Kakovostno narejena notranja vrata povečajo udobnost bivanja doma

Notranja vrata so del stavbnega pohištva, ki ga aktivno uporabljamo večkrat na dan, vsak dan. Razmejujejo prostore v bivalnem prostoru in jih hkrati povezujejo v zaključeno enoto. Ker je predvideno število odpiranj in zapiranj najbolj obremenjenih notranjih vrat, kot so tista v kopalnico in kuhinjo, po več sto tisočkrat, je smiselno, da se njihove izbire ne lotevamo na hitro in nepremišljeno. Kvalitetno izdelana notranja vrata, ki bodo še mnogo let ohranjala lep videz in obenem delovala brezhibno, nam ne bodo po nepotrebnem grenile vsakdanjega življenja in bodo s tem omogočila prijetno in kar se da udobno bivanje doma.

Oglejte ti tudi lesena notranja vrata v naši ponudbi >>

Masivna notranja vrata pripomorejo k boljši kvaliteti bivanja

Notranja vrata opravljajo več funkcij hkrati. Poleg tega, da ločijo prostore med sabo, poskrbijo še za zvočno izolacijo med prostori, ki omogoča dobršno mero zasebnosti, obenem pa nudijo učinkovito toplotno izolacijo med prostori, v katerih temperatura ni enaka, na primer med hladnejšim hodnikom in bolje ogrevano kopalnico. Cenejša notranja vrata so narejena iz iverke, njihovo sredico pa ponavadi tvori kartonasto satje, ki ne nudi dobre toplotne in zvočne izolacije. Po drugi strani pa masivna notranja vrata, ki so narejena povsem iz lesa in imajo tudi sredico narejeno iz lesa, ki je ponavadi smrekov, že s svojo strukturo zagotavljajo neprimerno boljše lastnosti z daljšo življenjsko dobo.

Kljuke za vhodna vrata in notranja vrata

Kljuke so del vrat, ki omogočajo njihovo funkcionalnost. Ko izbiramo kljuke za vhodna vrata, pa tudi za notranja vrata, je dobro, da se ne osredotočimo zgolj na njihov videz. Videz je sicer pomemben, saj z izbiro primerne kljuke vizualno zaokrožimo celotno podobo vrat, vendar je pri izbiri pomemben prijeten fizični občutek, ko rokujemo s kljuko. Kvalitetne kljuke, ki so prijetne na dotik in dovolj mehke za odpiranje in zapiranje, bodo s svojim delovanjem pripomogle h kar največji udobnosti. To velja za kljuke za vhodna vrata, ki so včasih zgolj držala ali gumbi, kar zagotavlja večjo varnost, kot tudi za kljuke za notranja vrata, ki so največkrat uporabljene in s tem najbolj obremenjene. Pri izbiri kljuk, pa naj gre za vhodna ali notranja vrata, pa je potrebno paziti še na splošno vizualno usklajenost z rozetami in ščiti, ki skupaj s kljukami tvorijo zaključeno enoto.

Notranja vrata po meriKljuka za masivna notranja vrata

Notranja vrata – dimenzije se lahko prilagajajo velikosti prostora

Notranja vrata imajo ponavadi standardne dimenzije in so na voljo v enokrilni izvedbi. Pri večjih prostorih pa se lahko dimenzije vrat prilagodijo velikosti prostora in mu s tem podelijo večjo pomembnost. Tako so na voljo dvokrilna vrata ali celo vrata, ki segajo do stropa. Pri izbiri notranjih vrat posebnih dimenzij je potrebno paziti, da je njihova velikost primerna za velikost prostora ter ga vizualno in praktično dopolnjuje. Z nestandardnimi dimenzijami pa se lahko soočimo tudi zaradi napak pri gradnji ali pri zamenjavi starih vrat. V tem primeru je najboljša rešitev, da se odločimo za posebno naročilo izdelave notranjih vrat, ki se bodo natančno prilagodile odprtini in s tem omogočile kvalitetno vgradnjo vrat.

Notranja vrata po meri izpolnijo vse želje naročnika

Za notranja vrata po meri se mnogi odločajo zaradi neobičajnih velikosti vratne odprtine, zaradi katerih standardna notranja vrata niso primerna. Zanje pa se lahko odločimo še zato, ker imamo posebne želje ali zahteve glede materialov, ki so uporabljeni, ali glede končne podobe. Čeprav so po meri narejena masivna vrata nekoliko dražja od standardnih, s tem povsem nadzorujemo izbor vseh ključnih komponent, izvedbo in končni videz. Če pri tem upoštevamo, da notranja vrata običajno intenzivno uporabljamo več desetletij, strošek ni več tako velik. S kvalitetno izdelavo in montažo, ki se povsem prilagodi danemu prostoru, se namreč izognemo marsikateri nevšečnosti, kot je povešanje in krivljenje vrat, s tem pa ne samo izboljšamo vsakodnevno kvaliteto življenja doma, temveč notranjim vratom podelimo tudi daljšo življenjsko dobo.