Kako nam lahko joga spremeni naš vsakdan?

oprema za jogo

Veliko ljudi jogo pojmuje zgolj kot vadbo, vendar je joga veliko več kot to, saj v resnici predstavlja način življenja in dojemanja sveta. Joga je celovita znanost o življenju, ki se je razvila pred več tisoč leti. Je najstarejši sistem celovitega osebnostnega razvoja in obsega telo, um in dušo. Jogiji sledijo petim temeljnim načelom joge:

  • pravilna telesna vadba,
  • pravilno dihanje,
  • pravilno sproščanje,
  • pravilna prehrana,
  • pozitivno razmišljanje in

Joga je odlično sredstvo proti stresu, ki umiri telo in duha

Najboljša stran joge je, da je ta način vadbe namenjen prav vsakomur. Da se lotimo joge, nam ni potrebno biti posebej razgiban, saj bomo gibljivost počasi pridobili z razvojem vadbe, ki se je bomo udeleževali. Če smo popoln začetnik to velja učitelju joge na začetku ure omeniti, saj bo nekoliko bolj pozoren na nas, da bomo vaje izvajali pravilno in tako ne bomo škodovali svojemu telesu. Če asan ne izvajamo pravilno lahko namreč številnim mišicam svojega telesa tudi škodimo. Če pa asane zares dobro poznamo, pa se lahko joge lotimo tudi kar doma. Izvajamo jo lahko kadarkoli – zjutraj, ko se zbudimo, popoldan ali zvečer, pred spanjem. Seveda jo lahko izvajamo tudi večkrat čez dan. Joga izjemno dobro deluje prosti stresu in nas tako pomaga sprostiti in umiriti.

podlaga za vadbo

Pri izvajanju joge potrebujemo joga podlogo in nekaj drugih pripomočkov

Zavedati pa se moramo, da najti motivacije za redno vadbo joge, sploh, če se odločimo trenirat sam doma, ni najlažja stvar na svetu, zato nam nekaj zunanjih dejavnikov spodbude ne bo prav nič škodilo. Lahko se odločimo za nakup joga oblačila, v katerih se bomo počutili udobno in ki nas bo vedno znova spodbudilo k vadbi. Tudi joga glasba bo odlična investicija, ki nas bo vsakič znova navdušila za vadbo. Seveda pa vsekakor potrebujemo tudi nekaj pripomočkov za jogo, med katerimi je najpogosteje uporabljana joga podloga, pa tudi joga kvader je nepogrešljiv pripomoček pri izvajanju joge.

Pri nakupu oblačil za jogo moramo biti pozorni, da so le ta zelo udobna in raztegljiva, saj nam bo vse, kar nas bo vezalo, vadbo omejevalo in oteževalo. Zelo nadležni znajo biti tudi predebeli šivi, saj nas lahko pri izvajanju določenih asan pričnejo tiščati. Prav tako pa se iz istega razloga raje izognimo vozljem ali trakom na majicah, saj oboji vadbo otežijo. Pri nakupu joga podloge bodimo pozorni na to, da bo le-ta dovolj debela in bo vadba na njej prijetna in sproščujoča.

V G Sportu ponujamo joga kocko, podlogo in druge pripomočke za izvajanje joge

Tudi v podjetju G-Sport ponujamo številne kose joga opreme. Izbirate lahko med različnimi joga kockami in joga podlogami. Joga blok LiveIp, ki ga lahko uporabljamo tudi pri pilatesu, je odličen pripomoček za vse, ki se rekreativno ukvarjate z jogo ali pilatesom in potrebujete posebno podporo za razvoj gibljivosti. Zelo priljubljen je tudi joga blok Avento, ki je narejen iz plute in prav tako služi krepitvi mišic, učinkovito pa lahko z njegovo pomočjo izvajamo tudi vaje za raztezanje.  Pri vadbi joge pa so zelo popularni tudi obroči, ki služijo utrjevanju mišic in raztezanju. Zelo popularen je Merco obroč, ki je namenjen vajam za raztezanje in krepitev mišic. Obroč za jogo je narejen iz EVA pene z nedrsečo površino, kar vadbo naredi prijetno, saj je obroč prijeten na dotik, poleg tega pa med vadbo ne drsi. Obroč je razvit za lajšanje napetosti in otrdelost mišic v zgornjem delu telesa, pridobivanje prožnosti medenice in kolka, sklepov ter za krepitev in povečevanje globokih mišic v telesu.