Nakup uteži - na kaj je potrebno biti pozoren?

Če se tudi vi ravnokar srečujete z nakupom uteži, bo ta članek pravšnji za vas, saj bomo v njem podrobno opisali, na kaj moramo biti pri nakupu uteži pozorni in katere uteži so za posameznika najprimernejše.

Oglejte si tudi ostale fitnes pripomočke >>

Vrste uteži

Najprej se je potrebno zavedati, da je na trgu ponujenih uteži za fitnes zares veliko, ponujene uteži pa se med seboj zelo razlikujejo, zato moramo vedeti v katere namene bomo uteži uporabljali – samo tako bomo namreč z nakupom kasneje tudi dejansko zadovoljni. Najbolj osnovno orodje, ki ga pri vadbi za moč uporabljamo, so tako imenovane proste uteži. Glede na cilje, ki jih želimo doseči, lahko izbiramo med mnogimi vrstami prostih uteži za fitnes:

 • Uteži s palico so sestavljene iz utežne palice in utežnih plošč (kovinskih ali plastičnih – slednje so lažje in zato primernejše za začetnike), ki jih lahko namestimo na palico in tako povečamo obremenitev. Uteži s palico nam ponujajo stabilno in raznoliko vadbo za moč, ki jo lahko prilagajamo glede na svoj napredek. Na voljo so tudi fiksne uteži s palico. Uteži s palico se uporabljajo za vaje kot so potisk s prsi, mrtvi dvig, počepi, upogib komolca, veslanje v predklonu in potisk nad glavo.
 • Uteži ročke so kratke, kompaktne in na voljo v različnih težah. Poznamo fiksne ali nastavljive modele z nastavljivimi utežnimi ploščami. Uteži ročke ponavadi uporabljamo za vadbo z eno roko, velikokrat pa jih uporabljamo tudi pri različnih funkcionalnih in skupinskih vadbah.
 • ”Kettlebells” odlikuje jih preprosta zasnova. Uporabljamo jih lahko pri mnogih vajah, ki vključujejo različne mišične skupine in nudijo učinkovito kombinacijo vadbe z utežmi in kardio vadbe, vključno s počepi, izpadnimi koraki, zamahi in ostalimi funkcionalnimi vajami.
 • Uteži za gležnje in zapestja so odličen dodatek za aerobiko. Nudijo dodatno obremenitev, s katero porabite več kalorij in oblikujete mišice.

Uteži za fitnes

Ko kupujemo uteži, jih vedno izberemo glede na naše cilje, ki jih pri vadbi imamo. Ženskam, ki si želijo oblikovati mišice in pri tem ne krepiti mišične mase, priporočamo nakup 1−5 kg ročk, s katerimi bodo lahko dosegle svoje rezultate. Moškim, ki hočejo povečati moč in velikost mišic, priporočamo nakup uteži s palico z različnimi utežnimi ploščami. Tistim, ki hočejo dodati obremenitev pri aerobiki, priporočamo nakup 0,5−2,5 kg ročk ali uteži za gležnje in zapestja. Poleg tega velja omeniti, da tisti, ki se bodo ukvarjali z dvigovanjem večjih bremen, nikakor ne smejo pozabiti na nakup pasu za dvigovanje uteži, ki bo preprečil nastanek kile ali drugih možnih poškodb, vsekakor pa se moramo pred začetkom prepričati o pravilnem postopku dvigovanja uteži.

Vzdrževanje uteži

Ko kupimo uteži pa se je potrebno zavedati, da jih bo potrebno vzdrževati. Tako uteži s sintetično oblogo ne zahtevajo posebnega vzdrževanja − po vsaki vadbi moramo zgolj obrisati znoj, ki se je na utežeh nabral in z vzdrževanjem smo končali.  Kovinske uteži, na drugi strani, zahtevajo redno skrb, saj jim drugače grozi pojav rje.

Dvigovanje fitnes uteži

Pomen vadbe za moč

Nasploh je vadba za moč, ki jo z utežmi izvajamo, izjemnega pomena za naše telo, saj krepi moč mišičnih skupin, kar preprečuje možnost nastanka poškodb, nenazadnje pa se tudi počutimo veliko bolje in močneje. Odlična je za razvijanje moči in za oblikovanje telesa. Prav tako pa vadba z utežmi:

 • povečuje mišično maso,
 • pospešuje presnovo in hujšanje,
 • izboljša ravnotežje, gibčnost, vzdržljivost,
 • pomaga preprečevati poškodbe,
 • preprečuje zmanjšanje mišične mase, do katerega pride pri staranju,
 • preprečuje zmanjšanje kostne gostote, do katere pride pri staranju ali dieti,
 • izboljša zdravje, odpornost in pomaga pri nespečnosti,
 • pomaga pri boju s kroničnimi zdravstvenimi težavami, kot je osteoporoza in artritis,
 • dviguje samozavest in izboljša učinek pri vseh fizičnih dejavnostih.