Špan d.o.o.

Center mobilnosti

Moped je zanesljiv partner na krajših razdaljah


Moped je kolo z motorjem, to pove tudi njegovo ime, ki so mu ga dali na Švedskem iz prvih črk besed motor in pedala. Moped je oznaka za vsa kolesa s pomožnim motorjem, katerih prostornina ne presega 50 kubičnih centimetrov in ne razvije večje hitrosti kot 25 km/h. Primeren je za kratke razdalje znotraj mest in v primestnem prometu.

Moped


Za moped je obvezna registracija

Pred dobrima dvema letoma je bila za mopede uvedena obvezna registracija. Lastnik mopeda mora svoje kolo s pomožnim motorjem peljati na tehnični pregled, ga registrirati, zavarovati in mu pritrditi registrsko tablico. Ta ukrep je bil sprejet zaradi nereda okrog hitrosti in prostornine motorja, saj je marsikateri lastnik moped predelal, da je vozil pri višji hitrosti, kar ga je dodatno ogrožalo v prometu. Z registracijo se tudi lažje dokaže lastništvo pri prodaji ali če pride do kraje mopeda.

Moped 25 km/h


Lahko vozimo moped brez izpita?

Za moped 25 km/h je predviden izpit kategorije AM, zanj se lahko prijavijo mladi pri 14,5 leta, opravijo pa ga pri dopolnjenih 15 letih. Prijavljeni morajo najprej rešiti test cestnoprometnih predpisov, iti na zdravniški pregled in opraviti teoretični izpit pred komisijo izpitnega centra – oboje velja 3 leta, do njihove polnoletnosti. Sledi najmanj 16 ur vožnje in nato izpitna vožnja. Pri vožnji mopeda je obvezno nositi čelado.

Moped 25 km/h


Nakup mopeda

Mopedi so večinoma trpežni in nas spremljajo celo vrsto let. Če se odločimo za novega in zavijemo v trgovino z mopedi, je dobro vedeti, da med njimi glede tehničnih lastnosti obstajajo razlike. Med kolesa s pomožnim motorjem oziroma mopede prištevamo tudi skuterje in izbira le-teh je bogata, njihova izdelava pa kakovostna in tehnično dovršena. Najbolje je primerjati in se odločiti, kaj želimo in kaj ustreza našemu načinu vožnje. Nekateri mopedi imajo prestave, pri skuterjih je nameščen avtomatski menjalnik. Oblika karoserije je različna. Skuterji imajo prtjažni prostor.  Pri nakupu mopeda je v vsakem primeru testna vožnja nujna, samo tako se lahko pravilno odločimo in ugotovimo, katero dvokolesno vozilo nam najbolj ustreza tudi po tem, kako se vozi, ne samo po videzu.

Preberite si več o trgovini z mopedi


Ponudba je raznovrstna in zanimiva

Podjetje Špan, d.o.o., prodaja več različnih modelov skuterjev 25km/h, za katere velja oznaka moped oziroma kolo s pomožnim motorjem in ki imajo prostornino motorja do 50 ccm. Vsi so proizvajalca Sym s Tajvana s 65-letnimi izkušnjami. Sym Fiddle je sodoben skuter, oblikovan v starinskem, vintage videzu. Oblika je prepoznavna za skuterje, sprednja luč je nameščena na sredini in na vrhu krmila. Opremljen je s sodobno tehnologijo, ima LED-luči in priključek USB za polnjenje telefonov. Tako kot vsi skuterji je preprost za uporabo in lahko vodljiv. Motor je 1-valjni 4-taktni. Kupimo ga lahko v beli, rdeči, rjavi, črni ali modri barvi. Kolo s pomožnim motorjem (moped) Symphony ST je nekoliko večje od drugih modelov, je tehnično dovršeno in spada med najboljše mestne skuterje. Za marsikoga je zanimiva ponudba dostavnega skuterja oziroma kolesa s pomožnim motorjem X-Pro. Dodatno je okrepljen zaradi prevoza tovora in ima dvojno vzmetenje ter velik rezervoar. Oblika kovčka se da izbrati. Ta skuter ima homologacijo za tovorno vozilo.

Mopedi so praktični in zanesljivi, z veseljem jih bomo uporabljali za hitre skoke po opravkih ali kot prevozno sredstvo v gneči mestnih središč.