzdušju podružimo s prijatelji ali da spoznamo nove ljudi.

Obisk vinoteke v središču

Slovenija se ponaša po zares vrhunskih vinih in tudi prestolnica ima na voljo kar nekaj kakovostnih vinotek, kjer lahko v središču mesta pokušamo izbor slovenskih vin. V dvoje ali s prijatelji se ob kozarcu dobrega vina zlahka sprostimo in se poveselimo življenja. Obisk vinoteke je prav tako prijeten zaključek večera, ki smo ga začeli v restavraciji ali s kakšno drugo dejavnostjo, kot je obisk predstave ali muzeja.

Pohajkovanje brez cilja

Prav tako kot nas sprehod po mestnem parku navda z novimi močmi, se lahko izkaže pohajkovanje po mestu za pravo sproščujočo terapijo. Edini pogoj je, da nismo pod časovnim pritiskom in da smo pripravljeni na nepričakovano. Raziskovanje stranskih uličic nas velikokrat popelje do enkratnih in spontanih odkritij, ki so vredne svoje fotografije in objave na svojem profilu. Ležerno opazovanje vsakdanjega življenje je odličen način za sprostitev sredi vrveža, ko pogledamo na običajno z radovednimi očmi tujca. Tak sprehod lahko še nadgradimo s počasnim pitjem kave ob reki, kjer se še lažje prepustimo toku življenja, ki se vali pred nami. Po kaki uri prijetnega uživanja ob kavi bomo zagotovo sproščeni in pripravljeni na nove izzive.