Kaj moramo vedeti, preden se odločimo za izvajanje joge?

Joga predstavlja družino starodavnih hindujskih urjenj, pri kateri z dihalnimi vajami, telesnimi položaji (ki jih imenujemo tudi asane) in mentalnim osredotočanjem dosežemo telesno in duševno uravnovešenost. Ta starodavna veščina izvira iz Indije, kjer ostaja močna življenjska tradicija in predstavlja pot k razsvetljenju.

joga podlaga

Marsikdo zmotno misli, da jogo tvorijo zgolj telesni položaji, ki jih imenujemo tudi asane, vendar je bistvo asan predvsem to, da z njihovo pomočjo pripravimo naše fizično telo na bolj poglobljeno urjenje joge. Da bi to dosegli, moramo z določenimi vajami pripraviti fizično telo, poleg tega pa moramo uriti zmožnost koncentracije in disciplinirati naš duh.

Joge se lahko lotimo ne glede na gibljivost in konstitucijo našega telesa

Velikokrat se ljudje, preden se joge lotijo, soočajo z različnimi pomisleki, saj so prepričani, da morajo biti za izvajanje joge gibljivi in suhi. Bojazni so odveč.

Ni pomembno ali je naše telo zelo fleksibilno ali ne. Ni pomembno ali smo nekoliko bolj polne postave ali smo zelo suhceni, važno je, da imamo voljo učiti se in raziskati nov svet, ki nam ga joga ponuja.

PREVERITE PONUDBO PODLAGE ZA OTROKE

Kako se odpraviti na svoj prvi trening joge?

Na jogo se moramo odpraviti v oblačilih, ki so udobna. Pri tem nam ni potrebno upoštevati popolnoma vseh modnih trendov, ki nam jih ponuja splet ali televizija, pač pa izberimo oblačila, v katerih se počutimo zares dobro in udobno. Vse to bo vaje, ki jih izvajamo v sklopu joge, zelo olajšalo. Najslabše, kar se nam pri jogi lahko zgodi je, da nas oblačila vežejo, saj tako otežijo izvajanje vaj.

Ko se z jogo srečamo prvič, je to učitelju potrebno povedati, saj nam bo le ta na začetnih treningih namenil malo več pozornosti in tako poskrbel, da vaje izvajamo pravilno. Če jogijsko vajo izvajamo napak, se lahko namreč zgodi, da svojemu telesu dejansko škodujemo, kar pa si vsekakor ne bi želeli. V kolikor vseh položajev ne moremo izvesti tako, kot nam jih pokaže učitelj, ne pretiravajmo in vaje opravljamo v skladu s svojimi zmožnostmi, na kar nas bo pred začetkom vadbe opozoril že učitelj joge.

pripomočki za jogo

V telovadnici elektronski pripomočki niso dovoljeni. Preden vstopimo v telovadnico moramo telefon pustiti v omarici, prav tako pa v telovadnico ne smemo prinašati pametne ure, saj nas lahko le-ta moti, ko se želimo osredotočiti zgolj na dihanje. Bred se odpravimo v dvorano, se je potrebno tudi sezuti, vendar lahko v dvorano vstopimo tudi v nogavicah, še bolje pa je, če smo popolnoma bosi. Tako bomo imeli trdnejši stik s podlago, ko bomo izvajali položaje na eni nogi. Pozorni moramo biti tudi na to, kam v prostoru položimo svojo podlogo za jogo. Če smo na jogi prvič, se je najbolje zgledovati po ostalih, ki verjetno že vedo, ali med izvajanjem vaj sedimo v krogu ali v vrstah. Vsekakor pa moramo biti pozorni na to, da okrog sebe pustimo dovolj prostora, da med izvajanjem različnih vaj nikogar ne bomo ovirali.

Katero opremo za jogo potrebujem pred prvim treningom?

Seveda nikakor ne smemo pozabiti na pripomočke za jogo, ki jih za učinkovito vadbo nujno potrebujemo. Najbolj osnovni kos opreme je seveda podloga za jogo. Blazina za jogo ublaži izvajanje različnih vaj in zato predstavlja nepogrešljiv del opreme, ki se med jogo uporablja skoraj vedno, predvsem pa, ko vaje izvajamo sede ali leže. Res je, da lahko blazino dobimo v večini telovadnic, vendar se je potrebno zavedati, da jo velikokrat uporabljajo tudi ljudje, ki se ukvarjajo z različnimi skupinskimi vadbami, kjer se potijo, zato je dobro, da s seboj prinesemo vsaj brisačo, s katero bomo blazino prekrili, seveda pa si lahko omislimo kar svojo podlogo za jogo, ki jo na vadbo prinašamo s sabo in po vadbi odnesemo domov. Tako bomo lahko nekaj vaj izvajali kar doma. Vsekakor med pripomočke za jogo sodi še kocka za jogo, ki pripomore pri pridobivanju na gibljivost, saj lahko z njegovo pomočjo izvajamo najrazličnejše vaje. Podobno pa lahko dosežemo tudi z valjem za jogo, s katerim lahko pripomoremo predvsem h gibljivosti našega hrbta.

POIŠČI SI SVOJO PODLOGO ZA VADBO TUKAJ