Katere vrste aerobike so dan danes najbolj popularne?

Aerobika je vrsta skupinske vadbe, ki je že v zadnjem desetletju prejšnjega stoletja doživela velik uspeh, saj je zabavna in učinkovita, posledično pa se je lotevajo vse generacije širom sveta. Seveda je, tako kot tudi drugi športi, aerobika skozi leta doživela določen razvoj, tako da danes težko govorimo o aerobiki kot taki, pač pa ločimo več vrst skupinske vadbe, ki so se razvile iz aerobike. Tako so dan danes najbolj popularne:

  • TNZ (trebuh, noge, zadnjica) je namenjena oblikovanju najbolj kritičnih delov našega telesa: trebuha, nog in zadnjice. Vadba sestoji iz dveh delov. Prvi del vadbe je aerobni del, kjer se najprej ogrejemo, nato pa dvigujemo srčni utrip z učenjem in izvajanjem enostavne koreografije ob glasbi, večinoma na step pručki, ki nam vaje nekoliko oteži. Drugi del vadbe pa sestavljajo vaje za moč, ki bodo pomagale lepo oblikovati naše telo in vzpostaviti mišični tonus. Prav v tem delu vaje se močno posvetimo prej omenjenim delom telesa - trebuhu, nogam in zadnjici. Nemalokrat pa poskrbimo v sklopu drugega dela vadbe narediti še nekaj vaj za roke in hrbet ter tako obremenimo celo telo. Tako kot vsako drugo vadbo tudi TNZ začnemo z ogrevanjem, ki je manj intenzivno, končamo pa ga z raztezanjem.
  • Spinning je kardiovaskulrani trening in poteka na spinnerjih (sobnih kolesih). Za vodenje spinninga je zadolžen profesionalno usposobljeni inštruktor, ki udeležence spodbuja s svojim znanjem, motivacijo pa dviguje tudi ritmična glasba, ki se vrti v ozadju.
  • Bootcamp sicer ni tipična aerobna vadba, pač pa gre za vadbo, ki služi oblikovanju telesa. Vadbo sestavljata tek in vaje za moč. Tek se lahko uporablja kot sredstvo za ogrevanje, v kombinaciji z vajami za moč ali pa kot samostojna vadba. Vaje za moč pri bootcampu izvajamo z lastno težo, mednje pa štejemo počepe, izpadniekorake, sklece, zgibe, trebušnjake, poskoke in še mnoge druge vaje, ki vadbo naredijo še bolj zanimivo in učinkovito. Pri vadbi uporabljamo tudi pripomočke: različne žoge, elastike, proste uteži, kettlebelle ter vrvi.

Mavrica kolebnic

Oglejte si ponudbo kolebnic

Pestra ponudba opreme za aerobiko v trgovini G-sport

V trgovini G-sport se zavedamo, kako zelo pomemben je šport za zdravje vsakega posameznika, zato smo poskrbeli za pestro ponudbo opreme, ki jo lahko uporabljate pri aerobiki v telovadnici, ali pa si svoj poligon za aerobiko postavite kar doma in vadite ob vaši najljubši glasbi. Zelo priljubljen pripomoček je kolebnica, saj lahko z njo izvajamo učinkovite vaje za kardiovaskularni sistem in tako izboljšujemo svojo kondicijsko pripravljenost. V G-sportu ponujamo različne tipe kolebnic. Lahko se odločite za nakup takšne s števcem in tako nikoli ne pozabite, koliko poskokov ste naredili ali pa izberete kolebnico, ki je namenjena ritmični gimnastiki.

S step pručko ali žogo za vadbo si lahko izvajanje vaj še popestrimo

Poleg kolebnic pa boste na naših spletnih policah našli tudi druge kose opreme za aerobiko. Tako ne manjka žog za vadbo, na katerih lahko izvajamo različne vaje za trebušne in hrbtne mišice, prav tako pa ne smemo pozabiti na podloge za vadbo, ki predstavljajo enega izmed osnovnih kosov opreme za aerobiko in skupinske vadbe, saj bomo na podlogah za vadbo izvajali dobršen del vaj za moč. Podloge za vadbo so na voljo v različnih debelinah, velja pa načelo, da debelejša kot je podloga, udobnejše je izvajanje vaj na njej. Spregledati ne smete niti pestre ponudbe uteži in ročk z utežmi, ki bodo pripomogle k boljšemu mišičnemu tonusu, ne nazadnje pa si lahko tudi v primeru vadbe doma omislite step pručko, ki bo naredila marsikatero vajo še veliko bolj zanimivo in tudi nekoliko zahtevnejšo.

Izvajanje Aerobike

Več o žogi za vadbo