Sodobna okna so tehnično in oblikovno dovršen izdelek

Oken ne vgrajujemo v stene naših domovanj samo zato, da v hišo prepuščajo nujno svetlobo, ampak so veliko več: so most med zunanjim svetom in notranjimi prostori. Do oken imamo visoke zahteve, ki se ne ustavijo niti pri najsodobnejšem in vrhunskem dizajnu, poleg tega morajo biti okna še nezlomljiva, čeprav so iz njih sestavljene visoke stene, imeti morajo odlične izolacijske lastnosti, učinkovito morajo dušiti zvok in imeti morajo sprejemljivo ceno. Okna so postala tehnološko dovršena, njihove tehnične lastnosti se nenehno izboljšujejo. To pot nenehnih izboljšav in inovacij pri razvoju lesenih in aluminijastih oken so izbrali v podjetju M Sora iz Žirov, ki za svoje izdelke uporablja domači les. Začeli so pred 70 leti in od takrat naredili velik preskok. Danes si prizadevajo postati največji strokovnjaki za okna v Sloveniji, kot pravijo sami. Glede tega so na dobri poti, saj so doma in v tujini za svoje inovacije prejeli vrsto prestižnih nagrad.

Kvalitetna okna

Lesena okna imajo vrhunske izolacijske sposobnosti

Za lesena okna je veljalo, da dihajo in da so slabše izolativna od plastičnih in drugih oken. Danes vemo, da je šlo za slabše tesnjenje oken, ker se les v različnih okoliščinah in temperaturah spreminja in razteza. Če je les pravilno in dovršeno obdelan, imajo lesena okna prav tako vrhunske izolacijske sposobnosti, izpolnjujejo vse norme in so primerna za vgradnjo v pasivne objekte. Lesena okna M Sore odlikuje visoka toplotna učinkovitost in po svojih lastnostih so primerna za nizkoenergijske in nekatera za pasivne stavbe. Razdelili so jih v več skupin s sorodnimi lastnostmi. Natura Optimo in Natura Optimo XL sta v celoti lesena tipa oken, z visoko toplotno učinkovitostjo, lepa in cenovno ugodna. Natura Optimo XLT pa je certificirano pasivno okno, ki je prejelo 1. nagrado nemškega inštituta Passivhaus za cenovno najučinkovitejše leseno pasivno okno na svetu. Izdelano je iz termično modificirane smrekovine, ta inovacija je plod znanja ekipe M Sore. Okna Natura E112 in E92 kažejo skrb M Sore do okolja – okolju škodljive izolacijske materiale so nadomestili za naravnimi: z zrakom in lesom. Okna Vizija so sodoben oblikovni presežek. M Sora izdeluje večinoma Lesena troslojna okna.

Velika drsna lesena okna

Aluminijasta okna imajo dolgo življenjsko dobo  

Kombinirana leseno- aluminijasta okna imajo veliko prednosti. Imajo zelo dolgo življenjsko dobo in odlično tesnijo ter so vrhunske kvalitete. Primerna so za nizkoenergijske in za pasivne hiše in jim dajo sodoben videz. M Sora je tudi aluminijasta okna razvrstila v skupine s skupnimi značilnostmi. Okna Udobje Optimo, Optimo XL in Optimo XLS so energijsko učinkovita, lepa, cenovno ugodna; različica XLS je precej ožja od drugih dveh v skupini. Okna Udobje 3, 3Q in 3QL so tri različice kombiniranega leseno-aluminijastega okna, ki imajo na zunanji strani masko iz aluminija, na notranji pa topel les. Edinstven dizajn ima okno Udobje Pasiv – prek lesenega okenskega okvirja je nameščen aluminijast okvir, kar leseno okno dodatno ščiti, videz okna pa je minimalističen. Okni Udobje 112 in E92 sta prav tako kot v leseni varianti dokaz, da M Soro skrbi za okolje – tudi tu sta izolacijska materiala naravna: les in zrak. Vsa kombinirana aluminijasta okna so tehnološki dosežek z visokimi izolacijskimi in drugimi presežki.

Zamenjava oken je lahko delna ali celotna

Ko vgrajena okna dotrajajo in ne tesnijo več zadovoljivo,je čas za njihovo zamenjavo. Dotrajana okna lahko v celoti odstranijo ali pa samo delno, prav tako lahko ohranijo stare okenske okvirje in namestijo samo nova okenska krila, pri čemer ostanejo zidovi nepoškodovani. Pri odstranitvi oken pa se zid vsaj nekoliko poškoduje in je priporočljivo špalete popraviti, da ne nastane toplotni most, se pa pri tem svetla odprtina okna zmanjša. V M Sori opravijo celotno storitev zamenjave oken in ponujajo kvalitetne tehnične rešitve za različna stanja dotrajanosti oken.

Več o zamenjavi oken