Špan d.o.o.

Center mobilnosti

Kako delujejo električna kolesa?

Električna kolesa predstavljajo sodoben trend, ki je vse bolj razširjen. Najpomembnejša komponenta vsakega modela je seveda baterija, ki ponavadi proizvaja med 35 in 50 voltov. V praksi se uporabljajo predvsem zelo kvalitetne baterije, ki so največkrat zelo lahke in primerljive s tistimi, ki napajajo mobilne telefone, računalnike in MP3 predvajalnike glasbe. Ko se izprazni, je treba baterijo ponovno napolniti, kar je navadno mogoče storiti kar preko običajne hišne električne vtičnice. Druga pomembna komponenta je elektromotor, ki je vgrajen v ohišje električnega kolesa. Na splošno so e-kolesa precej lahka in izdelana iz aluminija. To je pomembno, saj večja teža pomeni, da bo baterija bolj obremenjena in se bo posledično prej izpraznila. 

Električna kolesa

Zgodovina razvoja

Lahko bi rekli, da zgodovina razvoja sega že v konec 19. stoletja. Takrat je namreč Ogden Bolton Jr. patentiral prvo kolo na baterijski pogon, ki pa se ni uveljavilo. Kljub temu skice kažejo, da je zelo podobno današnjim primerkom. V 90-ih letih 20. stoletja so na Japonskem razvili druge, bolj napredne patente. Produkcija e-koles je med letoma 1993 in 2004 zrastla za več kot 35% in do leta 2007 so električna kolesa predstavljala do 20% vseh dvokolesnih vozil na Kitajskem. Danes je ponudba bolj pestra in široka kot kadarkoli v preteklosti. Povprečno e-kolo potrebuje okoli 8 ur, da se napolni. Prav tako potuje v hitrosti okoli 20km/h, baterija pa zdrži poti, dolge med 40 in 50 kilometrov. Seveda je vse odvisno od modela. Z napredkom tehnologije marsikateri modeli omogočajo veliko hitrejše polnenje (okoli 5 ur), večje hitrosti in premagovanje daljših razdalj. Raziskave tudi kažejo, da so e-kolesa veliko bolj varčna kot avtomobili na bencinski ali dizelski pogon.

Električna kolesa Špan

Kolesarski center Špan nudi cestna, mestna, gorska in e-kolesa priznanih znamk in vrhunskih proizvajalcev. Ker je potrebno kolesarsko sezono vedno odpreti s kolesom, ki ustreza našemu okusu in načinu življenja, so na voljo različne znamke: švicarki BMC, Torpado, Mondraker, Askol ... Na voljo je tudi lastna blagovna znamka S-BIKES, ki predstavlja električna kolesa Špan. Gre za novo generacijo iz leta 2016, ki upošteva sodobne trende mobilnosti in si želi kupcem ponuditi najbolj prijazno obliko kolesarjenja. Priljubljeni modeli so recimo F50e, T50e, treking kolo 755e, mestni model C70e in drugi. Slednji je bil ustvarjen prav za mestno rabo, opremljen je z energetsko učinkovitimi pnevmatikami, uporabniškim vmesnikom iQ in komponentami znanih proizvajalcev Shimano, LG, Tektro in BAFANG. Z nakupom si torej zagotovite kakovost na najvišjem nivoju.

Električna kolesa Špan

Kako izbrati vrhunsko električno kolo?

Mnogim kolesarjem se pred nakupom poraja vprašanja o tem, kako sploh izbrati vrhunsko električno kolo – še posebej, če so prej vozili samo običajne! Najbolj pomemben dejavnik je življenjski slog in naše navade, saj se na podlagi tega lahko izloči veliko število modelov. Kje bomo kolesarili in zakaj? Možnosti je veliko: v službo, po nakupih in opravkih v bližnji okolici, na podeželju ob koncu tedna, po zahtevnem gorskem terenu ... Pomembno je upoštevati tudi število kilometrov, ki jih bomo dnevno opravili in najdaljše razdalje, ki jih želimo prekolesariti, pa tudi povprečno težavnost poti. Zadnji dejavnik je naš zastavljen proračun in koliko denarja smo pripravljeni odšteti za nakup. Dobro je, da imamo že pred obiskom trgovine zastavljen nek okvirni znesek oziroma razpon. Načeloma se večina e-koles giba v cenovnih razredih glede na kvaliteto in funkcije. Osnovna cena je do 800 evrov; taka kolesa so primerna za začetnike in zgolj za občasno uporabo. Rang med 800 in 3000 evri predstavlja srednji razred in je najbolj pogost; največ koles se nahaja in proda v tem razponu. Več kot 3000 evrov pa bomo navadno odšteli za vrhunska dirkalna kolesa, profesionalno rabo ter zelo kvalitetno in lahko opremo (vključno z baterijo, zavorami itd).

Preberite več