Kako se odločiti, katero snowboard opremo je najprimerneje kupiti?

Ste se tudi vi znašli pred nakupom snowboarda pa vas je ponudba na trgu nekoliko zmedla in ne veste, katerega izbrati? V članku vam bomo izbiro skušali nekoliko olajšati. Pri deskanju je najpomembnejši del snowboard opreme prav snowboard deska. Če ste začetnik, se vam najbrž poraja vprašanje, kakšen snowboard sploh kupiti, saj je na trgu zares veliko različnih model desk, ki so namenjene različnim vrstam deskanja. V nadaljevanju članka vam bomo pomagali z ustreznimi nasveti, da bo odločitev nekoliko enostavnejša.

Snowboard

Najprej se je potrebno odločiti, s katerim stilom snowboarda bi se želeli ukvarjati. Obstajajo deske za freestyle, freeride, race in longboard deske, ki se med seboj precej razlikujejo. Ne razlikujejo se zgolj po izgledu, pač pa tudi po tem, na kak način lahko z njimi deskamo.

Snowboard deska Pearl Junior

Kakšne vrste snowboardov med seboj ločimo?

Freestyle deske lahko hitro prepoznate po njihovem kratkem nosu in tudi krajšem repu, poleg tega so simetrične glede na obe stranski liniji. Seveda ima tudi to svoj smisel. S takšno desko se lahko vozite naprej in nazaj brez večjih težav. Vezi, ki se uporabljajo pri freestyle deskah, so mehke. Ti snowboard-i so namenjeni predvsem skakalno usmerjenim navdušencem nad deskanjem na snegu.

Freeride deske so zelo prepoznavne po svojem daljšem in nekoliko privzdignjenem nosu, podobno pa velja tudi za njihov rep. Te snowboard deske so zato kot nalašč narejene za vožnjo po divjih progah, kjer nas lahko podlaga vedno znova presneti. Posebej so prilagojene tudi vezi, saj so odmaknjene od centra proti robu deske. Te snowboard deske so sicer prvenstveno namenjene vožnji naprej, vendar dvignjen rep omogoča tudi vožnjo nazaj. Pri njih se uporabljajo trde vezi in trdi čevlji.

Poznamo tudi tekmovalne snowboarde. Kot pove že njihovo ime so te deske namenjene predvsem tekmovalcem, ki slalomirajo med vratci in si trudijo čim prej zaključiti vožnjo po vijugasti progi. Seveda pa se tudi nekaj rekreativnih športnikov odloča za slednje. Tekmovalne snowboard deske so bolj toge, pohvalijo se lahko še z daljšimi robniki po celi dolžini deske. Pomembna je tudi dolžina tekmovalnih desk, saj daljše deske omogočajo večjo stabilnost. Daljše deske z manjšim stranskim lokom so tako najbolj primerne za večje zavoje pri veleslalomu. Po drugi strani pa imajo krajše deske večji stranski lok, kar pomeni, da lahko zavoje pri slalomu izvajate hitreje.

Ostanejo še dolge snowboard deske ali kot jih imenujmo s tujko – longboardi. Te deske so namenjene tistim, ki si želijo zares izkusiti vožnjo izven urejenih prog. Nos takšnih desk je zelo dolg, vezi pa so pomaknjene precej nazaj. S tem so deske bolj stabilne pri večjih hitrostih in doskokih v globok sneg.

Snowboard deska DwarfKako pravilno določiti dolžino in širino snowboarda?

Pri nakupu snowboarda je potrebno upoštevati tudi dolžino deske. Večji in težji kot ste ter globlji kot je sneg po katerem boste deskali, daljšo desko boste potrebovali, da vas bo njena površina pomagala ohraniti na površini. Enostavno je določiti tudi širino deske: deska mora biti toliko široka, da prsti in pete stopal v čevljih ne segajo čez rob deske. Ko nastavite želeni kot vezi, morajo biti prsti in peta čim bliže robu deske.

Seveda je dobro tudi, če desko pred nakupom testiramo. V ta namen se lahko udeležimo najrazličnejših dogodkov, kjer ponujajo teste snowboardov. Lahko pa se odločimo za izposojo deske v smučarskem središču, kjer preživljamo svoj zimski dopust. Več desk, kot bomo testirali, enostavneje se bomo odločili, katera je tisa, ki najbolj ustreza našim potrebam.

Pestra ponudba različne snowboard opreme tudi v trgovini G Sport

V podjetju G Sport svojim strankam ponujamo tako deske kot tudi drugo snowboard opremo. V zadnjih dneh dobivamo vse več vprašanj o smučarskih očalih in snowboard čeladah. Pametno je, da se čelada lepo prilega smučarskim očalom in obratno. Pri nakupu smučarskih očal je skoraj najpomembnejša leča. Obstaja dve vrsti leče: cilindrične (ravne) ali sferične (zaobljene/krive). Cilindrinčne leče ponujajo dokaj dobro kakovost glede na ceno. Sferične leče pa na drugi strani ponujajo boljšo kvaliteto slike zaradi večje površine, ki nudijo tudi boljši pogled od spodaj navzdol, boljši pogled pa ponujajo tudi na straneh. Seveda se je potrebno odločiti tudi o barvi leče. Med bordanjem skoraj ni slabšega kot pa, da vam lep smučarski dan prepreči napačna izbira barve leče. Dan danes tržišče ponuja zares pestro izbiro leč različnih barv, vendar so nekatere leče zasnovane tako, da delujejo bolje v določenih pogojih. Nekatere imajo večjo prepustnost svetlobe (VLT), nekatere pa manjšo. Tipične barve leč za slabšo vidljivost so rumena, rdeča, roza in modra. Glede na to, da bomo bordali v visokogorju, je potrebno poskrbeti tudi za ustrezno UV zaščito smučarskih očal. Skoraj vsa nova smučarska očala, tudi tista, ki jih lahko kupimo po najugodnejših cenah, imajo 100% UV zaščito. Intenzivnost UV se povečuje z nadmorsko višino. Če imajo leče zaščito pred škodljivimi UV žarki, bodo preprečile utrujenost oči, kakor tudi trajno škodo oči.