Kakšna vadba je aerobika in kakšni so njeni pozitivni učinki?

Aerobika je aerobna vadba, ki se navadno izvaja ob spremljevalni glasbi. Prednost aerobike je predvsem v razvijanju koordinacije, gibčnosti, vzdržljivost, sprostitvi in nenazadnje tudi druženju.  Aerobika se je pravzaprav razvila iz plesa, ki se je skozi stoletja razvijal in ga danes poznamo tudi kot profesionalni šport. Priljubljenost tovrstne vadbe se je v zadnjih letih vse bolj razmahnila, saj aerobika velja za izjemno prijetno in sproščujočo vadbo, hkrati pa lahko ob rednem izvajanju te vadbe opazimo zavidljive rezultate. Vendar je potrebno omeniti, da je danes izraz aerobika zamenjal izraz skupinska vadba, ki jo lahko razdelimo v različne vrste. Pravzaprav z izrazom skupinska vadba označujemo vse vadbe, ki so se v preteklosti razvile iz aerobike in je njihova skupna značilnost, da se izvajajo v skupini. Najbolj znane med skupinskimi vadbami so na primer: step aerobika, TNZ (trebuh, noge, zadnjica), plesna aerobika, Zumba in Pump aerobika.

Kako poteka ura vadbe aerobike in katere sposobnosti bomo razvili?

Aerobika se navadno začne z lažjim ogrevanjem slednje pa se stopnjuje v glavni del s krepitvijo srčno-pljučnega sistema. Stopnjuje se tudi koordinacjska zahtevnost. Nato preidemo v krepilni del, kjer izvajamo vaje za moč mišic. Ura se konča z umirjanjem srčnega utripa in raztezanjem mišic. S pomočjo aerobike bomo tako učinkovito poskrbeli za vse motorične sposobnosti ter hrati poskrbeli tudi za gibljivost telesa.

Vidimo torej, da se v sklopu aerobike pretežno izvaja aerobna vadba, ki ohranja in povečuje vzdržljivostne sposobnosti človeka, ugodno vpliva na kardiovaskularni in dihalni sistem, preprečuje nastajanje bolezni, ki so značilne za hiter in stresni ritem življenja ter bolezni, ki se pojavljajo s staranjem. Na drugi strani je anaerobna vadba namenjena krepitvi posameznih delov telesa (noge, roke, mišice kolčnega predela in ramenskega obroča, hrbet, trebušni / abdominalni del...) oz. posameznih mišičnih skupin ter povečevanju vzdržljivosti v moči.

Step pručka za aerobikoElastični trakovi za aerobiko

Katere pripomočke potrebujemo za izvajanje aerobike?

Tudi pri aerobiki pa za izvajanje vadbe potrebujemo določeno opremo. Najbolj znan kos opreme je blazina, poleg tega pa pri aerobiki velikokrat potrebujemo tudi elastične trakove, steper za aerobiko, aerobno zanko ter žogo za vadbo. Vse to vam ponujamo v trgovini G-Sport, kjer se lahko odločite med pestro ponudbo najrazličnejših pripomočkov za izvajanje aerobike. Materiali iz katerih so pripomočki za aerobiko izdelani, so vzdržljivi in odporni, življenjska doba elastičnih trakov in drugih pripomočkov za vadbo pa je tako dolga. Poleg tega smo poskrbeli, da so podloge za vadbo izjemno mehke ter med izvajanjem vaj ponujajo veliko udobja.

Kako se za aerobiko primerno obleči in obuti

Seveda pa se tudi pri aerobiki postavlja vprašanja, kaj za vadbo obuti in obleči. Najprej moramo poskrbeti za ustrezno športno obutev, ki nam bo ponujala zadosti opore. Ker je aerobika izjemno dinamična je dobro, da so oblačila prilagodljiva, hkrati pa naj bodo izdelana iz naravnih materialov. Zaželeno je, da so oblačila nekoliko bolj oprijeta, saj je aerobika sestavljena tudi iz različnih poskokov, med katerimi nas znajo preveč ohlapna oblačila ovirati.

Našo pestro ponudbo si lahko ogledate na spletni strani, kjer lahko opremo za aerobiko tudi naročite. V primeru dodatnih vprašanj smo vam dosegljivi tako po telefonu kot tudi po e-pošti, kjer vam bomo z veseljem pomagali z dodatnimi informacijami o opremi, ki jo ponujamo. Poleg tega pa lahko našo trgovino najdete tudi v bližini Ljubljane, kjer si lahko opremo za aerobiko ogledate v živo in se tako enostavneje odločite o nakupu. Ob obisku vas bomo pričakali prijazni prodajalci, ki vam bomo s pomočjo lastnega znanja in izkušenj s področja aerobike, pilatesa in drugih vadb, svetovali katera oprema je najprimernejša za vaš način vadbe.