Špan d.o.o.

Center mobilnosti

Pošlji povpraševanje

Električna mobilnost osvaja svet in ohranja naše okolje zeleno

Vse več je zavedanja o škodljivosti fosilnih goriv v družbi, saj to pomeni negativne posledice za človeka in okolje. Alternativ je kar nekaj, med njimi pa je v razvitih državah poleg spodbujanja hoje in uporabe javnega prevoza tudi električna mobilnost. Do pred nekaj leti se električna energija za masovni promet po mestu ni štela za izvedljivo možnost, tudi kar zadeva javni prevoz. Z raziskavami in tehnološkim napredkom pa se tudi to spreminja in vse več je tudi načinov povezovanja različnih vrst javnega prevoza, med katerimi lahko prehajajo uporabniki. Sem štejejo tudi električna kolesa, ki si jih lahko izposodijo oziroma najamejo prek kartice, subvencionirane s strani javnih organov.

Ta nov način zasnove energije, kot tudi razvoj potrebne infrastrukture za polnjenje, zdaj omogoča, da se električna mobilnost uresničuje prek polnilnih postaj. Tako mestne storitve, ki so tudi v skladu s smernicami trajnostnega razvoja, prispevajo k izboljšanju kakovosti življenja ljudi. V mrežo električne mobilnosti se lahko vključijo električna vozila za deljeno lastništvo, električni avtobusi in električna kolesa.

Res je, da mora izbrani model e-kolesa biti takšen tip kolesa, ki je posebej zasnovan za geografske razmere na danem terenu. Biti mora tudi prilagojen za najem, kar pomeni, da mora biti zagotovljena električna infrastruktura, ki je potrebna za množično uporabo. Na takšen način se ne le ohranja zdravje ljudi, ampak tudi čistost okolice ter se poskuša doseči bolj trajnosten življenjski slog in hkrati varovati okolje. Nekateri pa so prepričani, da se najboljša električna kolesa uporabljajo v zasebni lasti, saj jim to omogoča več prožnosti.

Katero električno kolo kupiti - nekaj nasvetov

Tisti, ki imajo izkušnje z električnim kolesom, trdijo, da je treba zelo dobro vedeti, za želite vaše električno kolo uporabljati. Na trgu je namreč veliko ponudba in obstajajo različne vrste e-koles za dejansko vsak namen. Ravno tako kot pri klasičnih kolesih torej najdete tudi kolesa za mestno in terensko vožnjo, kakor tudi cestna ali gorska kolesa. Morda so vam bolj pri srcu udobna električna kolesa za nakupovanje v mestu ali pot na delo, potovalna e-kolesa za dolge izlete na podeželje, gorska-e kolesa za težke terene, športna in dirkalna e-kolesa za ljudi z atletskimi ambicijami ter druge variante. Če veliko potujete ali če uporabljate javni prevoz za prevoz na delovno mesto, pa so za vas pravšnji zložljivi modeli. Ta možnost je zelo priročna, če morate kolo pogosto prevažati z avtomobilom. Če oklevate, katero električno kolo kupiti, bo najbolje pregledati specializirane internetne forume in se posvetovati s strokovnjaki v specializiranih prodajalnah.

Katero najboljše električno kolo kupiti?Izkušnje z električnimi kolesi

Ne pozabite na kolesarsko čelado!

Zmogljivost baterije

Večkrat pozabljamo, da so električna kolesa vendarle vezana na delovanje baterije, ki jo je treba redno polniti. Mreža javnih električnih postaj je razvejana, a vseeno neprimerljivo manj kot mreža bencinskih postaj. Tako morate pred dolgimi izleti in daljšimi vožnjami zagotoviti polnjenje. 

Imajo pa električna kolesa pred navadnimi kar nekaj prednosti. Prva med njimi je hitrost, ki jo ljudje z izkušnjami pri električnem kolesu radi poudarjajo. Električna kolesa imajo na splošno višjo najvišjo hitrost kot običajno kolo, če gledamo primerjavo z istim voznikom. Druga prednost je, da električno kolo zahteva malo ali nič truda za vožnjo. Samo zavrtite plin in usmerite kolo, kamor želite iti. To vsekakor olajša razmere, če se s kolesom prevažate na delo ali v šolo. Še ena velika prednost je možnost, da preskočite prometne konice. Električno kolo je mogoče voziti na pločniku, skozi park ali po ulici, zato je mogoče v mnogih primerih hitreje priti do cilja kot z avtom. Tudi za tiste telesno manj zmogljive kolesarje je električno kolo kot nalašč. Kolo na električni pogon omogoča kolesarjem, ki so fizično manj sposobni ali niso v najboljši telesni pripravljenosti, da lahko sledijo in držijo korak z mlajšimi. Tako lahko sedaj tudi stari starši brez strahu popeljejo na kolo vnučke ali pa se starši odločijo za skupno kolesarjenje z otroci brez, da bi prihajalo do prevelikih razlik pri sposobnostih. Električna kolega so idealna za dolgo udobno vožnjo, brez da bi se na koncu počutili izčrpane ali imeli kakršne koli fizične bolečine. Tako je morda nekoliko višja naložba poplačana tudi zaradi boljšega počutja.

So se pa že pojavile tudi številne kolesarske trgovine, tako klasične kot na internetu, ki imajo v programu tudi širok izbor e-koles. Pri njih boste našli raznolik izbor primernih ponudnikov električnih koles, poleg tega pa vas neposredno informirajo o ponudbi izdelkov posameznih ponudnikov. Znali vam bodo svetovati, zato ne oklevaje več pred sprejemom odločitve za svoje zdravje.