SUP-anje se je v zadnjih letih uvrstilo med najbolj priljubljene športno zabavne aktivnosti na vodi

Stand-up paddleboarding (SUP) ali po slovensko stoječe veslanje na deski izvira s Havajskega otočja. Izvorni prebivalci Havajev stoje veslajo na deskah že tisočletja, v sodobnem času pa se SUP kot šport uradno pojavi leta 2013. Osnovna SUP oprema vključuje posebno, največkrat kar napihljivo, desko, veslo in varnostno vrvico, lahko tudi sedež in druge dodatke. SUP deskanje je relativno enostavno, zato ni čudno, da se je tako hitro povzpelo na lestvici priljubljenosti med dopustniki, rekreativci in ljubiteljskimi športniki.  Ker je intenzivnost vadbe lahko prilagodljiva (od izletniškega “pohajanja” do hitrostnega “dirkanja”), je primerno tako za začetnike kot za izkušene rekreativce, za mlade in starejše. Hkrati gre pri SUP deskanju za odlično kombinacijo rekreacije in sprostitve ali druženja na vodi, zato supajo tako posamezniki kot skupine ali družine.

AQUA MARINA NAPIHLJIV SUP 550 CM MEGA 18/1" MAX 650KG!

SUP za začetnike

Osnov supanja se brez težav in v razmeroma kratkem času lahko nauči vsak, marsikateri center vodnih športov nudi SUP opremo za izposojo in poskrbi tudi za varen in vesel začetek. Po nekaj izletih na vodi si mnogo novopečenih SUP veslačev zaželi lastno opremo. SUP trgovine ponujajo vse od napihljivih do trdnih SUP desk, različna vesla in vse potrebne dodatke, ki jih lahko kombiniramo po lastnih željah in sproti dopolnjujemo glede na svoje znanje in izkušnje ter želje. SUP lahko uporabljamo tako na morju kot v sladkih vodah, pomembno je le, da so dovolj mirne za naš nivo spretnosti. SUP navdušenci bodo kmalu odkrili, da stoje na deskah lahko izvajajo marsikaj, od joge do ribolova, k čemur jih bodo gotovo pritegnile tudi ravno zato organizirane skupinske vadbe in izleti. S SUPom lahko odkrivate okolico morske, jezerske ali rečne počitniške destinacije ali si privoščite resno vadbo. Uporaba je varna in enostavna, zato je pod nadzorom primerna tudi za mlajše.

Ali lahko za SUP desko uporabimo tudi običajno desko za surfanje?

SUP deske se od običajnih desk za surfanje razlikujejo predvsem po nosilnosti, ta dosega vse do 600 in več kilogramov. Čeprav začetno supanje lahko preizkusite na katerikoli deski, boste hitro ugotovili, da sta nosilnost in prilagojena oblika tisti, ki SUP deski omogočata boljšo plovnost in večjo stabilnost. SUP deske, ki jih prodajajo v specializiranih SUP trgovinah, so posebej oblikovane za točkovno vertikalno obremenitev, opremljene so z nedrsečo podlago in varnostno vrvico, ki zagotavlja, da ob morebitnem padcu v vodo deska ne odplava po svoje.

Supanje

Prva dilema pri nabavi SUP opreme je napihljiva ali trdna deska

Trdne SUP deske bolje drsijo po vodi in so primernejše tudi za veslanje na valovih, a najpogostejša izbira so napihljive SUP deske. Te so enostavne za shranjevanje in transport, na voljo v nosilnostih od 100 pa vse do čez 600 kilogramov, v kompletu z njimi pa dobite tudi visokotlačno črpalko z merilnikom tlaka, zaradi česar je priprava deske hitra in enostavna, njihova uporaba pa varna. Najcenejše SUP deske in SUP oprema so dostopne že za nekaj sto evrov in z užitkom in veseljem ob uporabi hitro povrnejo začetni vložek.

Poleg deske je nujno veslo in druga SUP oprema

SUP vesla so večinoma aluminijasta ali iz karbonskih vlaken, za lažji transport so tudi zložljiva (dvo ali trodelna). Poleg vesla je nujni del SUP opreme tako za začetnike kot eksperte tudi varnostna vrvica, predvsem SUP začetniki pa bodo veseli tudi sedala in držala za veslo. Poleg osnovne opreme SUP trgovine ponujajo še dodatne visokotlačne tlačilke, torbe za vesla in shranjevanje ter zaščito za elektronske naprave ...