Rolerji – najboljši športni rekvizit za »okretno hitrost« v urbanem okolju

Kaj so to rolerji? Za vse tiste, ki morda niso prepričani ali dejansko obstaja razlika med rolerji in kotalkami: Seveda. Rolerji niso kotalke. Rolerji imajo zavoro spredaj, kotalke pa zadaj. Prav tako kakor kotalke imajo 4 ali 3 (le pri manjših modelih) kolesa, ki pa so namesto v dveh parih, razporejena v liniji, eden za drugim. Zaradi takšne razporeditve koles so veliko bolj okretni od kotalk, omogočajo hitrejšo vožnjo ter lažje vijuganje med ovirami ali izogibanje luknjam na cestišču.

Preberite več o rolerjih pri G-sportu

Pametna izbira rolerjev zagotavlja varen in dolgotrajen užitek

Če imate željo po hitrosti in okretnosti, je priporočljivo da se takoj na začetku pričnete privajati na vožnjo z rolerji in ne s kotalkami, saj bi vam takšna menjava, zaradi razlike v veščinah kasneje lahko povzročila marsikatero preglavico. Rolerji so primerni za freestyle rolanje, inline hokej ali vožnjo na daljše razdalje, za kar kotalke niso. Če bi si kasneje premislili, velja omeniti tudi opcijo »menjave v kotalke«, ki jo ima večina rolerjev. To dosežemo s preprosto zamenjavo osi in distančnikov, ki so v nekaterih primerih že priloženi v kompletu, če ne, pa jih lahko vedno dokupimo.

Najboljši rolerji so pametno izbrani rolerji. Razlikujejo se po tem ali so namenjeni za moškega, žensko (ti se večinoma razlikujejo le po velikosti), otroka, po kakovosti, cenovnem razredu in proizvajalcu. Izbira je odvisna od znanja posameznika ter pogostosti uporabe. Za začetnike in tiste, ki ne rolajo pogosto, zadostujejo cenovno ugodnejši, osnovni rolerji, medtem ko aktivnejši športniki navadno izberejo kvalitetnejše, bolj odporne,  takšne, ki omogočajo izvajanje različnih akrobacij. Med nakupom moramo biti pozorni na ojačitve okoli gležnjev, ki jih proizvajalec lahko doseže izključno s plastično oblikovanim zadnjim in spodnjim stranskim delom, tiste iz tekstila namreč v veliko primerih niso zadostne. V primeru, da vam zatekajo noge je morda pametno kupiti številko večje rolerje, saj med aktivnostjo navadno še dodatno zatečejo, kar pa je pri vseh, ki jim ne, odsvetovano, saj neustrezna številka lahko pripomore k poškodbam.

Najboljši rolerji

Zlasti, ko kupujemo rolerje za otroke, moramo biti poleg že omenjenih stvari pozorni na kvaliteto vezi na vrhu čevlja. Navadno se pojavi vprašanje glede velikosti, saj otrokom noga hitro raste, zato pri otroških rolerjih svetujemo nakup nastavljivih otroških rolerjev, ki omogočajo natančno nastavitev velikosti. Neustrezna velikost je namreč lahko povod za poškodbe, kot je na primer zlom noge. Toplo priporočamo tudi nakup ustrezne zaščitne opreme za rolanje, ki pa je nepogrešljiva tako pri otrocih, kot pri odraslih.

Otroški rolerji in rezervni deli

Ščitnike uporabljamo za zaščito sklepov. Obstajajo ščitniki za zapestja, kolena in komolce, različnih velikosti. Pri ščitniku za zapestje je zelo pomembno, da se roke močno oprijema, med tem ko naj bodo prsti, ki gledajo iz njega povsem sproščeni. Za zaščito glave lahko uporabimo prilegajočo se, lahko kolesarsko čelado, ki jo v zatilju stisnemo, tako da jo trakovi pri morebitnem padcu zadržijo na glavi. Zelo pomembno je, da zaščitne opreme ne modificiramo kakor se nam zazdi, saj je vsaj pri nekaterih ščitnikih predvideno njihovo kontrolirano lomljenje. Poškodovanih ščitnikov ne smemo popravljati, takšni bi predstavljali nevarnost še hujših posledic pri ponovnem padcu.

Nazadnje, pa naj omenimo tudi zanesljive in kakovostne rezervne dele za rolerje, ki so ob okvari ključnega pomena za varnost in kvaliteto rolanja. Sem spadajo pred vsem kolesa, ležaji ter zavore. Kolesa se v osnovi ločijo po premeru in trdoti. Koliko časa nam bodo služila je odvisno od  stila in podlage rolanja, ustavljanja, telesne teže, tipa in trdote koles. Že, če je uničeno eno kolo, jih je potrebno zamenjati. Prav tako pa je menjava potrebna, ko se občutno zmanjša njihov premer. Da bi se kolesa nemoteno vrtela potrebujemo dobre, nepoškodovane ležaje, najbolj kritična točka pri rolanju pa je verjetno zaviranje, zato so ustrezne zavore zelo pomembne. V praksi obstajajo različne zavore in z njimi rešitve problemov zaviranja.