Čistilna naprava za hišo za ohranjanje čistosti naših voda

Čistilna naprava se uporablja z namenom čiščenja odpadnih komunalnih voda tam, kjer ni mogoč dostop do kanalizacijskega omrežja. V Sloveniji vodnih virov sicer ne manjka, saj naj bi bilo v naši deželi kar 7.000 izvirov. Ravno zato pa je zelo pomembno, da le-te zaščitimo.

Male čistilne naprave pri tem igrajo zelo pomembno vlogo, saj preprečujejo onesnaževanje in izpust nevarnih kemikalij v okolje. Obstaja široka paleta različnih malih čistilnih naprav, cena pa je odvisna od več dejavnikov. V nadaljevanju si preberite, kaj vse vpliva na končno ceno čistilne naprave.

Čistilna naprava - dvoprekatna

Mala čistilna naprava – cena je odvisna od...

Cena čistilne naprave je odvisna od številnih dejavnikov. Vseeno pa vam svetujemo, da se pri nakupu ne osredotočate le na začetno stroškovno plat, temveč tudi na priporočila ponudnikov, znancev, prijateljev, garancijske pogoje in strošek vzdrževanja.

Vrste čistilne naprave

Hišnih čistilnih naprav je ogromno – pretočne, membranske, rastlinske, biološke... Največja dilema najpogosteje nastane, ali izbrati čistilno napravo brez elektrike (ekološko čistilno napravo) ali električno čistilno napravo.

  • Električna čistilna naprava za hišo

Električna mala čistilna naprava je primerna za tiste hiše, ki so priključene na električno omrežje. Prednost tovrstne čistilne naprave je, da deluje tudi v času vaše odsotnosti. Ponoči, ko ste v službi ali na dopustu enostavno prestavi na varčevalni način delovanja, vse skupaj pa lahko enostavno nadzorujete prek mobilnega telefona. Cena čistilne naprave na elektriko je zelo ugodna.

Mala čistilna naprava cena ugodna

  • Rastlinska oz. ekološka čistilna naprava brez elektrike

Ekološka mala čistilna naprava poenostavljeno povedano posnema samočistilno sposobnost narave. Najpogosteje deluje s pomočjo aktivnega blata. Tovrstne hišne čistilne naprave so v zadnjem času zelo priljubljene, saj je zanje značilen odličen učinek čiščenja, so ekološke, vgradnja je mogoča povsod, poleg tega pa je uporaba tovrstne čistilne naprave mogoča brez elektrike.

Tovrstna mala čistilna naprava je torej kot nalašč za uporabo v planinskih domovih, kampih ali vikendih, kjer ni dostopa do električnega omrežja. Njena uporaba se v takšnih objektih super obnese, saj deluje tudi brez rednega dotoka odpadne vode. Posledično se ključ večmesečni neuporabi smrad ne pojavi. Kaj pa cena? Mala ekološka čistilna naprava, je seveda malce dražja od ostalih, a z njeno uporabo res pripomorete k izboljšanju stanja naših voda.

Velikost čistilne naprave

Cena čistilne naprave je seveda odvisna tudi od njene velikosti, oz. od njene kapacitete čiščenja. Le-ta se določa glede na število populacijskih enot (PE), 1 populacijska enota pa je količina onesnaženja, ki ga v enem dnevu povzroči ena oseba. Cena male čistilne naprave je torej na kratko povedano odvisna od števila oseb, ki se v določenem objektu najpogosteje zadržujejo.

Mala čistilna naprava

Ohišje čistilne naprave

Pri izbiri je nujno posebno pozornost posvetiti ohišju čistilne naprave. Cena je namreč odvisna od samih materialov, iz katerih je ohišje zgrajeno. Najpogosteje se pri čistilnih napravah za hišo uporabljata beton ali plastika. Slednja ima gladko notranjost, zato je čiščenje enostavneje, beton pa je težji in je zato primeren za vgradnjo v podtalnico.

Sistem čistilne naprave

Sistem čistilne naprave je povezan s samim napajanjem. Električna hišna čistilna naprava bo imela najverjetneje več funkcij za upravljanje in naprednejši nadzorni sistem, cena male čistilne naprave pa bo posledično višja. Čeprav vsaka dodatna funkcija ceno čistilne naprave zvišuje, pa ste lahko zato sigurnejši, da bo ves čas delovala brezhibno, ne glede na to ali ste doma ali na dopustu.

Nakup male čistilne naprave je dolgoročna investicija, zato se dobro pozanimajte tudi o kakovostnem razredu in zahtevnosti vgradnje. Cena male čistilna naprave bo precej ugodnejša, če boste zaprosili za subvencijo, ki se med občinami malo razlikuje, a v večini primerov znaša približno 50% začetne investicije. Kakšni so pogoji in ali je mogoče pridobiti subvencijo za hišno čistilno napravo v vaši občini, pa vam svetujemo, da se pozanimate na občinski upravi.

Ekološka čistilna naprava - subvencija