Profesionalni rastlinjaki

Profesionalni rastlinjaki so namenjeni predvsem uporabi za tržno proizvodnjo, zato potrebujejo res najboljše pogoje za rast in čim daljšo lastno življenjsko dobo. Profesionalni rastlinjaki imajo vse vrste zračenja (bočno, čelno in strešno). Dobro je, da je konstrukcija profesionalnih rastlinjakov proizvedena iz vročih pocinkanih cevi in profilov, saj bodo ti gotovo zdržali zelo dolgo časa. Seveda je nujno potrebno tudi namakanje takšnega rastlinjaka. Najpogosteje se uporablja sistem, ki je podoben kapljičnemu zalivanju vrta. Pomembno je tudi, da je folija za rastlinjak vrhunske kvalitete. V podjetju Rar novi ponujajo vse za rastlinjake in tople grede in kompletno opremo za rastlinjake.

Profesionalni rastlinjaki cena

Kakšen je kakovosten rastlinjak? 

Predvsem je pomembno ogrodje, ki mora prenesti tudi obešanje odraslega človeka. Ko bo vetrovno ali večja količina snega mora le-ta stati stabilno in zdržati tudi večjo težo oziroma pritisk.

Kvaliteten sistem zračenja bo za nasade naredil več kakor različne kemikalije. Pomembno je, da lahko v vsakemu delu leta odvajamo vlago, ki se nabira znotraj in lahko uravnavamo temperaturo. Le-ta se lahko tudi v zimskih mesecih v notranjosti dvigne nad 30°C. Priporočljivo je, da je na voljo opcija zračenja iz različnih strani prostora - tako preprečimo enakomerno prezračevanje in najboljše pogoje za rastline. 

Že pri razmišljanju o postavitvi je potrebno razmisliti o sami legi rastlinjaka. Priporočljivo je, da je le-ta postavljen na sončni strani v smeri vzhod-zahod. Tako bo čez cel dan enakomerno osončen. Upoštevati moramo tudi dejstvo, da rastlinjak ne sme stati na vznožju hriba, v kotlini ali kjerkoli kjer je stoječa voda. 

Profesionalni rastlinjaki zahtevajo le najboljšo opremo

V podjetju Rar novi nudijo rastlinjake v velikostnih 2 različicah: F-V širine 6 do 9 metrov in F-M širine 9 do 12 metrov. Pomembno pa je to, da imajo najboljšo opremljenost. To pomeni, da imajo vse možne variante prezračevanja, hlajenje, ogrevanje, senčenje. Zelo pomembno je namakanje rastlinjaka, ki je lahko podobno, kot je to pri zalivanju vrta s kapljičnim sistemom.

Zanimive pa so tudi podobnosti med rastlinjaki in toplimi gredami. Slednje so v bistvu rastlinjaki v malem, z nekaj razlikami. V naslednjem odstavku preberite več o tem.

Nudijo tudi vrtne rastlinjake >>

Rastlinjaki in tople grede

Učinek tople grede je naraven pojav pri katerem nekateri plini v atmosferi zadržujejo toploto kar nam omogoča višje povprečne temperature, ki omogočajo pestro življenje na našem planetu. 

Na podoben način (s preprečevanjem mešanja toplega in hladnega zraka) zadržujejo toploto tudi tople grede in rastlinjaki. 

Topla greda je sestavljena iz konstrukcije različnih materialov in stekla, ki sadikam omogoča dovolj svetlobe, za ogrevanje pa poskrbimo s svežim hlevskim gnojem ali drugo razpadajočo organsko maso. Za ''shranjevanje toplote'' lahko uporabimo dolge prozorne cevi zakopane v zemljo, ki čez dan kopičijo pridobljeno toploto, ponoči pa le-to oddajajo naprej v toplo gredo. 

Razlika med toplo gredo in rastlinjaki je destvo, da je topla greda namenjena predvsem zgodnje spomladanskemu pridelovanju, medtem ko v rastlinjakih le-to lahko poteka čez celotno leto.

Namakanje rastlinjaka

Namakalni sistem za rastlinjakeKer je rastlinjak sam po sebi zaprt prostor, v katerega dež načeloma ne pride, je namakanje rastlinjaka nujno potrebno, saj je velika investicija v profesionalni rastlinjak popolnoma brez smisla, če bi bilo potrebno ročno zalivanje. Zato je zelo pomembno, da je namakanje rastlinjaka urejeno kvalitetno in učinkovito. 

V rastlinjakih je možna uporaba treh sistemov namakanja:

  • Kapljično namakanje na cev ali kapljalnik (proizvodnja zelenjave in cvetja)
  • Namakanje s pršenjem od zgoraj ali stoječe (vzgoja sadik) 
  • Namakanje z zamegljevanjem