Pošlji povpraševanje

Zakaj je pilates vedno bolj priljubljena vadba?

Pilates je poleg joge izjemno popularna vadba, pri kateri poskrbimo za to, da so mišice našega telesa v tonusu, poleg tega pa poskrbimo tudi za sprostitev in dobro gibljivost našega telesa. Definicija pravi, da je Pilates edinstven primer vadbe, ki povezuje:

  • vaje za krepitev,
  • vaje za gibljivost in
  • vaje, kjer kot obremenitev uporabljamo upor.

Namenov pilatesa je več, najpomembnejši pa so: krepitev mišic trupa, kamor sodijo vse trebušne in vse hrbtne mišice in ohranjanje stabilnosti telesa med izvajanjem gibanja z nogami in rokami, mobilizacija hrbtenice ter izboljšanje gibljivosti.

piltaes trakovi

Pri izvajanju pilatesa je izjemno pomembno, da vaje izvajamo tekoče in skupaj. Pred izvajanjem vaje nam mora inštruktor pojasniti, na katere mišične skupne se moramo koncertirati. Izvedba naj bo tekoča, brez ustavljanj, nenadnih in sunkovitih gibov ter kontrolirana, saj sunkoviti gobi pri pilatesu največkrat vodijo v različne poškodbe. Na začetku je težko pozornost posvečati dihanju, izvajati gibe in imeti pod kontrolo še tiste dele telesa, ki jih želimo imeti popolnoma nepremične. Vendar z vztrajnostjo in ponavljanjem to pride v kri in vsako uro je enostavneje.

Pri pilatesu veliko pozornosti posvečamo dihanju

Poleg tega se moramo zavedati, da je dihanje eden izmed najpomembnejših delov pilatesa, na katerega med vadbo nikakor ne smemo pozabiti. Dihanje naj bo tekoče, ritmični in mehko. Tudi kadar izvajamo težjo vajo, naj bo dih sproščen in umirjen. S tem, ko stisnemo trebušne mišice in jih povlečemo navznoter, bomo prisiljeni dihati v predel reber. V nobenem primeru diha ne smemo zadrževati. Dihati je potrebno podporno – kar pomeni, da izdihnemo kadar izvajamo težji gib in s tem podpremo hrbtenico, ter vdihnemo, kadar sprostimo telo.

pilates pravilno dihanje

Pri vadbi bodimo pozorni, da se izognemo bolečinam med treningom

Vaje pilatesa nam med izvajanjem nikakor ne smejo povzročati bolečine. V kolikor naletimo na bolečino se takoj ustavimo in prosimo inštruktorja za pomoč. Če vaja še dalje povzroča neprijetne občutke, jo preskočimo ali prosimo inštruktorja za različico vaje, ki jo bomo morda lahko izvajali. Morda bomo lahko to vajo izvajali, ko se mišice dovolj okrepijo. Pri izvajanju pilates je izjemno pomembno, da poslušamo svoje telo in se zavedamo svojih občutkov. Posebno pozornost posvetimo vajam, ki jih izvajamo na hrbtu. Pri njih se potrudimo, da bo naš hrbet vedno vzravnan. Dobro je tudi, da vizualiziramo. Predstavljajmo si vsako vajo najprej v mislih, šele nato jo izvedimo. Tako bomo dali možganom celovito informacijo o gibu in izvedli ga bomo pravilneje in bolj kontrolirano.

In še zelo pomemben nasvet – vsaj dve uri pred vadbo ne jejmo, saj nam bo to vadbo zelo otežilo in lahko povzročilo tudi bolečine v mišicah.

Katero opremo za pilates potrebujemo pred izvajanjem vaj?

Tako kot pri večini drugih športov, bomo tudi pri pilatesu potrebovali določeno opremo za pilates, ki jo lahko kupite tudi v trgovini G-Sport. V naši trgovini ponujamo tanjše in debelejše podloge za vadbo, med katerimi lahko izbirate. V primeru izbire tanjše podloge bo izvajanje vaj na kolenih nekoliko manj udobno, vendar bo ravnotežje veliko boljše, v primeru mehkejših podlog pa bo izvajanje vaj udobnejše, hkrati pa tudi za spoznanje težje, saj bo ravnotežje slabše. V naši trgovini pa ponujamo tudi drugo opremo za pilates, kot so pilates žoge, elastične trakove za pilates in obroče za pilates. Zelo popularen je Weight Hoop obroč z masažnimi koleščki, ki je narejen iz plastike, sestavljen iz 6 enot, in je odličen pripomoček za trening trebušnih mišic, izboljša prekrvavitev in zmanjša telesne maščobe. Odločite pa se lahko tudi za nakup obročev za pilates v različnih velikosti.

oprema za pilates