Srebrni nakit je izdelan iz zlitine, ki jo sestavlja srebro in druga kovina

Srebro je ena izmed kovin, ki se že tisočletja uporablja za izdelavo nakita in drugih predmetov. Je zelo dobro toplotno prevodna kovina, ima dobro optično refleksivnost in največjo električno prevodnost. Srebro je enostavno za obdelavo, oblikuje se lahko z raztezanjem, upogibanjem ali kovanjem. Večja trdnost srebra se doseže z dodajanjem drugih kovin – najpogosteje se doda baker. Oznaka 925 pomeni, da je zlitina sestavljena iz 92,5% srebra in 7,5% druge kovine. Za boljšo mehansko odpornost in lažje vzdrževanje, je srebro lahko rodinirano. To pomeni, da je prevlečeno s plastjo rodija, ki mu zelo podaljša življenjsko dobo, prav tako pa preprečuje temnenje srebra. Srebro ima zelo širok spekter uporabe, najdemo ga v različnih industrijskih in storitvenih panogah kot so fotografija, elektronika, medicina, zlatarstvo, numizmatika. Zaradi njegovih antibakterijskih in dezinfekcijskih lastnosti, se uporablja tudi v prehrambni industriji. Naši predniki so uporabljali srebrne posode za shranjevanje vina, kisa in vode, saj se tekočine v njih niso pokvarile. V fotografski industriji so se pri klasični črno beli fotografiji uporabljale srebrove soli, ki so občutljive na svetlobo. V elektroniki je zaradi svojih prevodnih lastnosti srebro uporabljeno pri prevodnikih, elektrodah, vezjih, vakuumskih ceveh. Srebro v prašni obliki je uporabljeno pri raznih preparacijskih pastah za elektrode, prevodne plasti in druge komponente. Ker morajo biti v medicini orodja in pribor za izvajanje raznih posegov sterilni, je za njihovo izdelavo najboljši material srebro s svojimi antibakterijskimi lastnostmi.

Priljubljenost srebrnega nakita je zelo velika, velik razlog za to je zagotovo dostopna cena

Nakit iz srebra je zelo priljubljen iz več razlogov. Eden pomembnejših je zagotovo nizka cena v primerjavi z nakitom iz drugih plemenitih kovin. Zaradi cenovne dostopnosti, je izredno priljubljen med mladimi, predstavlja pa tudi odlično alternativo belemu zlatu. Pri ljudeh ne povzroča alergičnih reakcij, kot jih lahko povzročajo druge kovine, zato je primeren tudi za najbolj občutljive ljudi. Zaradi preproste obdelave je mogoče iz srebra izdelati nakit v zelo kompleksnih oblikah. S končno površinsko obdelavo srebra oziroma poliranjem je mogoče doseči različne videze kovine, kot je visoki sijaj in mat izgled. Različne gravure pa nakit še oplemenitijo in jim dajo poseben pečat. Graviranje je lahko povsem enostavno, lahko pa je zelo kompleksno kar je odvisno od usposobljenosti oziroma znanja in estetskega smisla zlatarja. Zaradi ugodne cene srebra, so čedalje bolj iskani tudi srebrni zaročni in poročni prstani. Zapestnice iz srebra so lahko v dveh oblikah: trde in mehke. Trde zapestnice so izdelane v obliki obročev, ki so lahko različnih širin, z dodanimi kamni ali brez. Mehke zapestnice, ki imajo obliko vrvice, pa so na voljo v različnih manj ali bolj kompleksnih vzorcih. Pogosto so v enakih vzorcih na voljo tudi verižice, ki skupaj z zapestnico tvorijo čudovite komplete. Nekateri zlatarji nudijo v takšnih kompletih še ujemajoč prstan in uhane.

Srebrni prstaniSrebrna prstana

Za lep izgled srebrnega nakita je nujno pravilno shranjevanje in ustrezno vzdrževanje

Da srebrni nakit dolgo ohrani svoj sijoč videz, ga je potrebno ustrezno vzdrževati in shranjevati. Priporočeno je, da srebrnega nakita ne nosite pri raznih gospodinjskih opravilih ali pri delu okrog hiše. Zaradi potenja in spremembe ph-ja kože lahko srebro potemni in izgubi lesk. Če želite, da vaš nakit ponovno zasije v vsem svojem sijaju, ga morate odnesti k zlatarju na čiščenje ali pa ga doma očistite sami. V primeru, da se boste čiščenja lotili sami, morate upoštevati nekaj pravil. Ne uporabljajte agresivnih čistilnih sredstev, pretrdih ščetk in grobih krp. Nežna čistila, ki jih lahko uporabljate so limona, zobna pasta ali pepel. Pri čiščenju uporabljate mehko ščetko, čistilo dobro sperite z obilico tekoče vode in nakit osušite z mehko krpo. Pri shranjevanju priporočamo, da vsak kos nakita zavijete v mehek papir ali pa shranite vsak kos v svojo škatlico, saj lahko v primeru, da se nakit med seboj drgne, nastanejo praske.