Elastične trakove lahko uporabljamo pravzaprav kjerkoli

Elastični trakovi za telovadbo postajajo vse popularnejši, vključimo pa jih lahko najrazličnejše vadbe. Z njimi si lahko pomagamo pri fitnes vadbi, pri pilatesu, jogi in funkcionalni vadbi, odlični pa so tudi za raztezanje. Elastični vadbeni trak je sicer relativno enostaven pripomoček za vadbo, je pa kljub temu malo ljudi, ki bi res razumeli, kako elastika deluje in kako si lahko vadbo s pomočjo elastičnega traka popestrimo in tudi izboljšamo.

Elastični trak

Vsak človek za ohranjanje zdravja potrebuje dovolj gibanja, pa seveda tudi počitek, da se njegovo telo lahko regenerira. Ker večina ljudi velike količine časa presedi za računalnikom ali na drugih sedečih delovnih mestih, je vadba velikokrat tisti jeziček na tehtnici, ki lahko naše zdravje potisne v eno ali v drugo smer. Ko se odločamo, s katero vadbo se bomo ukvarjali, upoštevajmo svoje želje in talente. Lahko se odločimo, da se bomo ukvarjali s tekom, lahko pričnemo hoditi na fitnes ali se priključimo različnim vodenim vadbam. Nenazadnje se lahko odločimo tudi za vadbo doma ali pa se ukvarjamo z več različnimi načini rekreacije. Ob tem pa se je potrebno zavedati, da če bomo določeno vadbo izvajali dalj časa, bo na neki točki postala dolgočasna, pa tudi nekoliko manj učinkovita. Poleg tega pa je nujno izpostaviti tudi dejstvo, da si lahko, v primeru, ko vaje izvajamo narobe, zelo škodujemo. Zato je dobro, tudi če se kasneje odločimo za vadbo doma, vsaj nekajkrat obiskati vodeno vadbo, kjer nas bo trener nadziral, popravil naše gibanje in tako poskrbel, da bo vadba zares učinkovita, mi pa bomo ostali zdravi.

Elastični trakovi, kot smo omenili že zgoraj, postajajo vse bolj razširjen pripomoček, ki ga vključujemo v številne vadbe. Uporaba elastičnih trakov za telovadbo je razširjena v rekreativnem športu, v profesionalnem športu in tudi na področju rehabilitacije. Uporablja se zaradi elastičnosti, ki ustvarja upor, ki morajo mišice premagovati skozi celoten obseg gibanja. To povzroči spremembo stopnje in števila aktiviranih mišic, ki so potrebne za izvedbo določenega giba. V osnovi to pomeni, da v kolikor obstoječi vaji dodamo še elastiko, bomo s tem vajo otežili, saj bo potrebno aktivirati večje število mišic zaradi česar bo opravljenega več dela, posledično pa bo na ta način porabljene več energije in vadba bo učinkovitejša.

Kako se elastični trak uporablja v rekreativnem in kako v profesionalnem športu?

Elastični trakovi

V rekreativnem športu elastični trak predstavlja pripomoček, s pomočjo katerega je vadba napornejša in s tem tudi učinkovitejša, rezultate, ki si jih želimo, pa seveda dosežemo veliko hitreje, kot bi jih dosegali brez fitnes elastik. V profesionalnem športu pa se elastični trakovi uporabljajo predvsem na področju kondicijskega treninga. Dobra kondicija profesionalnemu športniku namreč predstavlja ključ do uspeha. Profesionalni športniki bodo tako fitnes elastiko najpogosteje uporabili za aktivacijo mišic, z njo pa bodo tudi zelo enostavno popestrili ogrevanje. Seveda pa pri profesionalnem športu ne moremo zanemariti vidika rehabilitacije, kjer uporabnost elastike za vadbo dobi nove razsežnosti. 

Uporaba elastičnih trakov za vadbo omogoča drugačno mehaniko gibanja, vse to pa se odraža v večjem spektru vaj, ki jih lahko izvajamo. Ker elastike obstajajo v različnih trdotah (o čemer bomo govorili nekoliko kasneje), lahko s prehajanjem na lažjo oz. na težjo stopnjo enostavno spreminjamo težavnost določene vaje/gibanja in tako trening prilagodimo sami sebi.

Na kaj biti pozoren pri nakupu elastičnega traku za raztezanje oz. za vadbo?

Seveda pa moramo biti pri uporabi elastičnega traku za raztezanje oz. za vadbo pozorni na nekaj stvari, ki bi lahko naš trening uničile ali celo vodile v poškodbo. Najprej se je potrebno zavedati, da vsak proizvajalec ponuja različne trdote elastičnih trakov, s pomočjo tega pa si lahko kar najbolje prilagodimo težavnost treninga. Stopnje fitnes elastik so označene z barvami – navadno močnejša barva pomeni tudi močnejši elastični trak. Prava težavnost elastike za zdravega človeka naj bi bila tista, s katero lahko opravi 15 pravilnih ponovitev določene vaje. Pogosto se zgodi, da ena oseba potrebuje dve različni težavnostni stopnji elastike, saj lahko ima na primer roke šibkejše noge pa močnejše. Prav tako je trdoto elastičnega traku potrebno prilagoditi v primeru poškodbe – zdrav del telesa zagotovo potrebuje tršo fitnes elastiko kot tisti, ki je bil poškodovan. Opozoriti moramo tudi, da nikakor ni dobro uporabljati lažje elastike, ki bi jo večkrat prepognili, saj se lastnosti materiala spremenijo in elastiko enostavno preobremenimo, kar lahko vodi v to, da elastika poči.

Fitnes elastike

Trg nam dan danes ponuja različne vrste elastičnih trakov, med katerimi lahko izbiramo. Odločimo se lahko za elastične trakove, elastične zanke, v zadnjem času pa tudi za kombinacijo obojega. Seveda ne eno in ne drugo ni boljše ali slabše. Vsak tip elastike ima namreč svoje prednosti in svoje slabosti. Naša odločitev je tako odvisna predvsem od tega, kaj si od vadbe želimo in kakšne rezultate pričakujemo. Zanke so uporabljajo za manjše amplitude gibov, medtem ko so trakovi uporabnejši za večje amplitude gibov in številne klasične vaje za krepitev moči. Najnovejša različica pa je elastični trak, ki je sestavljen in številnih zank. Na ta način združuje funkcionalnost traku in zanke.

Pestra ponudba fitnes elastik v trgovini G sport

Tudi v podjetju G Sport vam ponujamo pestro izbiro elastičnih trakov. Vse elastične vadbene trakove lahko naročite v naši spletni trgovini, mi pa jih bomo skrbno zapakirali in poskrbeli, da bodo dostavljeni na želen naslov.