Špan d.o.o.

Center mobilnosti

Skuter je kot naročen za vožnjo v mestnem vrvežu


Skuter je zmagovalec med dvokolesniki, kar zadeva praktičnost, uporabnost, udobnost v vožnji in videz. In je prava legenda, izvira iz časa takoj po drugi svetovni vojni, ko so naredili prvi skuter – vespo. 

Skuter je zaradi svoje zasnove in svojih lastnosti zelo priljubljen za mestno in primestno vožnjo, zmogljivejši pa so primerni tudi za daljše razdalje.

Majhen skuter 25km/h


Prednosti skuterja

Skuter je zasnovan za vsakodnevno vožnjo po mestih v gostem prometu, ker se z njim izognemo ali pa lažje prebijemo skozi zastoje in tudi s parkiranjem ni težav. Karoserija je oblikovana tako, da nas skuter varuje pred vetrom, dežjem in škropljenjem vode s cestišča, to pa je pomembno, ker na skuterju navadno ne nosimo zaščitne obleke, saj se z njim vozimo v službo ali po opravkih. Prav pride prtljažni prostor pod voznikovim sedežem, da vanj spravimo drobnjarije ali nakup s poti domov. Vožnja je udobna in enostavna, skuter ima avtomatski menjalnik in samodejno sklopko, kar je dobrodošlo v mestih, kjer je treba hitreost ves čas prilagajati.

Skuter


Pred nakupom

Poundba skuterjev je tako raznovrstna, da je nakup brez potrebnih informacij  težavna zadeva. Kot prvo je treba vedeti, za kaj bomo skuter uporabljali. Če se bomo v glavnem vozili po mestu, je dovolj že skuter oziroma kolo s pomožnim motorjem, ker ima majhno porabo in je varčen. Za daljše vožnje pri nekoliko močnejših skuterjih si je že dobro preračunati, kakšna bo poraba pri višji hitrosti. Maksi skuterji so narejeni za daljše poti in so varnejši, z odličnim zavornim sistemom in ABS, imajo pa tudi več prtljažnega prostora. Predvsem je treba biti pozoren na pravilno višino sedeža in na to, kako obvladujemo skuter, zato je res priporočljiva testna vožnja. 

Oglejte si ponudbo koles s pomožnom motorjem


Vrste skuterjev po moči in namenu   

Za mestno vožnjo je primeren skuter s 50 ccm moči motorja, ki je označen kot moped ali kolo s pomožnim motorjem in ima dovoljeno hitrost 25 km/h. Za vožnjo tega kolesa s pomožnim motorjem je že treba imeti izpit in obvezno uporabljati čelado. Mladi lahko začnejo opravljati izpit za ta skuter s 14,5 leta, opravijo pa ga lahko, ko dopolnijo 15 let.  Močnejši skuterji s 125 ccm so za mestno in primestno vožnjo, najmočnejši (nad 250 ccm) pa so namenjeni potovanjem. To so maksi skuterji in med njimi kot posebnost trikolesni in štirikolesni. Poleg običajnih so na voljo še električni skuterji, ki se vse bolj uveljavljajo. Z enim polnjenjem lahko prevozimo do 100 kilometrov, vzdrževalni stroški so zeli nizki in s tem skuterjem lahko prihranimo v primerjavi s stroški klasičnega skuterja.

Več o vožnji kolesa z pomožnim motorjem


Skuterji Sym in Quadro

Podjetje Sym s Tajvana obstaja že 65 let. V razvoj je vložilo svoje izkušnje in znanje ter prilagodilo svoja vozila potrebam uporabnikov. Izdelujejo skuterje 25km/h moči 50 ccm v več različicah, nekateri so kot retro izvedbe in tudi dostavni skuter, za katerega lahko podjetje uveljavlja povračilo DDV, ker je homologiran kot dostavno vozilo. Skuter 125 ccm  je že hitrejši in bolj gibljiv v mestni vožnji. Maksi skuter pa je potovalni, z močnim enovaljnim, 4-taktnim motorjem z direktnim vbrizgom in prostornino motorja 300 ccm, še močnejši pa 565 ccm. Podjetje Quadro pa je ustvarilo trikolesni skuter – s hidravličnim nagibnim sistemom in štirikolesni skuter – s štirimi nagibnimi kolesi, kar je svetovna novost. Te skuterje si lahko ogledate in kupite pri podjetju Špan, d.o.o., v Brezovici pri Ljubljani.