Savna je starodavna finska metoda čiščenja organizma

Beseda savna najverjetneje pomeni kopel oziroma prostor za kopanje. Na Finskem ima uporaba savne tisočletno zgodovino, razvila pa se je kot neke vrste kopalnica, oziroma zaprt, dobro ogrevan prostor, ki je bil  namenjen osebni higieni. Pogosto je bila savna edini prostor kjer je bilo moč uporabljati vodo brez posebnih omejitev, zato je postala tudi prostor v katerem so Finke rojevale in kjer so umivali in pripravljali umrle za pogreb. Na Finskem je še dandanes več savn kot avtomobilov.

Vrste savn

Finska savna je manjši zaprt prostor, kjer v kotu stoji peč, na kateri je zložen kup kamenja. Ob stenah prostora so postavljene klopi, ki segajo približno do višine 1.5 metra. V savni je tudi vedro vode, s katero se moči ogreto kamenje. Voda pri stiku z razbeljenimi kamni v trenutku izpari in dodatno ogreje prostor. Temperatura v  finski savni znaša okrog 80-100° C. Segreti zrak sprosti napetost v mišicah in povzroči obilno potenje, kar deluje očiščevalno. Če je le mogoče, je po vroči savni priporočljiva kratka kopel v mrzli vodi. Originalno so se Finci po savni kopali v mrzlih jezerih ali pa se »povaljali« po snegu. V Sense Wellness Clubu se lahko po finski savni ohladimo s hladno prho ali  ledeno masažo.

Turška savna se imenuje tudi parna kopel. Temperatura v njej ni tako zelo visoka kot v finski savni, saj se giblje med 42 in 45°C, relativna vlažnost zraka pa med 45 in 65%. Zaradi visoke vlažnosti in prisotnosti arom eteričnih olj blagodejno vpliva na dihala. Toplota pospeši cirkulacijo v telesu, kar pripomore k sprostitvi napetosti v mišicah, para pa pomaga odpreti pore, s čimer spodbuja naravno čiščenju kože, ki postane nežna in gladka.

Infrardeča savna uporablja infra rdeče sevanje, vrsto energije, ki stvari ogreva neposredno (ne da bi ogrevala zrak, ki je vmes) v procesu imenovanem konverzija. Infrardeči grelniki oddajajo energijo, ki prodira do 4 cm globoko v telesno tkivo. Valovna dolžina sevanja je prilagojena telesnemu sevanju, zato telo vpije blizu 93% infrardečih žarkov, ki ga dosežejo. Finska savna deluje na telo posredno, preko segrevanja zraka, pri IR savni pa se porabi le cca 20% energije za ogrevanje zraka, ostalo pa prodre v telo, zato je le-ta mnogo bolj učinkovita ter deluje globinsko. Energija IR savne je 2 do 3 - krat bolj učinkovita od tiste v finski savni, saj učinkuje pri mnogo nižji temperaturi (50 - 60 °C), med tem ko se pri finski savni zrak ogreje na 80 - 100°C. Nižja temperatura je tudi bistveno bolj varna za ljudi s kardiovaskularnimi težavami, za katere finska savna ni priporočljiva. Dihati zrak s temperaturo 50 do 60 stopinj Celzija je prijetneje, kot dihati zrak, ogret na 80 do 100 stopinj, kar je verjetno eden od razlogov zakaj so IR savne vedno bolj popularne. IR savno lahko uporabljamo tudi pri popolnoma odprtih vratih ali oknu, ali celo oblečeni za ogrevanje pred telovadbo, kadar se želimo le ogreti ipd.

Bio savna je podobna finski, le da je temperatura v njej precej nižja (okoli 60°C), vlažnost pa višja (okoli 45 %). Zrak v njej je prežet z aromami zelišč. Je manj naporna kot finska savna in primerna za vse, ki ne prenesejo previsokih temperatur.

Wellness club Sense

V Sense Wellness Clubu, ki se nagaja v zgornjem nadstropju Grand Hotela Union, je na voljo razkošen Penthouse bazen z odprto teraso in pogledom na Ljubljanski grad. Razvajamo se lahko v finski in turški savni, za tiste, ki želijo več zasebnosti pa je na voljo možnost najema VIP prostora z infra savno, masažno kopeljo ter možnostjo masažnih ritualov v dvoje.

Preverite cenik savn >

V atraktivnem okolju z orientalskim pridihom nam ponujajo holističen pristop k negi in revitalizaciji telesa, saj so razvili popolno kombinacijo najučinkovitejših elementov iz tradicionalnih in sodobnih masažnih ter negovalnih tehnik vsega sveta.

Savno lahko uporablja vsakdo razen resno bolnih ljudi. Tudi zgornja starostna meja ni določena.