Kaj moramo vedeti, preden se odločimo za potovanje na Kubo?

Kuba, čudovit otok sredi Karibov, ki se ponaša z rajskimi plažami, svežim sadjem, odlično morsko hrano ter prijaznimi domačini. Ni čudno, da se tudi veliko Slovencev vsako leto odloči za potovanje na ta čudovit otok. Pri tem pa se marsikomu poraja kopica vprašanj – od tega, kje je najbolje rezervirati letalske karte, kje najti pravšnji hotel in seveda, kaj si na Kubi sploh ogledati.

Že takoj na začetku je potrebno poudariti, da je najboljši čas za obisk Kube med decembrom in aprilom, saj se bomo tako bolj ali manj uspešno izognili deževni sezoni, ki bi nam lahko pokvarila dopust. Vsekakor pa drži, da je Kubo potrebno obiskati čim prej, saj se tudi ta dežela zelo hitro razvija v relativno popularno turistično destinacijo in tako nekako izgublja prvinski čar.

Kuba

Za nekatere stvari je potrebno poskrbeti že preden se odpravimo na Kubo

Preden se odločimo za počitnice na Kubi, moramo poskrbeti za vizo, ki jo lahko v Sloveniji uredijo vse večje turistične agencije. Seveda si je pred potovanjem smiselno urediti tudi zdravstveno zavarovanje, poleg tega pa ne smemo pozabiti niti na mednarodno vozniško dovoljenje, ki ga lahko pridobimo na AMZS. Poudariti velja tudi, da je ponudba trgovin na Kubi zelo omejena, zato velja s seboj vzeti tudi vse osebne stvari, ki jih bomo v času počitnikovanja potrebovali.

Ko se odločimo za potovanje na Kubo je Havana običajno vstopna točka na ta otok, vsekakor pa si to mesto velja tudi podrobno ogledati in ga raziskati, saj ponuja veliko čarov prvinske Kube. Stari del mesta (La Havana Vieja) je že od leta 1982 pod spomeniškim varstvom UNESCA in ima nedvomno najlepše zgradbe daleč naokrog. Le nekaj minut hoje stran je sloviti Malecón. Gre za promenado, ki je bila zgrajena z namenom, da ščiti mesto pred Atlantikom. Seveda dan danes služi (predvsem) kot promenada za ležerne sprehode lokalnega prebivalstva. Ko se sonce spusti za obzorje, Malecón zares zaživi – različni glasbeniki, prodajalci hrane in ulični umetniki bodo napolnili sprehajališče, ki se bo kaj hitro spremenilo v kraj, kjer se zvoki valov mešajo s plesno glasbo in vonjem ruma.

Na Kubi je potrebno poskusiti cigare, mojito ter zaplesati salso

Na Kubi se bomo skoraj na vsakem koraku srečali tudi s salso. Uličnim glasbenikom se običajno zelo kmalu pridružijo naključni mimoidoči, ki poplesavajo v ritmih salse in rumbe, vse skupaj pa se lahko razmahne v pravo ulično povorko. Ko potujemo po Kubi moramo nujno poizkusiti tudi njihove cigare in mojito, po katerih so zasloveli prebivalci Kube, poleg cigar in mojita pa je ta otok znan tudi po Chegevari. Santa Clara je kraj, kjer je čaščenje tega kubanskega revolucionarja najbolj izrazito: njegovi kipi so locirani po vsem mestu, največji med njimi, Monumento a Che Guevara, pa stoji v Parku revolucije. Pod njim se nahaja tudi grobnica, v kateri so posmrtni ostanki drugih latinskoameriških gverilcev, umrlih z njim.

Naslednje mesto, v katerem velja opraviti večji postanek je Santiago de Cuba, ki je tudi drugo največje mesto na tem otoku. V mestu vlada sproščeno vzdušje, priporočeno pa si je ogledati park Cespedes. Na poti raziskovanja Kube ne smemo pozabiti niti na Baracoo, ki je bivša prestolnica države, kjer je leta 1492 pristal Krištof Kolumb. Danes lahko v mestu najdemo zelo dobro ohranjeno kolonialno zapuščino. Poleg tega zanimiva glasba, tlakovane ulice, enonadstropne stavbe in prijazni domačini, poskrbijo za sproščeno vzdušje v tem majhnem mestecu.  

Kuba potovanja

Svoje potovanje lahko končamo na rajskih plažah v Varaderu

Svoje raziskovanje Kube lahko zaključimo v Varaderu, kjer se lahko zadržimo nekaj dni in uživamo v kopanju na čudovitih plažah Kube. Mesto premore več kot 19 kilometrov peščenih plaž, obdanih s plitvim, sinje modrim morjem. Ne glede na to, ali se odločimo za ‘all-inclusive’ ponudbo na Kubi ali manj obljudeno, umirjeno destinacijo, bomo v okolici Varadera zagotovo našli svoj kotiček za zaslužen počitek.

Preberite več o počitnicah na Kubi