Zakaj je aerobika tako popularna vadba po vsem svetu?

Aerobika je ena izmed najbolj priljubljenih skupinskih vadb, ki je razširjena po vsem svetu in je tudi ena izmed redkih skupinskih vadb, pri kateri za svoje telo v celoti poskrbimo v samo šestdesetih minutah na trening. Preden začnemo vadbo izvajati je telo dobro ogreti s preprostimi kombinacijami korakov in dinamičnim raztezanjem. Ko je telo pripravljeno na večji napor, preidemo na aerobni del vadbene ure. Trening aerobike je lahko nizko, srednje ali visoko intenziven. Za rekreacijo je najprimernejša srednja intenzivnost, ki izboljšuje aerobno kapaciteto. Primerno intenzivnost dosežemo s kombinacijo različnih gibalnih struktur – z gibanji, ki vsebujejo fazo leta (high impact): teki in različni poskoki ter z gibanji, ki faze leta nimajo (low impact): koraki, počepi, brci, obrati, plesni koraki.

Aerobika

Skozi razvoj športa se je ves čas razvijala tudi aerobika, dan danes pa tako poznamo več različnih vrst skupinskih vadb, ki so se razvile iz aerobike in skušajo kar se da dobro poskrbeti za telesno pripravljenost posameznika, kot tudi za razvoj različnih mišičnih skupin:

  • Zumba: osnova zumbe je glasba – navadno gre predvsem za hitrejše latino ritme. Koreografije zumbe so zasnovane na načelih intervalnega treninga, ki povečuje porabo kalorij, izgorevanje maščob ter tonizacijo mišic. Poseben poudarek je na mišičnih skupinah nog, zadnjice, rok, trebuha ter seveda najpomembnejše mišice, srca. V času enega treninga zumbe lahko udeleženec vadbe povprečno intenzivnostjo porabi tudi do tisoč kalorij. Zumba je zasnovana tako, da ji lahko sledi resnično vsak, in to ne glede na starost, plesno predznanje, telesno pripravljenost, saj je kombinacija preprostih plesnih korakov na energično in seksi podlago latinskoameriških ritmov odlična kombinacija za sprostitev in pridobivanje nove energije.
  • Spinning je vodena vadba na sobnih kolesih (spinnerjih) ob spremljavi glasbe in s strogo načrtovanim treningom. Posameznik si individualno izbere obremenitev glede na fizično pripravljenost, starost in cilj. Vadba poteka ob spremljavi glasbe in pod vodstvom inštruktorja. V isti skupini lahko trenirajo osebe z različno pripravljenostjo (začetniki ali profesionalci) in je eden redkih skupinskih treningov, ki pritegne tudi moško populacijo.
  • Body pump je pogosto zamenjan za aerobiko, čeprav ne gre za podobno vadbo. Pri aerobiki je cilj pridobiti nekaj kondicije, poleg tega pa poskrbeti za tonus različnih mišičnih skupin. Body pump temelji na anaerobni vadbi, ki je sestavljena iz dvigovanja uteži po ritmu glasbe. Vadba je zelo intenzivna, saj človek v eni uri (kot običajno vadba traja) porabi tudi do tisoč kalorij.

Kolebnica

Za izvajanje aerobike se nam dan danes ponuja veliko različnih pripomočkov

Šport se ves čas razvija in tako se je tudi v toku razvoja aerobike pojavilo več različnih pripomočkov, s katerimi si lahko vadbo še popestrimo in jo naredimo kakovostnejšo in boljo učinkovito. Tudi v trgovin G-Sport se zavedamo, kako zelo popularen šport je aerobika in s koliko pozitivnimi lastnostmi se ta skupinska vadba lahko pohvali, zato smo poskrbeli za nekaj pripomočkov, s katerimi bo vadba še veliko bolj zanimiva. Eden izmed najbolj uporabljanih pripomočkov pri aerobiki je kolebnica. Ponujamo različne vrste kolebnic, od kolebnic za aerobiko z ročaji, pa tudi do kolebnic za gimnastiko brez ročajev. Odločite pa se lahko tudi za takšno kolebnico s števcem. Nenazadnje pa lahko kolebnice izbirate tudi glede na njihovo težo.  Tudi žoge za vadbo so v sklopu aerobike izjemno zanimiv pripomoček, sploh pri krepitvi mišic rok in nog. V sklopu aerobike lahko za boljši tonus mišic uporabimo tudi manjše uteži.

Pri izvajanju počepov, izpadnih korakov in drugih vaj za noge in zadnjico, pa si lahko pomagamo s step pručko, ki bo vaje nekoliko otežila in poskrbela za odlične rezultate. Prav zato smo v G-Sportu poskrbeli tudi za zajetno zalogo step pručk. Nikakor pa nismo pozabili niti na podloge za vadbo, kjer lahko izvajamo vaje za najrazličnejše mišične.

Oglejte si ponudbo podlog za vadbo