Turčija je država polna nasprotji, ki se zlijejo v eno

Turčija predstavlja prehod med Evropo in Azijo že stoletja, kar pomeni tudi čudovito mešanico dveh velikih kultur. Gre za državo, ki je polna nasprotji, tako pokrajinskih, zgodovinskih kot tudi kultirnih, vendar se nekako čarobno vsa ta nasprotja zlijejo v eno čudovito in nepozabno izkušnjo, ko to državo obiščemo.

Ko potujemo v Turčijo navadno pristanemo na letališču imenovanem Ataturk v Istanbulu, sicer pa ima Turčija letališča razporejena po vsej svoji državi, a je Ataturk najbolje povezano z različnimi državami sveta.

Odpotujte v Turčijo


Ob potovanju v Turčijo nikakor ne smemo izpustiti izleta v Istanbul

Najbolj obiskano mesto, ko se odločimo za potovanje v Turčijo, je verjetno Istanbul (ki pa nikakor ni edino mesto, vredno ogleda v tej čudoviti državi). Istanbul je bil nekoč prestolnica Otomanskega cesarstva, danes pa predstavlja največje mesto Turčije. Istanbul leži na prehodu med Evropo in Azijo ter je tako edino mesto na svetu, ki se lahko pohvali s tem, da leži na dveh celinah hkrati. Impresivna arhitektura, zgodovinske znamenitosti in zbir različnih kultur so le nekatere izmed atrakcij, s katerimi se lahko Istanbul pohvali.  Istanbulu se lahko na izlet odpravimo v znamenito Hagio Sofio, Modro mošejo ali palačo Topkapi. Hagia Sofia je bila najprej zgrajena kot cerkev, ki se je nato prelevila v mošejo, dan danes pa v njej najdemo muzej. Dobro je, da si za ogled tega muzeja vstopnico kupimo že preko spleta, saj nas bo drugače pred vstopom v Hagio Sofio pričakala dolga kolona turistov in večurno čakanje pred vstopom. V Istanbulu si lahko ogledamo tudi znamenito plesno predstavo Mevlevi Sema, ki je pravo mistično in duhovno potovanje, popeljala pa nas bo v čas sultanov.

Rezervirajte potovanje v Turčijo


V mestecu Efez si lahko ogledamo znamenito Celzovo knjižnico

V Turčiji je zelo znano tudi mesto Efez, ki se nahaja tri kilometre iz mesta Selçuk. V tem mestecu si lahko ogledamo Celzovo knjižnjico, poleg Celzove knjižnice pa je Efez večinoma znan še po Artemidinem templju in gledališču, ki je svoj čas sprejel vse do 25.000 gledalcev.

V mestu Selçuku se sicer ne ustavi veliko popotnikov, vendar tudi to mestece ponuja številne znamenitosti, ki lahko naše potovanje po Turčijo še popestrijo. Za vse ljubitelje zgodovine in arhitekture je tukaj še muzej Efez, bazilika Sv. Janeza, Merjemana – hiša, kjer naj bi umrla devica Marija in Ajasuluk trdnjava, ki izvira iz bizantinskega cesarstva ter nam ponuja čudovite razglede na mesto. Osem kilometrov iz mesta Selçuk pa je tudi slikovita vas Şirince, ki je bila, preden so v 20. stoletju prazne hiše naselili izgnani Turki iz Grčije, Grška vas.

Potovanje po Turčiji lahko nadaljujemo v Antalyo, ki se nahaja ob obali Mediterana. Antalya je veliko mesto, ki z barvito kulturo in čudovitimi resorti v svoje osrčje vabi turiste iz vsega sveta. Mesto se ponaša tudi s kupom čudovitih plaž, tako da se lahko vsak dan odpravimo na drugo. Mesto in s tem tudi plaža je obdano z visokimi gorami, ki ustvarjajo čudovito kuliso, mesto pa ponuja prav vse možnosti – od plavanja, kopanja, planinarjenja in različnih vodnih športov.

Glavno mesto Turčije


Verjeli ali ne – Turčija je velika izvoznica čaja

Izpostaviti pa velja še eno znamenitost Turčije, ki se je marsikdo ne zaveda – čaj. Lahko bi rekli, da se v Turčiji pravzaprav vse vrti okrog čaja. Veliko ljudi je prepričanih, da mora, če želi videti plantaže čaja, odpotovati v Indijo ali na Shri Lanko, vendar bo dovolj, če obiščemo že Turčijo, ki navadno predstavlja bolj ugodno potovanje, kot potovanje v Azijo. Severo-vzhodni del Turčije, okolica mesta Rize, ki leži ob Črnem morju, je namreč znana prav po plantažah čaja. In prav zato se turški čaj imenuje Rize čaj. Turčija nasploh velja za eno izmed največjih proizvodnic čaja na svetu.

Več informacij o izletu v Istanbul