Rolkanje je sproščujoč način za rekreacijo celotnega telesa

Rolkanje je športna disciplina, ki je navdušila mlade že pred dolgimi leti. Rolke so bile včasih sestavljene iz plasti furnirja, danes pa so dodani tudi drugi materiali kot so ogljikova ali karbonska vlakna. Sestavlja jih celo do enajst lepljenih oziroma vezanih plasti. Glavnina deske je še vedno lesena, odkar pa so dodani drugi materiali so vse vrste rolk bolj vzdržljive, močnejše in nekoliko lažje. 

Rolke v ponudbi G-sport

Skateboard

Skateboard rolke

Longboard

Longboard rolke

Fish, mini cruiser

Fish mini cruiser deske

Waveboard

Waveboard rolka

Surf skate

Surf skate rolke

Preverite še preostalo ponudbo podjetja G-sport

Longboard deske so prišle na tržišče kasneje, glavna razlika med njimi ter klasičnimi skateboard deskami je njihova dolžina, saj so longboardi primernejši za večje razdalje. Z longboard rolkami se z lahkoto odpravite v park in se peljete po ulicah, saj so za daljšo vožnjo udobnejše in prijetnejše. Skateboard rolke so primerne za izvajanje trikov in različnih skokov, lahko pa tudi drsite po ograjah, če želite še več adrenalina.

Pri nakupu je potrebno preučiti možnosti, ki jih ponuja široka ponudba koles za rolke. Razlikujejo se glede na namen uporabe, velikosti in trdoto.

Na tržišču je ogromno vrst desk, ki so zelo privlačne za oko, pred nakupom pa se je vseeno dobro malo pozanimati o lastnostih posameznih modelov. Mladina se rada zadržuje na igriščih, ki so temu namenjena saj jim rolkanje omogoča zabavo in rekreacijo obenem. Usmerjeni so v aktivno preživljanje prostega časa, kar je zanje zagotovo najbolj zdravo.

Longboard rolke

Longboard deske so narejene iz različnih vrst lesa. Sestavljene so najpogosteje iz vrst javorja ter bambusa. Njihova dolžina je precej daljša od skateboard desk. Večinoma so longboard deske ravne ali pa imajo zadnji del (rep) malce upognjen navzgor, vzmetenje je mehkejše od klasične deske, moč vzmetenja pa je odvisna od parametrov ki jih sama deska ima. Tudi kolesa za rolke te vrste so mehka in večja, zato omogočajo večje hitrosti in premagovanje daljših razdalj. Ležaji so tako kot kolesa prilagojeni daljšim razdaljam in omogočajo hitro pospeševanje. Ko se odločate za nakup longboard rolke ali katerekoli druge, morate razumeti, zakaj se kakšna deska uporablja in na kakšen način bi vi sami želeli deskati. Za rolkanje z izvajanjem trikov raje izberite skateboard rolko, ki je manjša in ožja in boste z njo lažje rotirali.

Longboard rolka za rolkanje

Zaščitna oprema za rolkanje

Katero zaščitno opremo potrebuje uporabnik rolke, ki izvaja trike in tisti, ki rolko uporablja samo za prevoz iz točke A v točko B?

Kot pri vsakem športu je tudi pri rolkanju potrebna zaščitna oprema, če se le želite zaščititi. Na to se na žalost mnogi ne ozirajo. Včasih je dovolj samo en udarec z glavo in sezona rolkanja se lahko konča, zato je priporočljivo pravočasno pomisliti na čelado in ostalo zaščitno opremo.. Najbolje je že pred nakupom deske, otrokom razložiti kako je s padci, zlomi in ostalimi poškodbami ter jim pojasniti pomen čelade. Največkrat kasneje ni težav, saj so otroci že od vsega začetka navajeni nositi potrebno zaščitno opremo. Še posebej pomembno je zavarovati glavo, zato se pozanimajte, kakšna čelada je najboljša za vas ali za vašega otroka in ne odlašajte z nakupom.