Skiro – varna zabava na kolesih za otroke in odrasle

Skiro je pravzaprav precej staro prevozno sredstvo, ki pa se je sprva uporabljalo kot igrača za otoke. Prvi skiroji so bili izdelani iz lesa in namenjeni izključno zabavi otrok, ki so se z njimi podili po dvoriščih okrog hiš in si tako krajšali čas. Tolikšno popularnost in razcvet, ki smo mu priča dandanes, pa je dosegel šele veliko kasneje, ko se je izkazal za izredno praktično in enostavno prevozno sredstvo, ki zavzame zelo malo prostora. Današnji modeli se seveda precej razlikujejo od tistih prvih. So dodobra izpopolnjeni, prijetnejši za vožnjo, ter prilagodljivi različnim situacijam. Ker so nekateri tudi zložljivi, ga lahko vzamemo s seboj na avtobus ali vlak.  Lahko ga imamo v prtljažniku avtomobila in se z njim odpeljemo od parkirišča do cilja. Kadar morate nekam na hitro skočiti, pa pot ni dovolj dolga za vožnjo z avtomobilom, kadar si želite ubežati prometnim konicam, ubrati bližnjico in hkrati svoje telo tudi malce razgibati, je skiro hitra in zabavna rešitev. Nekateri modeli imajo celo trak za nošenje, ko prispemo na cilj, pa ga enostavno zložimo ali naslonimo na tačko. Z njim veliko hitreje premagujemo razdalje od ene, do druge točke, zelo primerni pa so tudi na dopustu, saj so nadvse praktičen in udoben način transporta do plaže. Treba pa je vedeti, da niso namenjeni za vožnjo na dolge razdalje.

Kateri skiro izbrati? >>

Razlike med skiroji

Skiroji se med seboj razlikujejo po nosilnosti, številu (2 ali tri kolesa), velikosti (premer 10 cm ali 20cm) in kakovosti koles in po dolžini ter višini stojne površine. Večja kolesa omogočajo udobnejšo vožnjo, manjša pa lažje zavijanje in večjo okretnost. Obstajajo zložljivi, otroški, taki, ki so namenjeni izvajanju trikov ter celo električni skiroji, ki so v zadnjem času postali prava atrakcija. Na večini modelov je zavora nameščena na zadnjem kolesu, kar naredi zaviranje hitrejše in enostavnejše, redkeje pa imajo ročno zavoro na krmilu. Tisti z aluminijasto konstrukcijo so bistveno bolj varni in omogočajo nosilnost do 100 kg. Vse to so lastnosti katere je pri nakupu vredno upoštevati.

Skiro za odrasleSkiro za otroke

Kot že omenjeno, so na voljo tako skiroji za otroke, kot za odrasle. Ena glavnih prednosti skiroja, kot prevoznega sredstva za otroke je ta, da je njegova uporaba izredno enostavna, primerna tudi za manjše otroke, ki zelo hitro osvojijo vožnjo z njim in so zaradi tega zelo zadovoljni. Poleg klasične vožnje z otroškim kolesom, je lahko prava osvežitev in popestritev, kadar se otrok morda prej omenjenih rekvizitov malce naveliča. Hkrati pa je tudi eno varnejših prevoznih sredstev, saj otrok lahko kadarkoli skoči z njega in se tako ustavi.

Skiro za zahtevne in rekreativne uporabnike

Skiroji za trike so namenjeni tako začetnikom, kot rekreativcem, za freestyle vožnjo, U-rampe ipd. Navadno so kakovostnejše izdelave in stabilnejše zasnove od ostalih. Pogosto imajo spuščeno stojno ploščo, kar celotno težišče pomakne bolj k tlom in omogoča boljšo kontrolo vožnje. Prav tako imajo velikokrat ojačan okvir platforme. Razdalja ročajev je navadno širša od tiste pri navadnih skirojih, imajo pa tudi prečno držalo, kar jim omogoča boljšo kontrolo med različnimi skoki in triki. Njihovi ročaji so iz kvalitetnejše gume, ki tudi ob potenju zagotavlja dober oprijem, kvalitetnejša kolesa in ležaji pa večjo stabilnost.  Najbolj znane blagovne znamke skirojev za trike so Hudora, No rules, Kettler, Stiga, MGP, Jd Bug, Grit, Blunt, District, Bestial Wolf, Chilli.

Za skiroje pa so seveda na voljo tudi različni rezervni deli. Navadno so njihovi deli zamenljivi, vsi naj bi bili priviti in ne zavarjeni, kar olajša njihovo menjavo. Največkrat menjamo pred vsem kolesa in ležaje, na voljo pa so tudi rezervne zavore, krmila, stojišča, klinasti oporniki za noge ter rezervni vijaki.