Kapljično zalivanje za enakomerno in učinkovito namakanje vrta

Kapljično zalivanje vrta z namakalnim sistemomNamakalni sistemi zagotavljajo enakomerno in učinkovito zalivanje vrta, zelenic ali kmetijskih površin, obenem pa poskrbijo za varčno porabo vode. Rastlinam je namreč dovajajo le toliko, kolikor je te potrebujejo. Zlasti priljubljeni so samodejni zalivalni sistemi, ki so v celoti priključeni na krmilno napravo, ta pa omogoča nastavitev intervala in časa namakanja za vsako posamezno vejo sistema. Krmilniki skupaj z elektromagnetnimi ventili poskrbijo za popoln nadzor nad zalivanjem, kjerkoli že ste in kadarkoli želite.
Samodejni zalivalni sistemi z vgreznimi zalivalniki bodo poskrbeli za vedno zelene in urejene zelenice. Cev za namakanje se skupaj z škropilniki oz. zalivalniki nahaja pod zemljo. Ko pride čas za zalivanje, zalivalnik čudežno izskoči, zalije površino s točno določeno količino vode, nato pa se vrne v zemljo. Vendarle pa zelenic ne moremo zalivati z enako količino vode kot vrtnine in rože. Zato je vrt najbolje razdeliti v različne cone, na katerih se uporabljajo različni režimi zalivanja.

Kapljično zalivanje - najbolj varčen namakalni sistem

Namakalni sistem bo svojo nalogo opravljal učinkovito, le če bo prilagojen vašemu vrtu. Na njem se namreč poleg zelenice in zelenjavnega vrta lahko nahajajo tudi sadovnjak, cvetlični nasad in rastline v loncih. Za zalivanje cvetličnih in zelenjavnih gred, rastlinjakov, visečih košar in lončnic, pa tudi daljših vrst žive meje ali grmovja se je za najbolj učinkovito izkazalo kapljično namakanje, kjer zalivalne cevi s pomočjo kapljalnikov rastlinam na enostaven način dostavljajo natančno odmerjeno količino vode. Kapljično dovajanje vode rastlinam velja za najbolj varčno metodo zalivanja. Voda se pod nizkim pritiskom usmeri skozi cevi do množice šob, razporejenih ob vsaki sadiki posebej, in iz njih počasi kaplja. Tla so tako zalita nežno in enakomerno, kar preprečuje prekomerno izhlapevanje, pronicanje ali odtekanje dragocene vode.

Namakalni sistemi za vrt naj bodo izbrani premišljeno

Sistem za kapljično zalivanje vrta lahko postavite tudi sami. Da bo vaš zalivalni sistem deloval učinkovito in zanesljivo, pa je dobro upoštevati še nekaj nasvetov. Izberite primerno opremo glede na rastlinski material in značilnosti terena ter jo prilagodite enakomernemu namakanju ob minimalni porabi vode. Za enostavno prilagoditev potrebne količine vode izberite primeren krmilnik, za nemoteno delovanje sistema pa optimalen vodni pritisk in pretok.
Pri izbiri namakalnega sistema se je smiselno posvetovati tudi s strokovnjakom. Da bo kapljično namakanje vrta čim bolj učinkovito, je treba uskladiti primeren izbor in strokovno vgradnjo razpršilcev, krmilnikov, senzorjev, elektromagnetnih ventilov ter cevi.

Rastlinjaki RAR NOVI d.o.o. | Sistemi za kapljično zalivanje vrta za učinkovito zalivanje vrtnin - povezave do naše spletne strani: