Namesto mrzle zime v tople kraje – na Maldive

počitnice na Maldivih

Maldivi veljajo za raj na zemlji. Če so bili še pred nekaj desetletji rezervirani zgolj za elitne turiste, so danes s svojimi čudovitimi plažami, kristalno čistim morjem in osupljivim podvodnim svetom, dostopni tudi povprečnemu popotniku.

Maldivi so država, ki jo sestavlja okoli 1200 majhnih otočkov koralnega nastanka v Indijskem oceanu, jugo in jugozahodno od Indije oziroma Šrilanke. Otočki se razprostirajo v dolžini 840 km, med seboj so oddaljeni približno 30 km. Naseljenih je le 218 otokov, ki imajo s skupno površino 298 km².

Pot z letalom do Maldivov običajno traja med 12 in 16 ur. Najhitrejši in običajno najcenejši letalski prevoz je iz Ljubljane prek Istanbula ali iz Zagreba prek Dohe ali Dubaja. Najbolje se je na to prekrasno in sproščujočo turistično destinacijo odpraviti pozimi ali v zgodnjih spomladanskih mesecih, med decembrom in aprilom. Maldivi imajo namreč tropsko podnebje, kar pomeni vroče, vlažno in suho obdobje v času od aprila do decembra. Povprečna temperatura je v tem času med 27 in 30 stopinjami Celzija, kar je, ko pri nas vlada zima, zelo dobrodošla sprememba. S počitnicami na Maldivih si tako v zimskem času odpočijemo, okrepimo imunski sistem, se naužijemo sončnih žarkov in doživimo mnogo nepozabnih trenutkov. Otočki Maldivov so odlična počitniška destinacija za družine in pare ter zelo priljubljena izbira za romantična poročna potovanja.

Maldivi so znani po koralnih grebenih in neverjetnem podmorskem življenju. Turistične agencije, ki organizirajo potovanja na te rajske otoke, ponujajo namestitev na otokih, ki so v bližini koralnih grebenov, saj je opazovanje podvodnega življenja neverjetna izkušnja, ki si jo na Maldivih moramo privoščiti. Za potapljače začetnike in ljubitelje snorkljanja so Maldivi tisto doživetje, o katerem so do sedaj le sanjali.

Gurmanski užitki Maldivov

Prebivalci otočkov, ki sestavljajo Maldive, se ukvarjajo z ribolovom, zato so okusne morske specialitete sestavni del počitniškega jedilnika na Maldivih. Lokalna hrana nekoliko spominja na indijsko oziroma šrilanško, a je mnogo manj pekoča. Ko nas zagrabi lakota, si lahko privoščimo razne curry-je in čapatije, restavracije in okrepčevalnice pa ponujajo tudi vse ostalo, recimo špagete, pizze in solate. Nobene težave tudi ni z naročilom čisto običajnega, močnega italijanskega espressa. Sadja ponujajo Maldivi v izobilju, tudi najbolj eksotično sadje je tam zelo sladko in polnega okusa. Mango, pomaranče in kokos so na Maldivih odličen začetek dneva, pa tudi osvežujoča počitniška malica.

sadje Maldivi

Razkošni resorti sončnih Maldivov

Med ljubitelji Maldivov zelo priljubljen Sun Island resort je približno 100 km oddaljen od letališča. Nahaja se na nenaseljenem otoku Nalaguraidhoo, ki leži v južnem Ari atolu. Cena letalskega prevoza vključuje tudi transport do otoka, ki traja približno 17 minut. S Sun Islanda vsak dan vozi  brezplačna ladjica na Holiday Island, tako da lahko v času naših počitnic na Maldivih spoznamo kar dva otoka. Hotel Sun Island ponuja pet različnih restavracij in več barov. Znan je po odličnem spa centru. Na otoku je bogata ponudba aktivnosti: vožnja s katamaranom, jet ski, deskanje, potapljanje, smučanje na vodi, najem kanujev, vožnja z banano, potapljanje. Za doplačilo je možno obiskati različne zanimive okoliške znamenitosti, izkusiti pravi ribolov ali plavati z delfini. Hotel je opremljen s fitnes centrom, teniškimi, košarkarskimi in igrišči za odbojko ter squash, ima notranje igrišče za badminton, namizni tenis, najamemo pa lahko tudi kolesa. Hotel Sun Island ima ogromen bazen z barom ter otroški bazen, kjer je dobro poskrbljeno tudi za otroško animacijo.

Maldivi turistična agencija

V hotelski ponudbi je na voljo veliko različnih kombinacij. Izberemo lahko nočitev z zajtrkom, polpenzion, polni penzion in all inclusive ponudbo. Med seboj se slednji razlikujeta po tem, da polni penzion vključuje vse obroke - zajtrk, kosilo, večerjo in vodo ob obrokih, all inclusive ponudba pa k obrokom - zajtrku, kosilu in večerji, dodaja še lokalne alkoholne in brezalkoholne pijače ter popoldanske prigrizke.

Med obiskovalci Maldivov je vse bolj priljubljena namestitev v beach bungalovih, razkošno urejenih hišicah na plaži, ki so približno 20 do 30 m oddaljene od morja.

VEČ O POČITNICAH NA MALDIVIH