Špan d.o.o.

Center mobilnosti

Kolo na elektriko je priložnost, da postanete bolj trajnostno mobilni

Še pred nekaj leti so bile cene električnih vozil in koles na elektriko precej visoke. Danes je zaradi tehnoloških trendov in raziskovalnega napredka vse lažje doseči trajnostne standarde tudi v vsakdanjem življenju. Pri tem igrajo vlogo tudi odločevalci, ki spodbujajo prehod na nizkoogljično gospodarstvo. Trd oreh je spreminjanje navad ljudi, a ko gre za okolje, se vse bolj zavedamo, da porabljamo preveč energije in izpuščamo preveč emisij. Čeprav je posameznik majhen deležnik v primerjavi z industrijo, pa z dviganjem ozaveščenosti krepimo tudi zavedanje o pomenu okoljevarstvenih ravnanj in obnašanja.

V Špan po gorsko kolo!

Sem spada gotovo električna mobilnost in trajnostna raba energije. V mestih po svet se vse bolj povezujejo različni sistemi prevoza, pri čemer gre za prepletanje različnih oblik mobilnosti. Na splošno bi lahko integrirani sistemi mobilnosti izboljšali življenje mestnih prebivalcev v več pogledih. Ena je gotovo kakovost okolja.

Velikokrat tožimo nad tem, kako smo pogosto ujeti v prometnih zamaških in z uporabo novih tendenc, denimo deljenih avtomobilov ali koles na elektriko, bi lahko pripomogli do večjega števila mestnih potovanj skupne mobilne storitve in javni prevoz. S tem bi se morale emisije ogljikovega dioksida, dušikovih oksidov in finih delcev v zraku v mestih zmanjšati. To ne bi le pozitivno vplivalo na kakovost zraka, okolja in bivanja, ampak bi pomagalo zmanjšati tudi zdravstvene težave, kot so bolezni dihal, srčni infarkt in prezgodnja rojstva, ki jih poslabša lokalno onesnaženje zraka.

Gorsko kolo na elektrikoDomet električnega mini kolesa

Trajnostna mobilnost prispeva k višjim standardom v družbi

Električna in trajnostna mobilnost ne le pripomoreta k večjemu varovanju okolja, ampak boljšata tudi blaginjo državljanov. Pametnejše oblike mestnega prometa preprečujejo prometne nesreče. Sem poleg uporabe mreže električnih koles spada tudi avtonomna vožnja. Predvsem mlajši uporabniki so vse bolj navajeni, da storitve prevoza uporabljajo le po potrebi in nimajo v lasti prevoznih sredstev. Če se že odločijo za lastnino, je ta velikokrat minimalistična in tehnološko visoko napredna. Električno mini kolo je tako izjemno pripravno za souporabo med partnerjema ali za prevoz z vlakom ali avtobusom do službe. Domet električnega kolesa je sicer treba upoštevati in se torej odločati za potovanja, ki jih načrtujemo v skladu z možnostmi polnjenja baterije na kolesu.

Z električnim kolesom se pri mestni vožnji izognemo prenekateremu prometnemu zamašku, kar nam lahko pomembno skrajša čas vožnje. Problem prometnih zastojev na svetovni ravni stane več kot 1 odstotek BDP. Tudi v tem smislu je električna mobilnost prednost, ki pripomore k večji kakovosti življenja. Druge koristi vključujejo povečan dostop do mobilnosti za tiste ljudi, ki ne morejo voziti ali ki živijo daleč od prometnih vozlišč, saj z uporabo električnega javnega prevoza manj onesnažujemo okolje in smo prej na cilju. Končna posledica pa je dodaten prosti čas, ki ga lahko izkoristimo drugače.

Za še večjo praktičnost: Zložljiva električna kolesa >>

Poleg koles na elektriko in električne mobilnosti k integrirani mobilnosti prištevamo še razvoj avtonomnih vozil in vsesplošno širjenje električnih vozil. Globalna prodaja električnih vozil se je v zadnjih nekaj letih namreč skoraj podeseterila. Nakupne subvencije, padec stroškov za baterije, predpisi o ekonomičnosti porabe goriva in izboljšave samih vozil so prispevali k povečanju prodaje in dvigu zavedanja o pomenu prehoda na tovrstne načine prevoza. Če se bo strošek baterije v prihodnje še zniževal, kar je v skladu z napovedmi, lahko pričakujemo, da bomo električne avtomobile in kolesa le še bolj uporabljali. Če se to zgodi, bi morala električna vozila doseči stroškovno konkurenčnost s konvencionalnimi vozili. Pri nakupu pa moramo biti pozorni na več lastnosti, ki jih pri konvencionalnih vozilih ne opažamo. Ko se odločamo za specifičen model, pa ne smemo pozabiti na delež med kakovostjo in ceno ter na upoštevanje priporočil strokovnjakov z izkušnjami. Zato velja pobrskati po internetu ali se odpeljati na kakšen ogled več, saj je ponudba vse bolj pestra, nadzor pa včasih ne dosega povpraševanja.