Špan d.o.o.

Center mobilnosti

Električno kolo olajša kolesarjenje po zahtevnih poteh

Električno kolo deluje tako kot navaden dvokolesnik, le da ima vgrajen še sredinski motor, ki ga poganja baterija. Princip električnih koles je podoben tistemu pri hibridnih avtih, kjer gre za kombinacijo motorja na notranje zgorevanje in elektromotorja, pri kolesih pa motorja, ki ga poganja baterija, in pedaliranja. Vožnja z električnim kolesom na sredinski motor v mnogočem spominja na vožnjo skuterja, le da je treba pri kolesu še vedno poganjati pedala. Če pedal ne poganjamo, baterija in motor od sebe ne dajeta energije. Kolikor energije dodajamo, toliko kolo doda in hitreje se vozimo ter premagujemo večje razdalje ali višje hribe. Tudi strmi klanci se na električnem kolesu spremenijo v ravnino.

Električno kolo še vedno omogoča, da smo vsak dan na svežem zraku, še vedno tudi nekaj naredimo za telo, zdravje in počutje, a napora je vendarle bistveno manj kot na običajnem kolesu.

električno moško kolo trek

Električno kolo – izbira odvisna od vaših želja

Danes obstaja na trgu cela kopica različnih vrst koles, vsak z drugačnim namenom in funkcionalnostjo. Nekateri ljudje radi gredo s kolesom v naravo in ga uporabljajo v rekreativne namene, spet drugi radi tekmujejo in iščejo svoje meje možnega. Pri izbiri pravega kolesa boste torej morali najprej upoštevati vaše osebne želje. Naslednje pomembno vprašanje je, kje in kako pogosto nameravate kolesariti in seveda, koliko ste za to pripravljeni investirati.

Če živite v mestu in bo vaše kolesarjenje omejeno na uporabo pločnikov in urejenih površin, boste po vsej verjetnosti želeli uporabljati mestno električno kolo, medtem ko so makadamske in gozdne poti bolj ali manj rezervirane za uporabo gorskih, cross in treking koles.

Gorska kolesa so namenjena za uporabo na različnih terenih v naravi, čemur je prilagojena tudi njihova konstrukcija. Sestavljena so iz kompaktnih okvirjev, omogočajo dober nadzor nad krmiljenjem (bolj pokončen položaj krmila) in so opremljena z velikim številom prestavnih razmerij.

Z izrazom cestna kolesa označujemo kolesa, ki so namenjanju lovljenju dobrih rezultatov na urejenih asfaltiranih površinah. Tudi v tej kategoriji koles je moč zaslediti več vrst koles, vsa pa imajo nekaj skupnih značilnosti: 28 colska ozka platišča, večja prestavna razmerja za doseganje višjih hitrosti; zaradi zmanjšanja upora pri večjih hitrostih je tudi položaj bolj aerodinamičen.

Mestna kolesa so namenjena čim večjem udobju in mestni funkcionalnosti – udobna vožnja v službo, prevoz otroka v vrtec priročnosti, skok na tržnico. Tovrstni jekleni konjički se ponašajo z eno do maksimalno šest prestav, kar zadostuje njegovi mestni uporabi. Poleg tega so opremljeni še s košaro in prtljažnikom.

Električno kolo – trek kolesa za dolgotrajne in udobne vožnje

Treking kolesa so nekakšna mešanica klasičnega gorskega kolesa in cestnega kolesa. V primerjavi z gorskimi modeli imajo večja, 29 colska platišča, kar nam omogoča večje hitrosti. Plašči so nekoliko ožji, a še vedno omogočajo vožnjo po neurejenih površinah. Zobniki prestavnih razmerij so manjših kot pri cestnih izvedbah, zato je vzpenjanje z njimi lahkotnejše. Električno kolo trek je namenjeno dolgotrajnim, udobnim vožnjam, z namestitvijo nosilcev pa se spremeni v pravo potovalno kolo, ki omogoča prevoz večjega tovora oziroma prtljage.

električno kolo s sredinskim motorjem

Po vrhunsko električno kolo v trgovino Špan

Iščete vrhunsko električno moško kolo? Vabljeni v trgovino Špan, kjer so vam na voljo različna električna kolesa za moške, ženske in otroke. Pred nakupom dobro premislite, v kakšne namene boste uporabljali električno kolo. Trek in gorska kolesa so primernejša za vožnjo po poteh in makadamskih cestah, s cestnim kolesom pa boste veliko hitreje premagovaliu asfaltne razdalje.

Tekmovalni tipi koles niso udobni in so namenjeni za točno določene namene – športnemu kolesarjenju. Med tem, ko imajo rekreativna kolesa višji položaj krmila širši, udobnejši sedež.
Bodite v koraku s časom in izberite sodobno in izjemno praktično vrhunsko električno kolo: trek, gorsko, mestno ali cestno kolo.