Špan d.o.o.

Center mobilnosti

Električno kolo podarja veliko zadovoljstvo pri majhnem naporu


Električna kolesa so v nekaj letih dosegla pravi razcvet, vedno več jih videvamo na cestah v mestih in zunaj njih. Nič čudnega, saj prinašajo veliko prednosti in tudi koristi, kar dokazujejo zadovoljni uporabniki, ki imajo z njimi izkušnje. Električno kolo je uporabno za vse namene: z njim se vozimo po nakupih ali v službo in se rekreiramo v naravi – z manj napora in več veselja. Avto zato velikokrat ostane doma in korist je trojna: krepimo si zdravje, varujemo okolje in ob tem še privarčujemo. Ampak ponudba električnih koles je tako obsežna, da se moramo pred nakupom prepričati o tem, katero električno kolo je za naše potrebe najprimernejše, da bomo v vožnji res uživali.

Električno kolo


Kako električno kolo deluje

Električno kolo za svoje delovanje kombinira moč kolesarja in moč električnega motorja. Podpora motorja velja do hitrosti 25 km/uro, nad to hitrostjo preneha. Električno kolo pelje ob pomoči akumulatorja in motorja, koliko podpore se doda, pa določita senzorja. Senzorja merita hitrost rotacije kolesa in moč poganjanja pedal. V eni vožnji lahko prevozimo do 140 kilometrov.

Poglejte si polnilec za električno kolo


Izbira pravega električnega kolesa

Najprej se moramo vprašati, za kaj ga bomo uporabljali. Če bo to za krajše vsakodnevne vožnje v službo in trgovino, potem potrebujemo kolo, ki nam bo hitro podalo ustrezno podporo, da se ne bomo preveč naprezali. Če pa gremo radi na daljše vožnje ali na potovanje s kolesom, potrebujemo kolo s kvalitetnejšim akumulatorjem, ki deluje daljši čas. Že to dvoje vpliva na celo vrsto drugih tehničnih lastnosti električnega kolesa. In treba je določiti, koliko smo pripravljeni za električno kolo odšteti, cene se vrtijo od približno 1000 evrov navzgor, kar je ugodno glede na velike prednosti, ki jih prinašajo. Električno kolo obstaja v več različicah: kot klasično mestno kolo, gorsko kolo, kolo za treking in zložljivo kolo.

V vsakem primeru je treba biti pozoren na nekaj ključnih dejavnikov: 1. na moč akumulatorja in čas polnjenja, 2. kako dolgo pot lahko električno kolo opravi, 3. kakšen način pogona ima, 4. moč motorja, 5. kakšne so pnevmatike in zavore.

 Če je mogoče, opravimo testno vožnjo, ta nam bo povedala, če je izbrano električno kolo res pravo za nas.

Električno kolo izkušnje


Tehnične lastnosti, ki vplivajo na pravo izbiro

Pred nakupom je za lažjo odločitev dobro poznati še nekatere tehnične posebnosti električnega kolesa. Motor je na kolesu lahko spredaj, na sredi ali zadaj. Spredaj nameščen motor na električno kolo je cenejša varianta, pri vožnji daje občutek vlečenja naprej, njegova slabost pa je, da je težišče teže spredaj. Motor, nameščen na sredini, ne moti težišča, je pa dražji. Zadaj nameščen motor daje dober občutek potiskanja naprej, vendar je slabost, da je težišče teže zadaj. Enako je z akumulatorjem, njegova namestitev vpliva na stabilnost. Največkrat je pritrjen na zadnji prtljažnik, lahko pa tudi na nosilcu. Izbira vrste akumulatorja za električno kolo je zelo pomembna, ker vpliva na to, koliko kilometrov se bomo lahko peljali. Poleg akumulatorja NIMh, ki se polni 4 do 6 ur, se uveljavlja akumulator Li-ion, ki se polni 2 do 2,5 ure in je zmogljivejši. Potrebovali bomo tudi polnilec za akumulator. Prestave za športno električno kolo so drugačne kot za mestno, predvsem jih je več in so lažje nastavljive. Električno kolo visoke kakovosti in zanimivega dizajna bomo našli pri podjetju Špan, d.o.o.   

Preberite izkušnje uporabnikov električnega kolesa


Prednosti, ki jih prinaša električno kolo

Električno kolo naredi življenje bolj dinamično. Lahko kolesarimo po hribih in pri tem uživamo, ne da bi se prenaprezali. Prinaša nam zdravje, saj ostaja pulz enakomeren, srčni obtok pa je pospešen in mišice in sklepi se krepijo. Električno kolo nas dela neodvisne in bolj družabne, če ga ne bi imeli, bi marsikdaj ostali doma. Partnerji lahko gredo v dvoje na kolesarjenje in pri tem se ni treba več hitrejšemu prilagajati in čakati drugega z manj moči.