Nakit

Nakit je skupno ime za skupino predmetov iz kristalov, žlahtnih kovin ali drugih materialov, namenjenih krašenju telesa. Okraševanje las, rok, vratu, pasu in gležnjev z različnimi, pozornost vzbujajočimi predmeti, je staro kot človeštvo samo. Nakit poudari žensko lepoto, priljubljen pa je tudi pri moškem spolu, saj nošenje nakita sporoča, da je pred nami oseba, ki namenja pozornost temu, kako jo vidijo drugi.

Ker sega nošenje nakita daleč v zgodovino, obstaja prepričanje, da so nekdanje kulture poznale povezavo med spodbujanjem določenih točk na telesu ter vplivom na zdravje. Nakit, predvsem zapestnice okrog roke ali gležnja, ter prstani, tudi tisti na nožnih prstih, ki jih pogosto nosijo ženske v Indiji, naj bi bil nameščeni na prav določene akupresurne točke, ki vplivajo na optimalno delovanje človeških organov. Izbira materialov in dodatkov nakita je seveda sporočala, kakšen status ima oseba, ki si je nakit nadela.

Nakit

Več o nakitu

Simbolni pomen poročnih prstanov

Vzhodne kulture četrti prst na roki povezujejo s srčnim predelom, zato ni nenavadno, da se poročne prstane nosi prav na prstancu leve roke. Okrogla oblika simbolizira neskončni pretok, brez ovir in preprek. Prstan kot popoln krog je simbol nenehnega kroženja ljubezni, ljubezen dveh združenih oseb pa tako doseže večnost.

Pri izdelavi tako pomembnega simbola, kot je poročni prstan, se je vselej uporabljalo dragocene materiale – zlato, srebro, diamante, drage in poldrage kamne. Dandanes so poročni prstani pogosto izdelani iz titana, plemenitega jekla ali v kombinaciji rumenega, belega in rdečega zlata. Mnogim parom je pomembno, da so njihovi prstani unikatni, izdelani le zanju. Unikatni nakit, ki je ročno izdelan, je vselej narejen po željah stranke – njene želje izdelovalec nakita upošteva glede barve kovine ali dragega kamna, gravure, vzorca ali velikosti.

Zakaj nosimo zapestnice?

Več zapestnic skupaj ob našem premikanju lepo zvončklja, tako okrašeno žensko ob njenem gibanju vselej spremlja prijeten zvok. Z zapestnicami so se ljudje okraševali že pred tisoči let, ker je predel roke, kjer nosimo zapestnico viden tako nam kot drugim, je bila zapestnica običajno okrašena s simboli, ki so tistega, ki jo je nosil, na nek način zaznamovali ali so se z njimi identificirali. Tudi okrogla oblika zapestnice poudarja celost in enost. Včasih so zapestnice nosili kot neke vrste zaščito pred temnimi silami. Imela je vlogo amuleta, ki je tistega, ki je zapestnico nosil, varoval in vodil.

Nakit naj izraža našo osebnost

Če si želite, da bi kos nakita izražal vas in vašo originalnost, izdelajte unikatni nakit ali pa izdelavo nakita prepustite zlatarskim mojstrom. Tako izdelan nakit bo izžareval vas in v vaši dragoceni zbirki bodo le kakovostno izdelani kosi nakita. Čeprav so med unikatnim nakitom najobičajnejši prav poročni prstani, ni razloga, da ne bi po naročilu izdelali tudi prstana za posebno priložnost, zapestnico, ki je zaznamovala prav posebno obdobje vašega življenja, dragocen obesek ali ogrlico, ki si jo že dolgo želite.

Na zadnji strani dragocenega kosa je lahko gravura, za katero veste le vi in tiho sporoča, s kakšnim namenom ste vam dragoceni kos nakita izbrali za svojega. Ročno izdelan nakit je lahko narejen v klasičnem slogu ali pa pri oblikovanju sledi modernim trendom, ki dopuščajo več drznosti. Unikaten nakit lahko vsebuje različne kristale, ki imajo poleg estetske vrednosti za posameznika tudi zdravilno moč. Dovolj je le skica ali fotografija, na kateri je vam všečni kos nakita, po kateri bodo zlatarski mojstri zasnovali privlačen, kvalitetno izdelan in cenovno ugoden zlatarski izdelek.

Zapestnice

Izdelajte si svoj unikaten nakit