Poletni športi so zdrav način preživljanja prostega časa

Poletje je pri večini težko pričakovan letni čas, ko lahko odložimo težka oblačila in obutev ter uživamo v višjih temperaturah in s tem pridobljenim občutkom svobode. Občutno daljši dnevi omogočajo, da svoj čas bolj intenzivno izkoristimo, zato so poletni športi precej razširjen način preživljanja prostega časa. Mednje štejemo tek, rolkanje, kotalkanje, rolanje, vožnjo s skirojem, supom, kajakom, kanujem, in ostalimi tipi čolnov, kolesarjenje, skakanje s pogom, pred vsem pa plavanje.

Poletni športi

Plavanje

Plavanje je zaradi navidezne breztežnosti (sile vzgona, ki povzroči, da je telo lažje za toliko vode, kolikor je izpodrine) za človeka zelo blagodejno. Voda lahko navidezno odstrani tudi do 90 odstotkov telesne teže, kar ga naredi za šport, primeren za praktično vso populacijo, zlasti ljudi s prekomerno telesno težo, osteoporozo ali omejenimi gibalnimi sposobnostmi. Ker vodni upor otežuje nenadne premike, je to oblika rekreacije, pri kateri so poškodbe izjemno redke.

Dostopno je ljudem vseh starosti in ponuja tako fizično kot psihično ugodje. Pri tovrstnem športu delujejo skoraj vse mišice, pri čemer je telesna teža enakomerno razporejena. Gre za odličen tip vadbe, saj z njim ne obremenjujemo sklepov kot pri večini drugih intenzivnih vadb. Z njim urimo celo telo, izboljša pa se tudi naša vzdržljivost in kapaciteta pljuč. Med eno uro plavanja porabimo 446 kalorij, oseba s 70 kilogrami naj bi torej z zmernim plavanjem, v pol ure porabila približno 223 kalorij, kar lahko primerjamo s hitrim plesom ali hojo.

S plavanjem običajno po koncu poletja zaključimo, kar pa ni nujno, saj v ta namen obstajajo različni tipi bazenov. Delijo se na plavalne, v katerih se lahko urimo v različnih veščinah in tehnikah plavanja ter kopalne, kjer uživajo tudi starejši in otroci, v katerih se lahko razgibavamo in opravljamo različne telovadne vaje.

Poznamo različne tehnike plavanja. Kravl je najhitrejša plavalna disciplina, pri kateri noge in roke delujejo izmenično. Telo mora v vodi zavzemati čim bolj vodoraven položaj, saj je plavalec tako deležen najmanjšega upora vode. Plavanje v prsnem slogu je najpočasnejši, hkrati pa najbolj priljubljen slog rekreativnih plavalcev. Delo nog pri tem tipu plavanja je podobno plavanju žab, zato se ga drži ime "žabica". Hrbtni kravl se je razvil iz prsnega plavanja na hrbtu. Tudi pri tej tehniki je pomemben položaj telesa v vodi, ki sega do ušes in brade, prsi, boki in noge pa so približno pod kotom 10 stopinj poševno v vodi. Delfin ali metuljček je najmlajši in po mnenju večine plavalcev najtežji plavalni slog. Celotno gibanje spominja na plavanje delfina, po čemer je slog tudi dobil ime.

Plavanje

Oglejte si opremo za plavanje

Plavalna oprema

Rekreativno plavanje zahteva ustrezno plavalno opremo. Seveda to, kljub svoji popularnosti in razširjenosti, niso bikinke iz zadnjega modnega kataloga, saj jih pri plavanju lahko kaj hitro izgubimo. Enako velja za moške kopalke. Z bermudami si ne bomo ravno naredili usluge, te v vodi namreč delujejo kot padalo in nas pri plavanju ovirajo. Za kopalke je pomembno, da se v njih dobro počutimo ter da so čim bolj oprijete, kar nam omogoča nemoteno drsenje skozi vodo.

Nadvse priročna so tudi plavalna očala. Zanje je pomembno, da vam lepo “sedejo” na glavo, kar pomeni, da niso ne premajhna, ne prevelika. Pred nakupom jih vzemimo iz škatlice in pritisnimo na obraz. Kakovostna očala se  bodo v predelu okrog oči “prisesala« in ne bodo padla z obraza.

Plavalna kapa je zaželen, ne pa tudi nujen del plavalne opreme. Dandanes je večina bazenov več ne zahteva, vendar pa z njo, tako v bazenu, kot v morju, svojemu lasišču in lasem naredimo veliko uslugo, saj nas varuje pred klorom, soljo in ima hidrodinamičen in grelni učinek.

Pripomočki za plavanje

V kategoriji pripomočkov za plavanje najdemo rokavčke za otroke, čepke za ušesa in nos, plavalno peno ter opremo, kot so plavalni pasovi, dihalke, plavalne deske in ostalo.