Izolacija cokla hiše


Kako izolirati ta problematični del fasade?

Spodnji del fasade imenujemo tudi cokel, podzidek ali podnožje in ga zaradi njegove posebnosti obravnavamo drugače kot preostali del fasade. Namen cokla je prekinitev stika med tlemi in hišo. Izveden mora biti tako, da prepreči nastanek toplotnih mostov in prehod vlage iz tal na objekt, saj lahko v nasprotnem primeru pride do toplotnih izgub, nastanka plesni in odpadanja ometa. Poleg vseh funkcionalnih lastnosti nudi cokel pri fasadi tudi estetski učinek.


Toplotna izolacija cokla

 

Fasadni cokel

Cokel pri fasadi običajno izoliramo z izolacijskimi ploščami iz ekstrudiranega polistirena. Za ta namen smo v podjetju pripravili vrhunski proizvod FIBRANxps, ki je trden, čvrst, gost in ne prepušča vlage. Odlikuje ga izjemna toplotna izolativnost, zato lahko z njim poleg cokla izoliramo tudi vse preostale problematične dele zunanjih zidov, kjer z lahkoto pride do nastanka toplotnih mostov (špalete, balkoni, zunanja stopnišča, itd.). Izolacija cokla hiše je lahko tanjša ali enako debela kot pri ostalem delu fasade, priporoča pa se, da ni debelejša. V predel cokla je obvezno namestiti tudi ustrezno hidroizolacijo, ki cokel mehansko varuje pred meteorno vodo in kapilarno vlago. Pri tem je zelo pomembna ustrezna pritrditev oziroma sidranje. Na koncu sledi še dekorativna obloga tankoslojnega ali debeloslojnega zaključnega ometa, ploščic, kamna, granita ali drugega materiala.

 

Višina cokla hiše se običajno giblje med 30 in 50 cm, odvisno od lokacije objekta in izpostavljenosti fasade meteornim vodam.

 

Izolacijske plošče podjetja Fibran Nord d.o.o.

Izolacijske plošče FIBRANxps ustrezajo vsem kriterijem za izoliranje cokla pri fasadi. Površinsko gladke plošče iz ekstrudiranega polistirena se ponašajo z deklarirano tlačno trdnostjo 300 kPa. Njihova druga pomembna prednost pa je izredno nizka vodovpojnost, saj plošče po DIN standardu vsebujejo najmanj 95% zaprtih celic. Toplotno izolativnost zagotavljajo tudi po 25 letih izpostavljenosti različnim vremenskim razmeram. 


Fibran Nord d.o.o. | Ustrezna izolacija cokla hiše je izrednega pomena – povezave na našo stran:

VPRAŠAJTE NAS
NAPIŠI KOMENTAR
NAHAJATE SE V KATEGORIJI
VPRAŠAJTE NAS
B2BB2C
FIBRAN NORD proizvodnja izolacijskih materialov d.o.o.
Naslov
Kočevarjeva ulica 1
8000 Novo mesto
Spletna stran
E-pošta
07 3939510
Seznam fraz
Cokel, Cokel hiše, Cokel pri fasadi  
ZEMLJEVID