Postelje so eden najpomembnejših kosov pohištva

Postelje so kosi pohištva, katerim ob opremljanju stanovanja ali hiše namenimo največ pozornosti. Njihova velikost in videz sta odvisna predvsem od prostora in okusa tistega, ki opremlja spalnico.

Postelje: postelja 140x200, postelja 160x200...

Postelja po meri? Je možna, a ni nujno potrebna.

Poznamo več standardnih velikosti postelj. Posteljo 90x200 ali 100x200 največkrat izberemo za otroške sobe. Posteljo 120x200 ali 140x200 običajno izbiramo za najstnike ali odrasle, ki imajo nekoliko manj prostora v spalnici. Postelja 160x200 je manjša zakonska postelja, udobnejše zakonske postelje 180x200 ali celo 200x200 cm, pa so pravo razkošje.

Čeprav danes večkrat izbiramo 200 cm dolge postelje, so na voljo tudi takšne, ki v dolžino merijo 190 cm. Kot na primer postelje 140x190. Če torej potrebujete posteljo v kateri koli od teh dimenzij, ni potrebno izbrati postelje po meri. Morate le malce bolj pozorno pregledati obstoječo ponudbo na trgu. Izberite jo torej le takrat, ko potrebujete drugačno posteljo. Bodisi zaradi oblike stanovanja ali spalnice bodisi zaradi velikosti prostorov. Treba se je namreč zavedati, da so postelje po meri običajno precej dražje od standardnih postelj.

Francoska postelja Box

Francoska postelja ni nujno udobna zakonska postelja

Zagotovo ste že slišali za francosko posteljo. Nekateri jo avtomatsko povezujejo z večjimi dimenzijami in nanjo gledajo kot na zakonsko posteljo, a ni nujno tako.

Že res, da je francoska postelja po dimenzijah običajno velika vsaj 140x200 cm, a v prvi vrsti je namenjena eni osebi. Če gre za standardno francosko posteljo, tako par, ki potrebuje več prostora, v njej zagotovo ne bo udobno spal. 

Seveda jo je mogoče dobiti tudi v večjih dimenzijah. V tem primeru zagotovo je primerna tudi za par. Posledično bodite pozorni o katerih dimenzijah vam prodajalci (ali hotelirji) govorijo, ko omenjajo francosko posteljo. 

Če francoska postelja ni nujno zakonska postelja, pa mora vedno ponuditi razkošnejši izgled. Prava se namreč ponaša z bogato okrašenim lesenim ali kovinskim okvirjem in je običajno narejena iz polnejšega materiala. Posteljne noge morajo biti skrbno izdelane, postelja pa naj bi bila sama po sebi zelo lepa. 

Čeprav je zelo atraktivna, francoska postelja ni primerna za manjše prostore. Tudi, če se vam zdi, da je vaša spalnica dovolj velika zanjo, se ji raje izognite, če ta ni dovolj prostorna. Spalnice za francoske postelje 180x200, morajo namreč imeti prostor za dihanje, v nasprotnem primeru so z njimi videti natrpane in neudobne.

Postelja s predali

Postelja s predali lahko prihrani prostor

V primeru, da opremljate manjše stanovanje ali manjšo spalnico, izberite postelje, ki bodo zasedle manj prostora in bodo čim bolj učinkovite. 

Zanimiva izbira je postelja s predali. Ta namreč lahko služi hkrati kot prostor za spanje in shranjevanje. Nekatere postelje s predali imajo v svojem predalu skrito celo drugo, pomožno posteljo. To lahko, ko jo ne potrebujemo, pospravimo, sicer pa raztegnemo. Kot taka je zelo primerna za goste. 

Postelja s predali je lahko tudi dobra rešitev za otroško sobo, v kateri spita dva otroka, če v njej ni prostora za pograd. Podobno lahko prostor vizualno povečate z vdolbeno posteljo. Ta je lahko delno umaknjena v ali pod omaro. 

V primeru, da opremljate garsonjero ali kakšen drug zelo majhen prostor, lahko poskusite tudi z dvižno posteljo ali s posteljo, ki je dvignjena nad ostale dele prostora. 

Dvižno posteljo je mogoče, ko je več ne uporabljamo, zložiti v omaro. S tem pridobimo več prostora za vsakdanje bivanje. Včasih je bilo to potrebno narediti na roke, danes je dvižne postelje mogoče dvigniti in spustiti tudi z daljinskimi upravljalci. Takšna postelja, poleg tega, da prihrani prostor, omogoča tudi lažje čiščenje ali popravilo, a je hkrati, žal, običajno manj udobna. 

Posteljo, ki je dvignjena nad ostale dele prostora, lahko postavite na visoke, vidne nosilce. Na podoben način so narejeni pogradi, a v primeru, da imate malo prostora, je lahko takšna postelja tudi samostojna. Ta je tako postavljena pod strop in omogoča, da pod njo postavite kavč za posedanje pred televizijo ali celo jedilni kot. Pritrdimo jo na zid. Na njo se povzpnemo s posebnimi lestvami, ki so lahko takšne, da se spuščajo in dvigajo. Držati pa jo mora več močnih nosilcev, da bo dovolj varna.

Francoske postelje 140x200 - detajli