Vrtni rastlinjaki, nasveti

Če radi gojite zelenjavo ali okrasno cvetje, je vrtni rastlinjak odlična rešitev, saj vam omogoča gojenje skozi celotno leto. Tudi pozimi, ko zapade sneg, rastline v rastlinjakih dobro uspevajo, seveda ob določenih pogojih. Na končni uspeh vplivajo številni dejavniki, npr. ogrevanje rastlinjakov, prezračevanje rastlinjakov, senčenje rastlinjakov, ustrezna uporaba gnojil, vlaga in zalivanje rastlinjakov, zaščita pred glodavci itd. Toplo vam priporočamo, da si pred postavitvijo rastlinjaka pridobite dovolj znanja, saj v nasprotnem primeru lahko ostanete brez pridelka.

Zakaj so rastlinjaki za vrt vedno bolj priljubljeni?

Rastlinjaki za vrt so iz dneva v dan bolj moderni. V zadnjih letih smo priča veliki porasti uporabe rastlinjakov. Še nedolgo nazaj so imeli rastlinjake za vrt postavljene predvsem vrtnarije in botanični vrtovi, danes pa so prisotni tudi na številnih domačih vrtovih. Nekaterim ljudem vrtnarjenje predstavlja hobi, s katerim si krajšajo čas in imajo od njega tudi koristi, nekateri pa si postavijo velik rastlinjak, v katerem pridelujejo zelenjavo za lastno uporabo in prodajo. V času, ko se gospodarska kriza poglablja, to vsekakor ne preseneča, saj s pridelovanjem lastne zelenjave lahko privarčujemo kar zajetne vsote denarja. Izredno pomembno pa je tudi to, da pogosto ne vemo, od kod in kako je bila pripeljana trgovinska zelenjava, kje je bila pridelana, s katerimi kemikalijami škropljena ipd. Domač rastlinjak nam torej omogoča, da lahko skozi celotno leto pridelujemo zelenjavo z bogato vitaminsko in mineralno vsebnostjo, ki nas ohranja zdrave in vitalne.

Nekaj nasvetov za vaš vrtni rastlinjak

Pred pričetkom gojenja rastlin v rastlinjaku si lahko preberete katero izmed knjig o vrtnarjenju v rastlinjakih. Veliko koristnih informacij lahko najdete tudi na internetu, kjer pa je pridobljene informacije dobro dodatno preveriti. Rastlinjaki so, poleg gojenja rastlin, idealni prostori tudi za prezimovanje številnih posodovk, gomoljev poletnih čebulnic, za sušenje semen, gomoljev in čebulnic, prav tako pa v njih lahko shranite tudi čebulo, česen ter porezana zelišča. Poleg tega so rastlinjaki tudi prostor, v katerih lahko spomladi opravite nakaljevanje (npr. zgodnjega krompirja, kan, begonij...). Pozorni bodite na redno prezračevanje, saj je le-to za zdravje rastlih izredno pomembno. Pri tem lahko uporabite tudi ventilatorje. Okrepite vrtnine in okrasno cvetje z naravnim vitaminskim kompleksom ter ekološkim spodbujevalcem rasti, ki rastline ohranjata zdrave in povečujeta njihovo odpornost proti različnim stresom. Rastlinjak naj ima na voljo dovolj sončnih žarkov, zato ga ne postavite v bližino dreves, pozimi pa s strehe redno odstranjujte snežno odejo. Ne pozabite na ogrevanje rastlinjaka in poskrbite za ustrezen namakalni sistem za kapljično namakanje.

Če ste torej odločate za nakup in postavitev rastlinjaka, nas pokličite na telefonski številki 01 511 31 05 ali 041 741 763!