Pošlji povpraševanje

Poročni prstani – simbol ljubezni, ki nas bo spremljal celo življenje

Ob porokah se prstani izmenjujejo že od nekdaj. Njihova simbolika je povezana z obliko (krog), ki simbolizira sklenjeno neskončnost, celoto in dom. Je podoba sonca in lune, ki predstavljata ženski in moški aspekt kozmosa ter ciklično menjavo letnih časov. V razlagi njihovega pomena najdemo tudi pridih magije, saj naj bi bili nanje pogosto vezani varovalni uroki.

Poznamo mit o veni amoris, ki po latinsko pomeni »vena ljubezni«. Tako stari Egipčani, kot kasneje Grki in Rimljani so verjeli, da obstaja vena, ki naše srce povezuje s prstancem leve roke. Kljub poznavanju človeške anatomije se v ta mit rado verjame še dandanes.

Poročna prstana imata simboliko obljube in časti ob dejstvu, da si nas je nekdo izbral za vedno. Po sklenjeni zavezi nas bosta do konca življenja spominjala na izgovorjene besede in občutke, ki smo jih čutili ob našem poročnem dnevu. Obstaja mnogo različnih teorij, kako naj bi se nosila. Zaradi že omenjenega mita, ju večina zakoncev nosi na levi roki, kar pa dandanes ni več slepo pravilo. Tudi za nošenje na desni roki obstaja nekaj razlogov, ki pa pravzaprav sploh niso povezani s tradicijo, temveč bolj z novodobnim načinom življenja, kot je na primer pripravljenost na odprta razmerja. Novodobni trend prstana na desni roki, v tem primeru, simbolizira zavestno odločitev, da zvestoba ni več v prvem planu. Desna roka je značilna tudi za istospolne zakonske zveze, za katere je postala nepisano pravilo, kot zadnje pa je vredno omeniti tudi to, da je nošenje prstana na levici za levičarje bolj problematično, saj se ta z nošnjo na dominantni roki hitreje obrabi.

Oba partnerja prstan navadno nosita na enakem prstu, ali oba na desni, ali oba na levi roki, vendar pa to ni pravilo.

Poročni prstani po naročilu srebrniPoročni prstani belo zlato

Kako izbiramo poročna prstana

Poročni prstan bo na naši roki celo življenje, zato je dobra izbira velikega pomena. Ne gre več le kos nakita, temveč simbol ljubezni, pripadnosti in povezanosti. Izbiramo lahko med različnimi kovinami, vzorci in barvami, tradicionalna izbira pa sta poročna prstana iz rumenega zlata.

Najprej je pametno, izbiro zožiti, upoštevajoč vaše želje. Izbiranja se je potrebno lotiti toliko prej, da lahko izberemo brez pritiskov, hkrati pa imamo še dovolj časa za naročilo in/ali gravuro. Pred naročilom moramo obvezno preveriti kakšno velikost potrebujemo, kar storimo na naslednji način: Vzemimo prstan, ki nam je prav, izmerimo njegov notranji premer in ga pomnožimo s 3,14.

Povprečni par mladoporočencev za prstana nameni okrog 3% celotnega poročnega proračuna. Ne glede na to koliko denarja imamo na razpolago, je vredno okviren znesek, ki smo ga zanju namenili, določiti že prej. Pomembno je tudi izbrati pravi čas za pomerjanje, saj različni dejavniki lahko povzročajo zatekanje prstov. Če se zgodi, da imamo drugačne želje od našega partnerja, ni s tem nič narobe. Prstan si lahko izbere vsak po svojem okusu. Nadvse pomembno je tudi upoštevati vaš življenjski slog. Športniki in aktivnejši ljudje naj izberejo prstan, ki jih pri njihovem delu ali aktivnostih ne bo oviral. Ne pozabimo na kvaliteto in morebitno garancijo prstanov, prav tako pa pomislimo na njihovo vzdrževanje.

Poročni prstani iz belega zlata

Belo zlato je zlitina zlata in še vsaj ene kovine bele barve, običajno niklja, paladija, bakra, srebra in/ali platine. Njegove lastnosti so odvisne od kovin, ki jih vsebuje in njihovega razmerja. Večji delež dodane kovine vpliva na čistost zlata, ki jo merimo v karatih. Če je zlitina razdeljena na 24 delov, bo na primer belo zlato s 14 delci zlata in 10 delci druge kovine 14-karatno.

Na voljo so številni modeli in oblike poročnih prstanov iz belega zlata, ki je v zadnjih letih popularna izbira, saj se s svojo barvo oddalji od tradicionalnega.

Srebrni poročni prstani

Če cena za nas igra veliko vlogo lahko izberemo srebrna prstana, ki bosta vsekakor cenejša kot tisti iz zlata ali platine. Njihova dobra lastnost je ta, da se jih lahko poveča, pomanjša in obnovi, šibka točka pa, da z leti potemnijo. Ker je srebro mehkejši material, so zelo dovzetni za praske.

Poročni prstani iz platine

Platina je plemenita kovina in kot vse ostale, je tudi ta odporna proti koroziji. Uporablja se v čisti obliki ali s paladijem, rodijem, rutenijem, volframom in nikljem. Za vse te zlitine je značilno, da ne oksidirajo in so odporne proti kislinam, poleg tega pa so zelo trdne in odporne ter se ne obrabijo hitro. Poročni prstani iz platine so zaradi plemenitosti materiala nekoliko dražja, a daleč najtrajneša izbira. Zaradi svojega svetlega videza so primerni tudi za tiste, ki jim videz tradicionalnega, rumenega zlata ni ljub.

Poročni prstani po naročilu

Zelo pogosto se dogaja, da si idealen prstan dobro predstavljamo, kar pa ne pomeni, da takšnega med pregledovanjem ponudbe tudi dejansko najdemo. Za vse take primere obstaja možnost izdelave poročnih prstanov ali prilagoditev vaše izbire po naročilu. Izbirate lahko tako med različnimi materiali za izdelavo prstanov, kot med različnimi kamni.