Kaj so deske in kaj pomeni deskanje, ki mu še drugače pravimo rolkanje

Deskanje je športna disciplina, ki je navdušila mlade že pred dolgimi leti. Deske so bile včasih sestavljene iz plasti furnirja, danes pa so deskam dodani tudi drugi materiali kot so ogljikova ali karbonska vlakna. Sestavlja jih celo do enajst lepljenih oz. vezanih plasti. Glavnina deske je še vedno lesena, odkar pa so dodani drugi materiali so skateboard deske bolj vzdržljive, močnejše in nekoliko lažje. Tudi prožnost deske je pomembna lastnost, ki je zelo zaželena saj je z njo zaradi tega lažje upravljati in izvajati trike. Longboard deske so prišle na tržišče kasneje, glavna razlika med njimi ter  klasičnimi skateboard deskami je njihova dolžina in mladi jih raje uporabljajo za daljše razdalje. Z longboard deskami se z lahkoto odpravite v park in se peljete po ulicah saj so za daljšo vožnjo udobnejše in prijetnejše. Skateboard deske so deske s katerimi se izvajajo triki, različni skoki, lahko pa tudi drsite po ograjah če vas ni strah učenja in padcev. Z njimi ni mogoče doseči takšnih hitrosti kot jih lahko dosežete z longboard deskami, zato vožnja zahteva precej truda in napora in ne nudi toliko užitka. Tudi kolesa za deske so različna, zato bodite pri nakupu pozorni. Na tržišču je ogromno vrst desk, ki so zelo privlačne za oko, pred nakupom pa se je vseeno dobro malo pozanimati o lastnostih posameznih modelov. Mladina se rada zadržuje na igriščih, ki so temu namenjena saj jih deske in deskanje združujeta. Usmerjeni so v aktivno preživljanje prostega časa, kar je zanje zagotovo najbolj zdravo.

Longboard deske bodo s primernimi kolesi za deske nudile obilo užitka

Longboard deske so narejene iz različnih vrst lesa. Sestavljene so najpogosteje iz vrst javorja ter bambusa. Njihova dolžina je precej daljša od skateboard desk. Večinoma so longboard deske ravne ali pa imajo zadnji del (rep) malce upognjen navzgor, vzmetenje je mehkejše od klasične deske, moč vzmetenja pa je odvisna od parametrov ki jih sama deska ima. Tudi kolesa za deske te vrste so mehka in večja, zato omogočajo večje hitrosti in premagovanje daljših razdalj. Ležaji so tako kot kolesa za deske prilagojeni daljšim razdaljam in omogočajo hitro pospeševanje. Ko se odločate za nakup longboard deske ali katerekoli druge, morate razumeti zakaj se kakšna deska uporablja in na kakšen način bi vi sami želeli deskati. Za rolkanje z izvajanjem trikov, mora biti to skateboard deska, ki je manjša in ožja, saj boste z njo lažje rotirali.

Deske

Oglejte si ponudbo longboard desk

Zaščitna oprema za rolkanje je prav tako pomembna kot kolesa za deske

Katero zaščitno opremo potrebuje deskar, ki izvaja trike in tisti, ki se z desko le prevaža? Kot pri vsakem športu, je tudi pri rolkanju potrebna oz. obvezna zaščitna oprema če le želite zaščititi svoje zdravje. Na to se na žalost mnogi ne ozirajo. Včasih je dovolj samo en udarec z glavo in sezona deskanja se lahko konča, zato je priporočljivo pravočasno pomisliti na čelado in ostalo zaščitno opremo katero naj si deskar nadene. Najbolje je že pred nakupom deske, otrokom razložiti kako je s padci, zlomi in ostalimi poškodbami ter jim objasniti pomen čelade. Največkrat kasneje ni težav, saj so otroci že od vsega začetka navajeni nositi potrebno zaščitno opremo. Še posebej pomembno je zavarovati glavo, zato se pozanimajte kakšna čelada je najboljša za vas ali za vašega otroka in ne odlašajte z nakupom. Dandanašnje čelade so iz kakovostnih materialov, lepo sedejo na glavo in imajo dovolj odprtin za zračenje, da lasje niso mokri. Opremljene so z nastavljivim trakom, da je čelada fiksirana. Največja napaka ki jo lahko naredite pri nakupu je da je čelada prevelika, saj lahko zdrsne nazaj in pri padcu sama poškoduje tilnik.

Longboard deske

Tudi kolesa za deske