Panoramska okna oziroma panoramske stene

Panoramske stene oziroma okna so lahko statična ali premična. Torej uporabljamo lih lahko le kot panoramsko steno ali pa izberemo tako, ki jo bomo lahko premikali in odpirali. Za katero se odločiti je odvisno od tega kje jih želite imeti.

V kolikor živite v višjih nadstropjih in želite imeti predel stene celotno v steklu, vam priporočamo, da izberete statične panoramske stene, seveda v kombinaciji z okni, ki jih lahko odpirate in s katerimi lahko zračite prostor.

V kolikor živite v hiši in želite iz svoje dnevne sobe, kuhinje, spalnice ali zimskega vrta narediti vizualni in fizični prehod na vrt, v takem primeru so dobra odločitev premične panoramske stene – okna. V primeru lepega vremena in toplih temperatur lahko svojo dnevno sobo ali drug prostor enostavno povečate oziroma odprete navzven.

Panoramske stene za nemoten razgled


Vrste premičnih panoramskih sten

Prvo obrazložitev zakaj nečemu, kar smo po navadi rekli okna sedaj rečemo stene. Čisto preprosto zato ker panoramske stene popolnoma zamenjajo zunanjo steno. Torej celotna stena je v celoti več ali manj v steklu (v kombinaciji z okvirji).

Glede na načine možnosti odpiranja panoramskih sten jih ločimo na dvižno – drsne, drsno – nagibne in zložljive panoramske stene.

Dvižno drsne panoramske stene

Dvižno drsne panoramske stene delujejo tako da del stene z ročajem premaknete na levo ali desno stran tako, da se premaknjena stena postavi vzporedno z fiksno steno. Panoramske stene imajo večje dimenzije kot okna, zato bi bilo nepraktično, da bi jih odpirali na način kot smo to navajeni početi z vrati. Hkrati pa bi bil pritisk na tečaje prevelik za daljšo uporabo. Za boljšo predstavo načina odpiranja Dvižno drsnih panoramskih sten si oglejte spodnji prikaz. Dvižno drsne stene omogočajo tudi to da jih fiksirate v katerem koli položaju in tako lažje kontrolirate velikost odprtine zračenja ali prehoda.

Uporaba dvižno - drsne panoramske stene

Drsna nagibne panoramske stene

Drsno nagibne panoramske stene so po načinu odpiranja enake dvižno drsnim panoramskim stenam. Glavna razlika med njimi je v tem, da lahko drsno nagibne panoramske stene odprete tudi tako, da so zgoraj priprte oziroma, kot smo navajeni reči po domače, da jih lahko odprete na kip. Maksimalna širina posameznega krila je v tej verziji 160 cm, višina po od 198 do 238 cm.

Uporaba drsno nagibne panoramske stene

Zložljive panoramske stene

Zložljive panoramske stene imajo veš okvirjev, kot prej omenjeni različici. Njihov način zapiranja in odpiranja je podoben harmoniki, zato jih velikokrat rečemo tudi stene na harmoniko. Narejene so tako da se vsa krila odprejo na eno stran ali pa delno na eno, delno na drugo stran. Širina posameznega krila je določena in sicer od minimalno 50 cm do maksimalno 83 cm. Upravlja se jih enostavno s kljuko. Na tržišču je možno pridobiti tudi zložljive stene z nizkim pragom, vendar je dobro vedeti, da v taki izvedbi po navadi tesnenje ni optimalno.

Poleg različnih vrst izvedb panoramskih sten pa lahko izbirate tudi različne materiale okvirjev. V podjetju M-Sora vam nudijo panoramske stene iz termično modificiranega lesa ter iz termično modificiranega lesa v kombinaciji  z aluminijem.

Uporaba zložljive panoramske stene


Izolacija prostora ob uporabi panoramskih sten

Pri izdelavi oken in panoramskih sten v podjetju M-Sora uporabljajo toplotno izolacijska stekla, sestavljena iz dveh ali treh lasti stekel, med katerimi se nahajajo med-stekleni distančniki. Znotraj hermetično zaprtega prostora pa se nahaja žlahtni plin. Takšna okna nudijo ne le odlično toplotno izolacijo temveč tudi dobro zvočno izolacijo.

V kolikor boste na svojih novih panoramskih stenah, ob mrzlih dneh, na zunanji strani videli kondenz vode, naj vas nič ne skrbi. Do tega pride zaradi dobrega tesnenja steklenih površin. Na notranji strani se namreč steklo ogreje, medtem ko je zunanje steklo mrzlo zaradi zunanjih temperatur. Ker toplota ne pronica navzven, se na zunanji strani nabira vlaga oziroma kondenz.